Ισόβια στον παπά για υπόθεση υπεξαίρεσης 3,8 εκατ. ευρώ

Αυλαία στο σκάνδαλο που συντάραξε τη Λάρισα, μέσα από το οποίο εξαφανίστηκαν 3,8 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου. Υπεύθυνοι γι’ αυτό, ένας ιερέας που συνεργαζόταν με εφοριακούς. Με τη βοήθειά τους, «φούσκωναν» τις μισθοδοτικές καταστάσεις των ιερέων στα χαρτιά και έκαναν φτερά χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Χθες το απόγευμα (16-05-2018), το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έστειλε πίσω στη φυλακή τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, επιβάλλοντας στον ιερέα των Φαρσάλων ποινή ισόβιας κάθειρξης για την πράξη της υπεξαίρεσης. Με ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών τιμωρήθηκαν δύο γυναίκες εφοριακοί για την πράξη της συνέργειας σε υπεξαίρεση. Τους αναγνωρίστηκε όμως το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Αθώοι κρίθηκαν τέλος οι δύο άλλοι εφοριακοί άνδρες και ένας ακόμη ιερέας.
Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση της υπεξαίρεσης επιτυγχάνονταν μέσω αλλοίωσης των ποσών των μισθοδοτικών καταστάσεων των ιερέων της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Η υπόθεση, σύμφωνα με την ακροαματική διαδικασία, ξεκίνησε τουλάχιστον από 2005 και συνεχίστηκε μέχρι το 2012 όπου ένας υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας αντιλήφθηκε πως οι ιερείς της Μητρόπολης Ελασσόνας που έχει περίπου την ίδια δύναμη με αυτή των Φαρσάλων, παίρνουν ποσά μισθοδοσίας πολύ μικρότερα από εκείνους των Φαρσάλων.

Έτσι και καταγγέλθηκε η υπόθεση στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΟΥ όπου και ξεκίνησε η έρευνα της επιθεώρησης. Με βάση το κατηγορητήριο τα ποσά των μισθοδοτικών καταστάσεων αλλοιώνονταν πριν παραδοθούν στην αρμόδια ΔΟΥ και με αυτό τον τρόπο εκδίδονταν γραμμάτια είσπραξης με πολύ μεγαλύτερα ποσά τα οποία εισπράττονταν είτε σε μετρητά είτε σε επιταγές.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία το ποσό των 3,8 εκατομυρίων ευρώ που φέρεται να υπεξαιρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει εντοπιστεί και κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς έχει πάει.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

loading...