ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΛΕΜΕ! Ο Τσίπρας ζήτησε απ’τους τραπεζίτες να εκβιάσουν ΜΜΕ για να μη λένε πως γίνονται πλειστηριασμοί

Σε «fake news» απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας το «κλίμα» κατά των πλειστηριασμών-Ζήτησε από τους τραπεζίτες να συμβάλλουν (sic) ώστε τα ΜΜΕ που χρηματοδοτούν ν μην παράγουν “fake news” – Εσωκομματικές βολές Φίλη: Θα βγουν στο σφυρί 40.000 κατοικίες και δεν θα είναι μόνο βίλες, είπε στη Βουλή

Την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό πλήγμα που δέχεται εξαιτίας της υπόθεσης των πλειστηριασμών, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο κίνδυνος δε να εξελιχθεί το πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς σε «Βατερλό» για την κυβέρνηση έχει αρχίσει να γίνεται ορατός τις τελευταίες δύο τρεις εβδομάδες και ιδίως μετά τα εκτεταμένα επεισόδια με τα ΜΑΤ στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει δεμένα τα χέρια της, καθώς η διενέργεια των πλειστηριασμών, με όσο γίνεται λιγότερα «εμπόδια», «απαγορεύσεις» και προστατευτικές προβλέψεις, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει περιθώριο να κάνει η κυβέρνηση οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, για την ενίσχυση του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τους νόμους Κατσέλη – Σταθάκη, κάτι που ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες.

Εκείνο που απομένει στην κυβέρνηση είναι να χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα, υποβαθμίζοντας τις περιπτώσεις λαϊκής κατοικίας, που βγαίνουν στο σφυρί, υποστηρίζοντας ότι εκπλειστηριάζονται μόνο ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και να πιέσει τους τραπεζίτες να επιλέξουν από τα κόκκινα δάνεια, το κομμάτι των δανειοληπτών που χαρακτηρίζονται μπαταχτσήδες και όχι τους πραγματικά οικονομικούς αδύναμους.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός μίλησε κατ’ αρχάς χθες στους Έλληνες τραπεζίτες για «fake news», εμμένοντας στη γραμμή ότι δεν θίγονται οι πρώτες κατοικίες κοινωνικά αδύναμων ανθρώπων, που έχουν πληγεί από την κρίση και είδαν τα δάνειά τους να «κοκκινίζουν».

«Πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενημερώσουμε την κοινωνία για το τι ακριβώς κάνουμε και να σταματήσει η διασπορά των ψευδών ειδήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αποδίδοντας το τραπεζικό πρόβλημα στο ότι «μεγαλοοφειλέτες και μεγαλομπαταχτζήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους, όντας οι ίδιοι πλούσιοι και βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό, μη πληρώνοντας τα χρέη στις τράπεζες».

Ζήτησε δε από τους τραπεζίτες να δώσουν προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις, να βγάλουν από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχζήδες, που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα, όπως είπε.

«Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα ΜΜΕ που παράγουν fake news. Εξάλλου εσείς τα χρηματοδοτείτε. Δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη» τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά.

Η αμηχανία του κ. Τσίπρας πάντως μπροστά στο μείζον θέμα εκδηλώθηκε και όταν πρότεινε στους τραπεζίτες να συγκροτηθεί «ένα παρατηρητήριο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιες υποθέσεις είναι σε προτεραιότητα».

Ωστόσο κάτι τέτοιο, ένα εξωθεσμικό όργανο δηλαδή, που λειτουργεί με πολιτικούς όρους περισσότερο και ατύπως, δεν προβλέπεται από πουθενά, ούτε υποχρεώνει τις τράπεζες να αποδεχθούν λειτουργίες για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα θεσμικό, νομοθετικό πλαίσιο.

Οι τραπεζίτες απάντησαν τον πρωθυπουργό ότι «το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας».

Και πρόσθεσαν ότι «οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, έχοντας σήμερα πλήρη και σε βάθος γνώση των χαρτοφυλακίων τους, είναι σε θέση να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες, ενώ διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές τους έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν».

Σημείωσαν δε ότι έχουν διαπιστώσει πως με την έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναγκάστηκαν πολλοί από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Βολές Φίλη: Το 2018 θα βγουν στο «σφυρί» 40.000 σπίτια και δεν θα είναι μόνο βίλες

Αιχμηρές αναφορές για την πολιτική των υπερπλεονασμάτων, την «πρώην μεσαία τάξη» και τους πλειστηριασμούς συμπεριέλαβε στην τοποθέτησή του για τον κρατικό προϋπολογισμό ο κ. Νίκος Φίλης.

Αναφορικά δε με τους πλειστηριασμούς εκτίμησε ότι το 2018 θα βγουν στο σφυρί πάνω από 40.000 ακίνητα μεταξύ των οποίων και λαϊκές κατοικίες: «Πρέπει να υπάρξει οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση την αξία και να μην μείνει η κυβέρνηση στην συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες. Η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών έδειξε ότι  υπάρχουν όρια, ενδεχομένως και  αδιέξοδα στην υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018. Αυτοί δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες, αλλά και φτωχόκοσμο. Ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση. Θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα του δανειολήπτη να παίρνει το σπίτι του στην τιμή που θα τα αγοράζουν τα funds ή ο μειοδότης. Είναι στο χέρι μας να έρθουν καλύτερες μέρες».

loading...