Μια πτήση στην ιστορία, πάνω από ηρωικούς τόπους του 1821

 

Από το κάστρο (σε σχήμα σταυρού) στα Πέντε-Πηγάδια, όπου ο στρατηγός Μακρυγιάννης κατατρόπωσε τις ορδές του Χουρσίτ Πασά τον Οκτώβρη του1821,στο κάστρο της Άρτας όπου φυλακίστηκε ο στρατηγός.

Από το Κούγκι στο κάστρο της Κιάφας και στα κακοτράχαλα βουνά της Σαμονίδας και του Σουλίου.

Από τους Μύλους Σουλίου, που έφτιαχναν ψωμί  οι Σουλιώτες τα δύσκολα χρόνια,στο μνημείο ηρώων στο Σούλι και στο Κομπότι τη γενέτειρα του Νικόλαου Σκουφά ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας.

Από το μονοπάτι της Τζαβέλαινας στη γέφυρα Ντάλα και από εκεί στο θρυλικό Αχέρωντα.

Από το ηρωικό Ζάλογγο στην επίσης μαρτυρική Μονή Σέλτσου, όπου και στους δύο αυτούς  τόπους οι Ηρωίδες Σουλιώτισσες πήδηξαν στο γκρεμό με τα παιδιά τους για να αποφύγουν το θάνατο της σκλαβιάς και την ατίμωση.

Από Μονή του Αγίου Γεωργίου, κτισμένη στο χωριό Βουργαρέλι των Τζουμέρκων, που δίκαια χαρακτηρίσθηκε ως η Αγία Λαύρα της Ηπείρου, αφού όχι μόνο προεπαναστατικά αποτελούσε το καταφύγιο κλεφτών και αρματολών, αλλά και σ’αυτά συγκεντρωμένοι οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και των Ραδοβυζίων, υπ’ τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, κήρυξαν την επανάσταση του 1821 στην περιοχή, με τις ευλογίες του ηγουμένου Χριστοφόρου (15 Μαϊου).

Κάνοντας μια πτήση πάνω από αυτούς τους τόπους, όπως είναι σήμερα, οι ομορφιές  τους κρύβουν καλά και επιμελώς τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

loading...