Κίνδυνος να βρεθούν «ανασφάλιστοι» εκατομμύρια Έλληνες

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποτρέψουν τον ορατό κίνδυνο να βρεθούν εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως συνταξιούχοι, επιδίδονται οι μηχανογραφικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας, και κάθε πιθανό πρόβλημα στην μετάπτωση από το ένα πληροφοριακό σύστημα στο άλλο, ενδέχεται να “πετάξει” εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους εκτός συστήματος.
Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Αντώνης Κουρούκλης θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να προσέρχονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, ιατρικά κέντρα και κλινικές και να μην εμφανίζονται στο σύστημα, ή να εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι.
Καμπανάκι χτύπησε και η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στο ΙΚΑ, η οποία απέστειλε μάλιστα επιστολή στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, στην οποία τονίζεται ότι διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα μετά την «πανηγυρική» έναρξη λειτουργίας του υπερ-ταμείου με εμφανή οργανωτικά, διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι στα γκισέ της συναλλαγής εισπράττουν καθημερινά με βίαιο τρόπο την ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων. Μάλιστα, πρόσφατα σημειώθηκε νέο επεισόδιο προπηλακισμού υπαλλήλου στο υποκατάστημα Αγίας Σοφίας Πειραιά, με τη λύση να δίνεται στο αστυνομικό τμήμα. Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ καλούν τη διοίκηση να προβεί άμεσα και έγκαιρα σε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, για να γίνει ομαλά η σχετική ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζουν, είναι δεδομένο ότι θα ζήσουμε έκρυθμες καταστάσεις.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς προβλήματα, όμως εργαζόμενοι στη μηχανογράφηση θεωρούν ημερομηνία ορόσημο την 25η Φεβρουαρίου, καθώς θα φανεί εάν το σύστημα είναι ικανό να “σηκώσει” χωρίς προβλήματα τη μετάπτωση.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η βίαιη ενοποίηση στον ΕΦΚΑ είχε ως αποτέλεσμα τεράστια οργανωτικά, διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα όπως, για παράδειγμα, σημαντικά διοικητικά και επιχειρησιακά κενά τα οποία παρουσιάζει στην καθημερινή του λειτουργία ο ΕΦΚΑ. Προβληματική αναμένεται και η πορεία των εσόδων μετά το συνεχιζόμενο «αλαλούμ» με τις εισφορές. Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα απονομής των δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα για δύο ή και τρία χρόνια.
Παραμένουν τα 50 ένσημα για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας
Να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να καταθέσει ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται δυνατότητα ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας για ένα ακόμη έτος, σε όσους εργαζόμενους έχουν το λιγότερο 50 ένσημα κατά τον προηγούμενο χρόνο, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.
Αναλυτικά, η διάταξη που στην πράξη θα είναι μια επανάληψη της προηγούμενης θα προβλέπει την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για άλλο ένα έτος, για:
*Ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, πρώην ΙΚΑ και τα μέλη οικογένειάς τους. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2016), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.
* Άνεργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α’ 273), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν
* Εργαζόμενους των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ» και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.
* Πωλητές Λαϊκού Λαχείου, οι οποίοι υπάγονται στο κεφάλαιο ΙΓ του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.
Πηγή: Euro2day
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ε ΤΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ? ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΚΑΜΙΑ 20.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥς ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ? Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΣΗΣΗ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. ΕΔΩ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΔΩΣΑΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥ ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ ΜΕ ΜΟΛΥΒΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΛΑΤΑΚΙΑ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ ΠΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΛΑΔΩΝΕΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΟΥ ΚΛΑΝΕΙ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΖΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ. ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][bsummary]
Loading...

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]