ΔΕΙΤΕ Το πείραμα του Γαλιλαίου στο μεγαλύτερο θάλαμο κενού αέρος [Βίντεο]

Μια μπάλα του μπόουλινγκ και ένα φτερό πέφτουν από το ίδιο ύψος, την ίδια στιγμή. Ποιο από τα δύο θα φτάσει γρηγορότερα στο έδαφος;


Ο δημοσιογράφος Μπράιαν Κοξ από το BBC, επισκέπτεται τον μεγαλύτερο θάλαμο κενού αέρος στον κόσμο για να επαναλάβει το πείραμα του Γαλιλαίου σε συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, δηλαδή χωρίς την αντίσταση του αέρα.

O Brian Cox επισκέφτηκε τον μεγαλύτερο θάλαμο κενού ο οποίος χτίστηκε το 1969 με σκοπό την πυρηνική μελέτη σε κατάσταση κενού, αργότερα απενεργοποιήθηκε και σήμερα χρησιμοποιείται από τη NASA ως προσομοιωτής διαστημικών συστημάτων.

Ο Brian εκτέλεσε το γνωστό πείραμα του Γαλιλαίου για την ελεύθερη πτώση, στην αρχή η πτώση γίνεται υπό φυσιολογικές συνθήκες, στην δεύτερη εκτέλεση έχει αφαιρεθεί ο αέρας από τον θάλαμο…και τα υπόλοιπα είναι επιστήμη

Ελεύθερη πτώση είναι η κίνηση ενός σώματος όταν αφεθεί από κάποιο ύψος και η μόνη δύναμη που ενεργεί σ’ αυτό είναι το βάρος του.

Η αντίσταση του αέρα πρέπει να θεωρείται αμελητέα, οπότε κατά κανόνα η ελεύθερη πτώση πραγματοποιείται μόνο στα εργαστήρια ή θεωρητικά στα βιβλία.

Σε συνθήκες κενού όλα τα σώματα αποκτούν την ίδια επιτάχυνση, αφού δεν υπάρχει αντίσταση από τον αέρα, συνεπώς δυο σώματα αν αφεθούν από το ίδιο ύψος θα φτάσουν ταυτόχρονα στο έδαφος.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Loading...