Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό;

O θυροειδής αδένας είναι πολύ σημαντικός για την καλή πνευματική και σωματική λειτουργία του οργανισμού.

Η δεκαετία του 80-90 ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη μελέτη ενός συχνού και σημαντικού προβλήματος που απασχόλησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Unicef και τους επιμέρους μηχανισμούς υγείας πολλών ανεπτυγμένων χωρών. Την έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό εκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη.

Στα παιδιά η φυσιολογική ανάπτυξη, τόσο πνευματική όσο και σωματική βασίζεται σημαντικά στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Είναι αποτυπωμένοι στις μνήμες των μεγαλύτερων από εμάς, οι τυπικοί «νάνοι» σε διάφορες ταινίες ή πιο σπάνια στην καθημερινότητά μας, που δεν πρόκειται για άλλο, από παιδιά που δυστυχώς αφέθηκαν στην καθυστερημένη πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη δίχως σωστή ιατρική θεραπεία.

Φαινόμενο που ευτυχώς πλέον εξαλείφθηκε με τους ελέγχους της θυρεοειδικής λειτουργίας καθώς και τη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης. Αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή και ανάπτυξη εάν είχε διαγνωστεί άμεσα, λίγο μετά τη γέννηση τους, το πρόβλημα της θυρεοειδικής τους δυσλειτουργίας

loading...