ΠΩΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΤΑ 4 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μέλλον: Ζούμε σε ένα κόσμο «βαθιών γεωπολιτικών ρήξεων και μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας», σημειώνει σε ένα εξαιρετικά

ενδιαφέρον άρθρο του στον ιστότοπο The Conversation o Ντέιβιντ Μπαχ, καθηγητής Στρατηγικής και Πολιτικής Οικονομίας στο Διεθνές Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανάπτυξης (IMD) της Ελβετίας.

Ως πλέον ενδεικτική αυτής μνημονεύει την πρόσφατη ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Ίσως θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο σημαντικές της δεκαετίας, υπογραμμίζει.

Είπε στο ακροατήριο -και στον κόσμο- ότι η πολιτική του «μηδενικών κρουσμάτων COVID-19» που συντρίβει την οικονομική ανάπτυξη, είναι εδώ για να μείνει και ότι το Πεκίνο είναι πιο αποφασισμένο από ποτέ να επανενωθεί με την Ταϊβάν, ειρηνικά εάν είναι δυνατόν και με τη βία εφόσον χρειαστεί.

«Είναι σαφές ότι ο κόσμος δεν επανέρχεται σε κάποιο προ-COVID status quo», τονίζει ο Μπαχ. «Αντίθετα, ένας συνδυασμός από θεμελιώδεις δυναμικές έχει ανατρέψει την προηγούμενη διεθνή τάξη πραγμάτων και έχει εγκαινιάσει μια περίοδο βαθιάς αταξίας».

Με ζητούμενο λοιπόν να καταλήξει σε πολιτικο-οικονομικά σενάρια για τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια, ξεχωρίζει από τέσσερις παραμέτρους: την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον αναδυόμενο λαϊκισμό και τον καλπάζοντα πληθωρισμό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...