Τα Εθνικά Θέματα απαιτούν υπευθυνότητα!

Μας αρέσει ή όχι, όλα δείχνουν ότι η εδώ και μήνες σταδιακή αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο στρατιωτικών ενεργειών, είναι μία στρατηγική επιλογή της Άγκυρας που
εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας για την χώρα μας. Απέναντι σε αυτή την στρατηγική του δύστροπου και επιθετικού γείτονά μας, είναι δυστυχώς διάχυτη η απουσία υπευθυνότητας και σοβαρότητας εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό είναι ακόμα ένα δείγμα άγνοιας κινδύνου και νοσηρής πολιτικής ανεπάρκειας.

Δεν φθάνει που ο κ. Πρωθυπουργός, όπως είχε επισημανθεί και σε πρόσφατο άρθρο μας, δεν έχει συγκαλέσει μέχρι σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ως αρμόδιο συλλογικό όργανο σχεδιασμού, εκτίμησης και διαχείρισης της κατάστασης που δημιουργείται από την συνεχώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και ένταση (όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του Ν.1558). Δεν φθάνει που, όπως όλα δείχνουν, έχει επιτρέψει πρωταρχικό ρόλο στον χειρισμό των «ελληνοτουρκικών» στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο! Έχουμε το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι στο μυαλό κάποιων κύκλων προετοιμάζεται με πασίδηλη ανευθυνότητα ένα αφήγημα που μάλλον με… παιδικό διήγημα μοιάζει. Μία σύνθεση, με κάποιες αλλόκοτες αναφορές σε κάποιες εποχές που «μπορούσαμε πολλά», συνθηματολογικές μπαρούφες εμπλουτισμένες με λυρισμό και θεατρικότητα για να καταδειχθεί ακόμα και… στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας στην απευκταία περίπτωση θερμής σύγκρουσης.

Όμως τα αδιέξοδα της μέχρι σήμερα κυβερνητικής πορείας συνολικά, που δημιουργούνται από την τραγική ανεπάρκεια και προχειρότητά της, δεν μπορούν να γίνουν μικροπολιτικές… «διέξοδοι» με τις δημοκοπικές πομφόλυγες που φθάνουν τις τελευταίες ημέρες από αξιόπιστες πηγές στα αυτιά μας. Και ναι μεν αυτές οι πομπώδεις ανοησίες δεν αντέχουν ούτε σε ένα λεπτό κριτικής με κριτήρια σοβαρότητας, αλλά ανησυχούμε ότι κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι είναι έτοιμοι να «παίξουν το χαρτί του πατριωτισμού».

Η ελληνική κοινωνία μπορεί να είναι ακόμα εσωστρεφής και ζαλισμένη από την συνεχιζόμενη οικονομική περιδίνηση την οποία βιώνει, αλλά φαίνεται ότι είναι σε θέση να διακρίνει την όποια μικροπολιτική εκμετάλλευση των εθνικών μας θεμάτων. Τα εθνικά μας θέματα επιπροσθέτως δεν προσφέρονται ούτε για «ατραξιόν σε βαριετέ» και η ιστορία μας διδάσκει ότι όποτε αφέθηκαν να κατευθύνονται από συναισθηματικές φορτίσεις και παρορμητισμό, υπήρξαν καταστροφικά αποτελέσματα.

Η γεωπολιτική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη για να αντιμετωπίζεται… υπεραπλουστευμένα και με ανευθυνότητα, ούτε πρέπει να αγνοούνται οι απαιτήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος συνολικά από την στιγμή που υπάρχει μία αδιαμφισβήτητή αλληλεξάρτηση. Μπορεί βέβαια να μην υπάρχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο παρεμπιπτόντως μερικοί το θεωρούν πανάκεια, αλλά υπάρχει το ΚΥΣΕΑ, ένα θεσμοθετημένο συλλογικό κυβερνητικό όργανο για να εκτιμά, σχεδιάζει, διαχειρίζεται και υλοποιεί αποφάσεις σχετικά με καταστάσεις που αφορούν στην Άμυνα και την Ασφάλεια της Χώρας.

Απαιτείται υπευθυνότητα! Απαιτείται η προσοχή του κ. Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την υπέρτατη πολιτική ευθύνη, για να αποτρέψει με περίσσια υπευθυνότητα κάθε πιθανή μικροπολιτική εκμετάλλευση της αναπόφευκτης επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ως απόρροια του κλίματος έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα. Οι ανόητοι λεονταρισμοί με παραισθήσεις μεγαλείου απέναντι στα φοβικά σύνδρομα προδιαγράφουν ένα επιζήμιο εκκρεμές που μόνο εθνικές συμφορές μπορεί να προκαλέσει!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου 
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ........ΕΛΕΟΣ.........ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΤΖΑΜΠΑ ΟΠΩΣ ΤΑ.....ΚΙΝΗΤΑ........ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ.....Λ Ι Γ Μ Ε Ν Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οπως δηλαδή έκανε και στα ΙΜΙΑ το ... "θεσμοθετημένο συλλογικό κυβερνητικό όργανο" το οποίο ... "εκτίμησε, σχεδίασε, διαχειρίστηκε και υλοποίησε αποφάσεις σχετικά με την κατάσταση εκείνης της ημέρας" !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ. ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΟΝΤΑΡΙΣΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.
   ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΤΩΝ Ε.Δ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Α Ν Υ Π Α Κ Ο Η ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΤΣΗΜΗΤΡΟΥ, ΠΟΥ Α Γ Ν Ο Η Σ Ε ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ, ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ: «Δεν υποχωρώ από τα σύνορα και δεν παραχωρώ στον εχθρό Ελληνικό έδαφος. Κρατάω Καλπάκι».
   ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΜΑΣ ΤΩΝ Ε.Δ, ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΕΙ «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» Ο ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟΝ ΤΟΥΣ, ΦΥΛΑΤΟΝΤΑΣ ΠΙΣΤΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΠΟΤΕ, ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΡΑΝΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ.!

   Διαγραφή
 4. Με την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του τόπου να παραμένει άβουλη, φοβική, πελαγωμένη, χωρίς εθνικές προτεραιότητες και χωρίς στόχευση συγκεκριμένη είναι βέβαιο πως δεν απέχουμε και πολύ από την εθνική τραγωδία. Και αυτό που επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση στις Ε.Δ είναι ότι από το 2012 έως το σήμερα οι εναπομείναντες έμπειροι στρατιωτικοί είναι ελάχιστοι λόγω μνημονιακής οδηγίας περί μείωσεων μισθών, εθελούσιων και αυτεπάγγελτων αποστρατειών σε μια περίοδο που τα εθνικά θέματα είναι πολύ σοβαρά για την εθνική μας ασφάλεια.
  Προς τι η γνώση των όπλων του εχθρού αν δε γνωρίζω τα δικά μου;
  Η γνώση των όπλων του αντιπάλου είναι ωφέλιμη ως ενός σημείου. Το κυριότερο είναι η γνώση του δικού μας έμψυχου και άψυχου υλικού οπλοστασίου και μετά του εχθρού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η λογική του “όλα πάνε καλά, μην ανησυχείτε” που επικρατεί σχεδόν σε όλες τις ηγετικές θέσεις των Ε.Δ. που το φαίνεσθαι και όχι το είναι, αποτελεί το μόνο που ενδιαφέρει κάποιους για να είναι αρεστοί με σκοπό να εξασφαλίσουν μια θεσούλα στο εξωτερικό, η στο εσωτερικό έχει δημιουργήσει μια άκρως επικίνδυνη εικονική πραγματικότητα κρύβοντας σκόπιμα πολύ σοβαρά προβλήματα κάτω από το χαλί. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η λογική της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας των τελευταίων 10 ετών έχει ως αποτέλεσμα να οδηγείται η χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς.
  Δεν είναι δυνατόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες να δίνει έντονα την αίσθηση ότι συναινεί και παρακολουθεί άπραγη αυτό που συμβαίνει στην χώρα, γεγονός που εγείρει άμεσα εθνικό και ηθικό θέμα για την παραμονή της στην εξουσία.
  Η σωτηρία της πατρίδας είναι υπέρτατος νόμος. Το αντίθετο, σημαίνει βροντερή επιορκία, εφόσον η ηγεσία παραμένει ενσυνείδητα απαθής και αδρανής μπροστά στον επικείμενο αφανισμό της χώρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]