Μάταιες οι “πονηριές” της Άγκυρας στο Αιγαίο – Ο ελληνικός στόλος “κυκλώνει” τη Γαλάζια Πατρίδα

 Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει απλωμένες 30 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια από την Σαμοθράκη ως το Καστελλόριζο

ΗΆγκυρα φαίνεται πως με κάθε τρόπο… ψάχνεται να δημιουργήσει επεισόδιο, προσπαθώντας να παγιδεύσει την Αθήνα και να βγεί “το θύμα” της υπόθεσης Αιγαίο-Α. Μεσόγειος.

Μετά από πολλές εβδομάδες αποχής από υπερπτήσεις, φαίνεται πως ακολουθεί και πάλι την τακτική της αμφισβήτησης του εθνικού εναέριου χώρου, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν στρώνοντας τον δρόμο για κλιμάκωση της έντασης, Την ίδια ακριβώς τακτική ακολούθησε με τον πλέον έντονο τρόπο τους πρώτους μήνες του 2020 όταν σταδιακά εκτίναξε την ένταση με τα γεγονότα στον Έβρο και στη συνέχεια με την «έξοδο» του σεισμογραφικού «Oruc Reis» για έρευνες μέσα σε περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Για να κλείσει τη χρονιά με ρεκόρ υπερπτήσεων-συνολικά 2020- μειώνοντας σταδιακά τις προκλήσεις αφού φόρεσε το «προσωπείο» του συνομιλητή για να αποφύγει μέτρα και κυρώσεις.Όπως αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς για το newpost.gr, η απάντηση που έδωσε η Πολεμική Αεροπορία στους Τουρκικούς «ψευτοτσαμπουκάδες» ήταν για μια ακόμη φορά καταλυτική. Και «προσγείωσε» τους Τούρκους ιπτάμενους στη σκληρή πραγματικότητα, την οποία ίσως είχαν ξεχάσει εξαιτίας της αποχής εδώ και αρκετές εβδομάδες από προκλήσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

Το πρώτο ζευγάρι μαχητικών της TuAF το οποίο κινήθηκε σε μεγάλο ύψος πάνω από το Αγαθονήσι βρήκε μπροστά του μια τετράδα Ελληνικών μαχητικών για να αναγκαστεί σύντομα να αποχωρήσει σε κατάσταση «lock» από τα όπλα των F-16 της HAF. Ανάλογη ήταν και η συνέχεια με τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να απογειώνονται, όχι μόνο από τα αεροδρόμια επιφυλακής σε Σκύρο και Λήμνο, αλλά και από Πολεμικές Μοίρες σε μητρικές βάσεις όπως η 337 Μοίρα «Φάντασμα» από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Αν και τα Τουρκικά μαχητικά πετούσαν σε μεγάλα ύψη και σχεδόν πάνω στα όρια τόσο στις Οινούσσες όσο και στην Παναγιά στα όρια του FIR της Αθήνας, οι Έλληνες ιπτάμενοι δεν δίστασαν να φτάσουν εκεί για να καταδιώξουν ανελέητα τους «εισβολείς».

Με ξεκάθαρη διάθεση να μην προχωρήσουμε στη συνέχιση των διερευνητικών επαφών εμφανίζεται όλο και πιο έντονα τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία. Μετά την έξοδο του «Cesme» στο Αιγαίο και την ενεργοποίηση της παράνομης Τουρκικής navtex το μεσημέρι η ένταση χτύπησε «κόκκινο» στον αέρα με το μπαράζ των υπερπτήσεων από μαχητικά των γειτόνων πάνω από Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά.

Η προβοκατόρικη προσπάθεια να παρουσιάσει δήθεν παρενόχληση του «Cesme» από Ελληνικά μαχητικά ήταν η αρχή όπως φαίνεται του σχεδίου της Τουρκίας να εμφανίσει ότι η Αθήνα είναι αυτή που επιθυμεί να «τορπιλίσει» το καλό κλίμα στο γνωστό «blame game». Απώτερος στόσος να εξαναγκάσει την Ελληνική πλευρά να βάλει «ταφόπλακα» στις διερευνητικές.

Ο ελληνικός στόλος “κυκλώνει” τη Γαλάζια Πατρίδα

Την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν και με την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα, ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλκήρη ανάπτυξη, τόσο παρακολουθώντας τις κινήσεις της Άκγυρας, όσο και σε άλλες περιοχές, σε όλη την Μεσόγειο, μέχρι τον Περσικό Κόλπο, στηρίζοντας στενές σχέσεις και συνεργασία με κομβικές χώρες της περιοχής που στοχεύουν την διακοπή των νεοθωμανικών βλέψεων του Ερντογάν.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει απλωμένες 30 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια από την Σαμοθράκη ως το Καστελλόριζο, αναφέρει ο Χρήστος Μαζανίτης στο enikos.gr.

Στον Περσικό Κόλπο με τη φρεγάτα Ύδρα. Η γαλανόλευκη επέστρεψε στην περιοχή μετά από 7 χρόνια, σηματοδοτώντας την ενεργοποίηση ισχυρών συμμαχιών της Ελλάδας, μέσω της ενεργούς Στρατιωτικής Διπλωματίας. Οι συνεκπαιδεύσεις με πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στην περιοχή είναι απλά η κορυφή όλων των πολύπλοκων και ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί.

Η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ (F-464) κλάσης “S” του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί μέρος της Task Force TF-473, στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κορσικής, συνοδεύοντας το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ (CHARLES DE GAULLE), στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21», στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ινδία.

Στην επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» στην Λιβύη η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟ βρίσκεται εκεί από τις 2 Φεβρουαρίου, αντικαθιστώντας την φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ. Μάλιστα, μέσα σε μία εβδομάδα οι Έλληνες βατραχάνθρωποι που βρίσκονται στην Φρεγάτα πραγματοποίησαν 3 ρεσάλτα σε εμπορικά πλοία για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι έσπαζαν το εμπάργκο.

Η (LIVEX) του ΝΑΤΟ «DYNAMIC MANTA 21» με τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, Υποβρύχιο Παπανικολής (Υ/Β) και ένα Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας, έχει μετατραπεί σε εφιάλτη των Τούρκων ναυτικών. Οι Τούρκοι συμμετέχουν με την Φρεγατα Kemal Reis. 

Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα πλοίο και στην επιχείρηση Unifil ανοιχτά του Λιβάνου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ βρίσκεται από τις αρχές Φεβρουαρίου εκεί, και θα παραμείνει για 2 μήνες.

Όμως, ο ελληνικός Στόλος ετοιμάζεται για ακόμη δύο μεγάλες συνεργασίες. Η μία είναι για την ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο Queen Elisabeth του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και η δεύτερη με το αεροπλανοφόρο Eisenhauer του USNAVY. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η ετήσια άσκηση με τους Ισραηλινούς, NOBLE DINA, που ξεκινά από την Κρήτη και καταλήγει στη Χάιφα.

loading...