Κουτσούμπας: «Το εθνικό πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση δεν αποτελεί άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, επισκέφτηκε τις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Μιχάλης
Μιχαήλ ανθυπυραγός ε.α., από την επιτροπή για τα Σώματα Ασφάλειας της ΚΕ, ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, Γραμματέας της Τ.Ε Μεσογείων – Λαυρεωτικής και ο Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε το Δημαρχείο Ραφήνας, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, για το πώς αντιμετωπίζονται οι συνέπειες των πυρκαγιών, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε το ξέσπασμα της φωτιάς. Αμέσως, μετά, ο ΓΓ της ΚΕ βρέθηκε στο Λιμεναρχείο, όπου συναντήθηκε με το λιμενάρχη, Δημήτρη Κωσταράκη.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε τα συγχαρητήρια του Κόμματος για το έργο του Λιμενικού Σώματος στη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Σώμα.

Αμέσως, μετά, ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Καταρχήν να εκφράσουμε τα αυτονόητα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και βεβαίως να εξάρουμε τη μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών, του λιμενικού σώματος, όσων βοήθησαν ιδιαίτερα των εθελοντών από τα εργατικά σωματεία της περιοχής, από όλη τη χώρα, από συλλόγους, λαϊκές επιτροπές. Είναι τεράστια η συνεισφορά τους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, μετά από αυτή την τραγωδία.Αυτή τη στιγμή, προέχει η καταγραφή των αγνοουμένων και βεβαίως η επίσημη ενημέρωση προς τις οικογένειες τους.Προέχουν ζητήματα, όπως η πλήρης αποκατάσταση της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, η εξασφάλιση – ήδη γίνεται τεράστια προσπάθεια, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος – για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όλων των πυρόπληκτων και βεβαίως η περίθαλψη.

Χρειάζεται άμεση αποκατάσταση και στήριξη με υποδομές των κέντρων υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή και βεβαίως χρειάζεται επιτάχυνση του υπολογισμού των ζημιών, πλήρης καταγραφή των μεγάλων καταστροφών που έγιναν και ολική αποζημίωση και για τα καταστήματα των αυτοαπασχολουμένων, των εμπόρων της περιοχής αλλά και των λαϊκών οικογενειών που έχασαν περιουσίες, που έχασαν σπίτια και οτιδήποτε άλλο.
Από αυτή τη σκοπιά, το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο σε αυτή την προσπάθεια. Από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν εδώ οι δυνάμεις του, οι Κομματικές Οργανώσεις, τα στελέχη του σε αυτή την προσπάθεια για να περισώσουμε ότι μπορούμε.

Όμως, θα ήθελα να επισημάνω το εξής ζήτημα: Το εθνικό πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση, τα διάφορα λόγια που δυστυχώς πολλές φορές μένουν μεγάλα λόγια, χωρίς αντίκρισμα περί “εθνικής ενότητας, αλληλεγγύης” κλπ. δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αποτελέσουν το άλλοθι για να ξεχαστούν τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από αυτή την ανείπωτη τραγωδία και να αποτελέσουν άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες διαχρονικά, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης που υπάρχουν, όπως και του κρατικού μηχανισμού όταν κλείσουν τα φωτά της δημοσιότητας και αρχίζει και ξεχνιέται το πρόβλημα.

Αυτό το ζήτημα επισημαίνουμε από σήμερα και από αυτή την άποψη καλούμε σε συνεχή αλληλεγγύη, επαγρύπνηση, κινητοποίηση το εργατικό λαϊκό κίνημα, το λαό της περιοχής, όλο το λαό της Αττικής, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και βεβαίως να αποκατασταθούν πλήρως όλες οι καταστροφές που έγιναν και από εκεί και πέρα να παρθούν τα μέτρα, γιατί έρχεται και το φθινόπωρο. Χρειάζονται εδώ και τώρα αντιπλημμυρικά έργα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτή την τραγωδία. Αυτό είναι το καθήκον μας αυτή τη στιγμή.

Ξέρετε ότι κάναμε τεράστια προσπάθεια τους προηγουμένους μήνες, από την αρχή του Μάη, με προώθηση προτάσεων προς την κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία για το πως πρέπει να ληφθούν μέτρα πυρασφάλειας πυροπροστασίας και να φτιαχτούν έγκαιρα υποδομές. Κάναμε επίκαιρη ερώτηση στη βουλή στις 23 Μάη, η οποία, επίσης, έμεινε ουσιαστικά αναπάντητη από την κυβέρνηση και έχουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.
Δεν πρέπει να ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα στο μέλλον από εδώ και πέρα. Γι’ αυτό κινητοποίηση, ενότητα και πάλη όλων».

loading...