Προς τριπλές κάλπες τον Μάιο με φόντο τις Πρέσπες

Σε τριπλές εκλογές τον Μάιο, με τις εθνικές εκλογές να προκηρύσσονται τον Μάρτιο και σε συμφωνημένο πλαίσιο, οδηγούν τη χώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Μετά τη χθεσινή τους συνάντηση – μία από τις πολλές των τελευταίων ημερών – και με φόντο το τελευταίο επεισόδιο με τις δηλώσεις Κοτζιά και την επίθεση των ΑΝΕΛ κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επιχείρησαν να παρέμβουν πριν σπάσει οριστικά το γυαλί και να συμφωνήσουν στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης ως τις επόμενες εκλογές.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο και θα επανέλθουν σε αυτό τον ερχόμενο Μάρτιο» αναφέρει η επίμαχη παράγραφος της άτυπης ενημέρωσης από την πλευρά του Μαξίμου, που μαρτυρά και τις εξελίξεις, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, όπως για παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στη Αθήνα προς κύρωση πολύ νωρίτερα από ότι η Αθήνα αναμένει.

Η παρέμβαση των δύο συγκυβερνητών πέραν του ότι δρομολογεί τις πολιτικές εξελίξεις κατά τρόπο ορατό, σημειώθηκε καθώς τόσο από το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το επιτελείο των ΑΝΕΛ έβλεπαν ότι τις τελευταίες ημέρες, το πολιτικό κλίμα επιδεινωνόταν και η πολιτική αστάθεια επέστρεφε με το ενδεχόμενο έκτακτων εθνικών εκλογών μέσα στο 2018 να συζητείται ξανά. Με άλλα λόγια, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αποφάσισαν να αποκαλύψουν το βασικό μέρος των σχεδίων τους ώστε οι αγορές, οι επενδυτές, οι εταίροι αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν το, εκτός απροόπτου, χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον στην πρώτη παράγραφο της άτυπης ανακοίνωσης του Μαξίμου, γίνεται η αναφορά στην αναγκαία πολιτική σταθερότητα, όπου επί λέξει σημειώνεται: «Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμφώνησαν πως αυτή τη στιγμή αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση του Μαξίμου, αναφέρει: «Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν πως κοινός και αδιαμφισβήτητος στόχος αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, με την παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, η άμεση υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και η θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής».
Η άτυπη ανακοίνωση του Μαξίμου είναι αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου. Εν πρώτοις, δείχνει την πρόθεσή τους να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο κομμάτων που είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν επικίνδυνα με αφορμή τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και όχι μόνο.

Στη συνέχεια, επιβεβαιώνει ότι κατ’ ουσίαν Τσίπρας και Καμμένος δε βρέθηκαν σε θέση ρήξης, παρά τις πιέσεις που δέχονταν στον εσωτερικό των κομμάτων τους ο καθένας.

Τέλος, θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι για αυτά για τα οποία συγκρότησαν την κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίζουν να προχωρήσουν όσο μπορούν, αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θέμα που υπερβαίνει τη συμφωνία τους γι’ αυτό και επί της ουσίας προαναγγέλλουν το συναινετικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προβάλλοντας και ένα συντεταγμένο δρόμο, χωρίς εντάσεις μεταξύ τους, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αυτά ως προς τις προθέσεις τους, καθώς στη λήψη των αποφάσεων σίγουρα έπαιξε ρόλο η φθορά των ΑΝΕΛ στις δημοσκοπήσεις και η διαπίστωση του Πάνου Καμμένου ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν πλέον τις πολιτικέ αντοχές να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πίεσε τον πρωθυπουργό για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και για την αναβολή της κύρωσης της συμφωνίας  για μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας απέρριψε και τις δύο αυτές προτάσεις, εξηγώντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κρίσιμο θέμα για τα εθνικά συμφέροντα και για τις σχέσεις τις χώρες με τους συμμάχους και εταίρους της και εφόσον υπάρχουν βάσιμες ελπίδες, ως βεβαιότητα ότι μπορεί να κυρωθεί από αυτή τη Βουλή, δεν πρέπει να μπει σε καθεστώς αβεβαιότητας.

Έτσι, προκρίθηκε το σενάριο που αφενός θα δίνει το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι υλοποίησε δύο μεγάλες πολιτικές, μία για την έξοδο από τα μνημόνια και μία για την επίλυση του Σκοπιανού που χρόνιζε και αφετέρου επιτρέπει στον κ. Καμμένο από τη μία να διαφημίζει τη συμβολή του στην πορεία της κυβέρνησης από το 2015 και μετά και από την άλλη να μην κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, μένοντας στη δήλωσή του ότι δεν ψηφίζει όνομα με τον όρο «Μακεδονία».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση προς το τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, όπως σημείωσε και στις δηλώσεις του προχθές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ωστόσο δεν αποκλείει να έρθει και νωρίτερα, καθώς μετά τον χθεσινό ελιγμό από το VMRO στη γειτονική χώρα,  είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το «ναι» να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και τα επόμενα βήματα για τον Ζόραν Ζάεφ (κύρωση τω συνταγματικών αλλαγών από τη Βουλή των Σκοπίων) να γίνουν σε πιο σύντομο χρόνο.

Ζάεφ: Η Μακεδονία θα είναι μία και θα είναι η δική μας

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς του δημοψηφίσματος, δήλωσε χθες ότι η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει ότι τα Σκόπια θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται «Μακεδονία».

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο κ. Ζάεφ δήλωσε: «Καταλαβαίνω την αναταραχή που υπάρχει στη διασπορά σχετικά με τον προσδιορισμό “Βόρεια” στο όνομα, το οποίο δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη χώρα “Μακεδονία” εκτός από το δική μας» και πρόσθεσε: «Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι η Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι η Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο η “Μακεδονία” μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».

Αργότερα, ωστόσο, και μετά τις αντιδράσεις, το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας ΜΙΑ, άλλαξε την απάντηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού και πλέον φέρεται να απαντά στην επίμαχη ερώτηση ότι «ένα μέρος της γεωγραφικής ενότητας της Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα, ένα στην Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα είναι στη χώρα μας».

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

naftemporiki.gr

loading...

1 thought on “Προς τριπλές κάλπες τον Μάιο με φόντο τις Πρέσπες

  1. ΧΟΝΤΡΟΥΛΗ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΧΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΛΟΥΓΡΑ;

Comments are closed.