Ρωσία: «Ή θα επιστραφούν τα 600 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις μας που δεσμεύσατε ή δεν θα ξαναδείτε στάρι και λιπάσματα»

«Εμείς θα αναλάβουμε την επαναρύθμιση της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών« λέει η Μόσχα

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν άκριτα στη Ρωσία για την επέμβασή της (ή «εισβολή» όπως υποστηρίζουν οι δυτικοί) στην Ουκρανία και οι ρωσικές αντικυρώσεις που υπήρξαν ως απάντηση, θα δημιουργήσουν χειρότερες συνθήκες επισιτιστικής κρίσης από ότι υπήρξαν στον Β’ΠΠ και αυτό αφορά όχι μόνο τον χειμώνα του 2022-2023, αλλά μέχρι και το 2025.

Στο Β’ΠΠ μόνο η Ευρώπη πραγματικά πείνασε και πάλι ελάχιστες χώρες όπως η Ελλάδα είχαν λιμό, λόγω του βρετανικού αποκλεισμού των ελληνικών λιμανιών στον πρώτο κατοχικό χειμώνα.

Στη νυν κρίση η πείνα αφορά κατά κύριο λόγω της Αφρική και τις εμπόλεμες περιοχές του πλανήρη
Η απόφαση της Ρωσίας να απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις με εμπάργκο στα λιπάσματα και στα υλικά που με τα οποία παρασκευάζονται τα λιπάσματα κατά τον Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), «οι αυξημένες τιμές λιπασμάτων θα μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών κατά 40% την επόμενη περίοδο φύτευσης».

Σε συνδυασμό με τις διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις αποτυχίες των καλλιεργειών παγκοσμίως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, η αύξηση της παραγωγής τροφίμων με μειωμένα λιπάσματα την επόμενη σεζόν φύτευσης μέσω βασικών χωρών εξαγωγής θα μπορούσε να είναι δύσκολη.
Οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων αναμένεται να συρρικνώσουν και την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού.

Το ρύζι τρέφει τη μισή ανθρωπότητα και είναι ζωτικής σημασίας για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Οι διακοπές του εφοδιασμού θα πυροδοτήσουν κοινωνικές αστάθειες σε αυτές τις περιοχές του κόσμου. Ο κίνδυνος αναταραχής είναι υψηλός τους επόμενους έξι μήνες.

Άλλοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις σχετικά με την κρίση τιμής των λιπασμάτων. Οι τιμές στη Βόρεια Αμερική έχουν ξεφύγει από τα υψηλά αλλά παραμένουν 220% πάνω από τα επίπεδα στις αρχές του 2020.

Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι η ήπειρος δεν διαθέτει 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους λιπάσματος.

“Αρχίζουμε πραγματικά να φωνάζουμε από κάθε πύργο ότι υπάρχει κρίση λιπασμάτων… και η κρίση λιπασμάτων είναι τεράστια”, δήλωσε στο Politico ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τα τεχνητά λιπάσματα περιέχουν τρία βασικά συστατικά: Άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Η Ρωσία αρνείται πλέον να τα εξάγει στις δυτικές χώρες και ο ίδιος ο Β.Πούτιν εξήγγειλε ότι «θα αναδιαρθρωθεί το παγκόσμιο σύστημα από την αρχή για να σταματήσουν οι δυτικές χώρες να εκμεταλλεύονται τους φτωχούς».


Η απάντηση της Ρωσίας σε όλα αυτά είναι «Οι κυρώσεις αφορούν τους δυτικούς. Τους άλλους λαούς θα τους σώσουμε εμεί. Δεν χρειαζόμαστε μεσάζοντες για να πουλάνε το σιτάρι μας και τα λιπάσματά μας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».

Η Ρωσία έχει απαγόρευσε τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων και εξοπλισμού από τη χώρα, μεταξύ των οποίων των βασικών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν άζωτο, ποτάσα και φωσφορικά άλατα στους δυτικούς ως απάντηση στις κυρώσεις και κυρίως στην δέσμευση-«κλοπή» 600 δισ. ευρώ ρωσικών καταθέσεων στο εξωτερικό.

Η απόφασή της αυτή έχει εκτοξεύσει τις τιμές των λιπασμάτων σε μια περίοδο που οι αγρότες αντιμετώπιζαν ήδη υψηλό κόστος λιπασμάτων λόγω των κυρώσεων στη Λευκορωσία, την κορυφαία παραγωγό ποτάσας, και τους περιορισμούς εξαγωγών από την Κίνα.

Στην Ευρώπη οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου είχαν ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μειώσουν την παραγωγή τους. Το φυσικό αέριο είναι ένα βασικό συστατικό στη διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων με βάση το άζωτο που χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία καλλιεργειών.

Ο δείκτης για τα λιπάσματα της CRU έχει αυξηθεί 30% από την αρχή του έτους και πλέον είναι υψηλότερος από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν το 2008.

loading...