Αμύθητα πλούτη, χρυσή καρδιά: H ιστορία του δισεκατομμυριούχου που δώρισε όλα του τα χρήματα στους φτωχούς

Τσακ Φίνι: Πρόκειται για τον ιδρυτή των των Duty Free. Ο ίδιος προχώρησε σε μία δορεά. Συγκεκριμένα, δώρισε περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος δεν είχε ποτέ δικό του σπίτι ή αμάξι και φοράει ρολόι Casio. Αναλυτικότερα, η ιστορία του…

Το ξεκίνημα της ιστορίας του Τσακ Φίνι

To 1960 o Τσαρλς «Τσακ» Φίνι μαζί με τον φίλο του Ρόμπερτ Μίλλερ ίδρυσε την αλυσίδα λιανικής πώλησης Duty Free Shoppers. Ο ίδιος κατάφερε, με το πέρασμα των χρόνων να κατακτήσει την πρώτη και καλύτερη θέση στα περισσότερα αεροδρόμια του κόσμου.

Η περιουσία του έγινε πολύ γρήγορα αμύθητη. Όμως, ο ίδιος ήξερε από πολύ νωρίς ότι οι πολυτέλειες και η ακριβή ζωή τον αφήνουν παγερά αδιάφορο. Πέρασε όλα του τα χρόνια διάγωντας έναν λιτό και απέριττο βίο. Πριν από περίπου 4 δεκαετίες δεσμεύτηκε να χαρίσει όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αυτό έγινε πριν φύγει από τη ζωή.

Ο Τσακ Φίνι κατάφερε να κρατήσει την υπόσχεση του, κάνοντας μία σπουδαία πράξη. Μέσω του προσωπικού του ιδρύματος «Atlantic Philanthropies» δώρισε το τεράστιο ποσό των οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, το δώρισε σε πολλές, διαφορετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή έχει κρατήσει ένα ελάχιστο μέρος της προσωπικής περιουσίας του για τον ίδιο και την σύζυγό του, Χέλγκα, με την οποία είναι παντρεμένος από το 1980.

Η συνέχεια της ιστορίας του Τ. Φίνι

Ο 89χρονο Φίνι σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν αγόρασε ποτέ δικό του αμάξι ή σπίτι, μένει όλα του τα χρόνια σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα, πετάει πάντα με εισιτήριο economy class και φοράει ένα πλαστικό ρολόι της εμβληματικής μάρκας Casio.

To διάσημο, αμερικανικό περιοδικό Forbes, που φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα εκτενές άρθρο για την ξεχωριστή περίπτωση του Φίνι, αποκαλύπτει πως ο πρώην δισεκατομμυριούχος προσέφερε το σύνολο της περιουσίας του σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη, κρατώντας ελάχιστα για τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο Τσακ Φίνι ως φιλάνθρωπος δημιούργησε το σλόγκαν “Giving while living”, δηλαδή «δίνε όσο ζεις», προκειμένου να μοιράσει την περιουσία του προτού αφήσει την τελευταία του πνοή. «Μάθαμε πολλά. Θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος. Νιώθω πολύ καλά που το είδα να ολοκληρώνεται. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι. Και για όσους αναρωτιούνται για το Giving While Living: Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει», είπε ο ίδιος στο Forbes.

Τ. Φίνι: Τι έγινε το 2012

Το 2012, υπολόγιζε ότι είχε βάλει στην άκρη κάπου δύο εκατ. δολάρια για τη σύνταξη του ίδιου και της γυναίκας του. Με άλλα λόγια είχε δωρίσει 375.000% περισσότερα χρήματα από την τρέχουσα περιουσία του. Και τα χάρισε ανώνυμα. Ενώ πολλοί ζάπλουτοι φιλάνθρωποι στρατολογούν στρατιά υπευθύνων δημοσίων σχέσεων για να διασαλπίσουν τις δωρεές τους, ο Τσακ Φίνι κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να αποκρύπτει τις δικές του. Και λόγω της μυστικής, παγκόσμιας φιλανθρωπικής του εκστρατείας το Forbes τον βάφτισε “Τζέιμς Μποντ της Φιλανθρωπίας”», γράφει στο αφιέρωμά του για τον πρώην δισεκατομμυριούχο ο δημοσιογράφος του περιοδικού, Στίβεν Μπερτόνι.

Και συνεχίζει: «Αλλά ο Τσακ Φίνι έγινε ξανά ένας κοινός θνητός. Ο άνθρωπος που συγκέντρωσε περιουσία πουλώντας είδη πολυτελείας σε τουρίστες και αργότερα δημιούργησε την εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων General Atlantic, ζει πλέον σ’ ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο, η λιτότητα του οποίου παραπέμπει σε δωμάτιο πρωτοετούς φοιτητή σε κοιτώνα. Όταν τον επισκέφθηκα πριν από λίγα χρόνια, στους τοίχους κρέμονταν φωτογραφίες φίλων και συγγενών τυπωμένες σε εκτυπωτή inkjet πάνω από ένα απλό ξύλινο τραπέζι. Στο τραπέζι βρισκόταν μια μικρή τιμητική πλακέτα που ανέφερε: “Συγχαρητήρια στον Τσακ Φίνι για τις φιλανθρωπικές δωρεές των οκτώ δισ. δολαρίων»…

loading...