Γεωστρατηγική και Γεωπολιτική : Ο πόλεμος των χρυσαυγιτών.

Είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που εξελίσσεται ο πόλεμος στην πρώην Ουκρανία;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι, για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Μερικοί άνθρωποι μισούν ότι υπάρχει πόλεμος εκεί έξω, ενώ άλλοι τον λατρεύουν αλλά μισούν ότι δεν έχει κερδηθεί ακόμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός-Γεωπολιτικός αναλυτής (Contact : [email protected] και official website The Times of Voulgaroktonos.

Άφθονες ποσότητες και των δύο τύπων μισητών βρίσκονται και στις δύο πλευρές του νέου Σιδηρού Παραπετάσματος που χτίζεται βιαστικά σε όλη την Ευρασία μεταξύ της συλλογικής Δύσης και της συλλογικής Ανατολής. Αυτό φαίνεται λογικό. Εξάλλου, το να μισείς τον πόλεμο είναι τυπική διαδικασία για τους περισσότερους ανθρώπους (ο πόλεμος είναι κόλαση, δεν το ξέρεις!) και κατ’ επέκταση ένας μικρός πόλεμος είναι καλύτερος από έναν μεγάλο και ένας σύντομος πόλεμος είναι καλύτερος από “ένας μακρύς”. Και επίσης ένας τέτοιος συλλογισμός είναι κοινότοπος, εγκόσμιος, κολακευτικός, άγευστος, προβλέψιμος, χωρίς φαντασία και… σκεπτικός (σύμφωνα με τον αγγλικό Θησαυρό).

Είναι σπάνιο να βρεις παρατηρητή πολέμου που να είναι ικανοποιημένος με την πορεία και τη διάρκεια του πολέμου. Ευτυχώς, η ρωσική κρατική τηλεόραση δείχνει ένα πολύ σημαντικό, σχεδόν καθημερινά. Είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν. Έχοντας δώσει προσοχή σε αυτόν για περισσότερα από είκοσι χρόνια τώρα, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ποτέ δεν ήταν τόσο εμποτισμένος με μια ήρεμη και σίγουρη γαλήνη με αστείο χιούμορ. Αυτή δεν είναι η συμπεριφορά κάποιου που αισθάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει έναν πόλεμο. Οι ορειχάλκινοι ανώτεροι υπάλληλοι του Υπουργείου Άμυνας εμφανίζονται αυστηροί και σκυθρωπός στην κάμερα – συμπεριφορά που αρμόζει σε άνδρες που στέλνουν άλλους άνδρες να πολεμήσουν και πιθανώς να τραυματιστούν ή να πεθάνουν. αλλά εκτός κάμερας, αναβοσβήνουν ο ένας τον άλλο γρήγορα χαμόγελα της Μόνα Λίζα.

Δεδομένου ότι το ποσοστό αποδοχής του Πούτιν παραμένει περίπου στο 80% (ένα ποσοστό που δεν μπορεί να φτάσει κανένας δυτικός πολιτικός), είναι λογικό να υποθέσουμε ότι είναι απλώς η κορυφή ενός γιγαντιαίου παγόβουνου 100 εκατομμυρίων Ρώσων που περιμένουν ήρεμα την επιτυχή ολοκλήρωση του η ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της πρώην Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας.

Αυτά τα 100 εκατομμύρια Ρώσοι σπάνια ακούγονται και όταν κάνουν θόρυβο, είναι για να διαμαρτυρηθούν για γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες ή για να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ορισμένου εξειδικευμένου εξοπλισμού που ζητούν τα στρατεύματα: γυαλιά νυχτερινής όρασης, τετρακόπτερα, οπτικά σκοπευτικά και άλλα είδη εξελιγμένου τακτικού εξοπλισμού.

Πολύ περισσότερο θόρυβο προκαλεί το ένα ή δύο τοις εκατό του οποίου ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο – επιχειρηματικό σχέδιο – έχει καταστραφεί από την ξαφνική εμφάνιση του νέου Σιδηρούν Παραπετάσματος. Οι πιο ανόητοι από αυτούς πίστευαν ότι η φυγή δυτικά ή νότια (στην Τουρκία, το Καζακστάν ή τη Γεωργία) θα έλυνε κατά κάποιον τρόπο το πρόβλημά τους. δεν είναι και δεν θα είναι.

Οι άνθρωποι που θα περίμενε κανείς να φωνάξει πιο δυνατά είναι ακτιβιστές LGBTQ+, οι οποίοι νόμιζαν ότι επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν χρήματα επιχορηγήσεων από τη Δύση για να χτίσουν τα Ανατολικά Σόδομα και τα Ανατολικά Γόμορρα. Έχουν δεσμευτεί και φιμωθεί από τους νέους ρωσικούς νόμους που τους χαρακτηρίζουν ξένους πράκτορες και απαγορεύουν το είδος της προπαγάνδας τους. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο όρος LGBTQ+ είναι πλέον παράνομος, και έτσι υποθέτω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το PPPPP+ (το «P» σημαίνει «pídor», που είναι ο γενικός ρωσικός όρος για κάθε είδους σεξουαλικό διεστραμμένο, εκφυλισμένο ή παρεκκλίνοντα) . Αλλά παρεκκλίνω. Είναι αρκετά εύκολο να δει κανείς ότι όσοι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με το πώς πήγε η ρωσική εκστρατεία είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι Ρώσοι. Λιγότερο τυχεροί από όλους είναι οι γενναίοι άνθρωποι στο Κέντρο Πολιτικών και Πληροφοριακών Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη δημιουργία και τη διατήρηση του Ουκρανικού Φαντάσματος της Νίκης. Ακολουθούν άνθρωποι από την Ουάσιγκτον και τη γύρω περιοχή, οι οποίοι είναι αρκετά εξοργισμένοι από το ρωσικό συρτό. Προσπάθησαν επίσης να δείξουν ότι οι Ουκρανοί κερδίζουν ενώ οι Ρώσοι χάνουν. σε αυτό το τέλος,

Για να είμαστε δίκαιοι, τα τακτικά παιχνίδια της Ρωσίας με τη γάτα και το ποντίκι σε αυτή τη σύγκρουση δεν ήταν παρά εξοργιστικά. Οι Ρώσοι πέρασαν λίγο χρόνο οδηγώντας γύρω από το Κίεβο για να απομακρύνουν τα ουκρανικά στρατεύματα από το Ντονμπάς και να αποτρέψουν μια ουκρανική επίθεση σε αυτό. μόλις έγινε αυτό, αποσύρθηκαν. Μεγάλη νίκη της Ουκρανίας! Πέρασαν επίσης χρόνο δουλεύοντας γύρω από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Οδησσό, απειλώντας με θαλάσσια εισβολή, για να δελεάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ποτέ δεν εισέβαλαν. Άλλη μια ουκρανική νίκη!

Οι Ρώσοι κατέλαβαν μεγάλο μέρος της περιοχής του Χάρκοβο, την οποία οι Ουκρανοί άφησαν σε μεγάλο βαθμό ανυπεράσπιστη και στη συνέχεια, όταν τελικά οι Ουκρανοί έδωσαν προσοχή, υποχώρησαν εν μέρει πίσω από ένα ποτάμι για να διατηρήσουν πόρους. Ακόμα μια νίκη της Ουκρανίας! Οι Ρώσοι κατέλαβαν/απελευθέρωσαν την περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα, εκκένωσαν όλους όσους ήθελαν να εκκενωθούν και μετά υποχώρησαν σε μια υπερασπιστή θέση πίσω από ένα ποτάμι. Και πάλι νίκη! Με όλες αυτές τις ουκρανικές νίκες, είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι οι Ρώσοι κατάφεραν να κερδίσουν περίπου 100 km2 από την πιο πολύτιμη ακίνητη περιουσία της πρώην Ουκρανίας, περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους, για να εξασφαλίσουν μια χερσαία διαδρομή προς την Κριμαία και να ανοίξουν ένα ζωτικό κανάλι που παρέχει άρδευση. νερό και κάνει το νερό να ρέει που μπλόκαραν οι Ουκρανοί πριν από μερικά χρόνια. Δεν μοιάζει καθόλου με ήττα. φαίνεται σαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα μιας μόνο περιορισμένης καλοκαιρινής καμπάνιας.

Η Ρωσία έχει ήδη επιτύχει αρκετούς από τους στρατηγικούς της στόχους. τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν. Πόσο καιρό πρέπει να περιμένουν; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να δούμε πέρα από το περιορισμένο εύρος της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει μεγαλύτερα ψάρια για τηγάνισμα και το τηγάνισμα των ψαριών απαιτεί χρόνο, επειδή η κατανάλωση μισοψημένου ψαριού μπορεί να σας προκαλέσει δυσάρεστα παράσιτα, όπως η ταινία και το συκώτι. Και έτσι, θα ήθελα να σας προσκαλέσω στη μυστική κουζίνα της Μητέρας Ρωσίας, για να δείτε τι υπάρχει στο ξύλο κοπής και να υπολογίσετε πόση θερμική επεξεργασία θα χρειαστεί για να τα μετατρέψετε όλα σε ένα ασφαλές και θρεπτικό γεύμα.

Αναμιγνύοντας τις μεταφορές μας για το φαγητό, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω το Boucle d’Or με τα τρία αρκουδάκια του και το ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο χυλό. Αυτό που φαίνεται να κάνει η Ρωσία είναι να διατηρεί την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση με σταθερό ρυθμό, ούτε πολύ γρήγορο ούτε πολύ αργό. Το να πάτε πολύ γρήγορα δεν θα επέτρεπε αρκετό χρόνο για να μαγειρέψετε τα διαφορετικά ψάρια. Η υπερβολική ταχύτητα θα αύξανε επίσης το κόστος της εκστρατείας σε θύματα και πόρους. Η πολύ αργή κίνηση θα έδινε στους Ουκρανούς και το ΝΑΤΟ χρόνο να ανασυνταχθούν και να επανεξοπλιστούν και να αποτρέψουν τη σωστή θερμική επεξεργασία των διαφόρων ψαριών.

Σε μια προσπάθεια να βρει τον βέλτιστο ρυθμό για τη σύγκρουση, η Ρωσία αρχικά δέσμευσε μόνο το ένα δέκατο των επαγγελματιών στρατιωτών της στην ενεργό υπηρεσία και στη συνέχεια εργάστηκε σκληρά για να ελαχιστοποιήσει το ποσοστό απωλειών. Επέλεξε να αρχίσει να σβήνει τα φώτα σε ολόκληρη την πρώην Ουκρανία μόνο αφού το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να ανατινάξει τη γέφυρα του στενού Κερτς που ένωνε την Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα. Τέλος, κάλεσε μόνο το 1% των εφεδρειών για να εκτονώσει την πίεση από τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής και ενδεχομένως να προετοιμαστεί για το επόμενο στάδιο, που είναι μια χειμερινή εκστρατεία – για την οποία φημίζονται οι Ρώσοι. Με αυτές τις βασικές πληροφορίες που παρουσιάζονται, μπορούμε τώρα να απαριθμήσουμε και να περιγράψουμε τους διάφορους δευτερεύοντες στόχους που σχεδιάζει να επιτύχει η Ρωσία σε αυτόν τον Πόλεμο των Goldilocks. Το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό σύνολο προβλημάτων που πρέπει να λύσει η Ρωσία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Goldilocks είναι εσωτερικό.

Στόχος είναι η αναδιοργάνωση της ρωσικής κοινωνίας, οικονομίας και χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου να προετοιμαστούν για ένα αποδυτικοποιημένο μέλλον. Από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, διάφοροι δυτικοί πράκτορες, όπως το National Endowment for Democracy, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, διάφορα ιδρύματα που ανήκουν στον Σόρος και ένα ευρύ φάσμα δυτικών επιχορηγήσεων και προγραμμάτων ανταλλαγών έχουν κάνει σοβαρές ανακαλύψεις στη Ρωσία. Ο γενικός στόχος ήταν να αποδυναμωθεί και τελικά να διαμελιστεί και να καταστρέψει τη Ρωσία, μετατρέποντάς τη σε υπάκουο υπηρέτη δυτικών κυβερνήσεων και διεθνικών εταιρειών που θα τους προμήθευε με φτηνό εργατικό δυναμικό και πρώτες ύλες. Για να βοηθήσετε αυτή τη διαδικασία,

Για περισσότερα από 30 χρόνια, οι δυτικές ΜΚΟ διαφθείρουν το μυαλό των νεαρών Ρώσων. Καμία προσπάθεια δεν φείδεται για να υποτιμηθεί η αξία του ρωσικού πολιτισμού, να παραποιηθεί η ρωσική ιστορία και να αντικατασταθούν με δυτική ποπ κουλτούρα και αφηγήσεις προπαγάνδας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες είχαν περιορισμένη επιτυχία και η κουλτούρα της ΕΣΣΔ και της σοβιετικής εποχής παρέμενε ακόμα δημοφιλής, ακόμη και μεταξύ εκείνων που ήταν πολύ νέοι για να έχουν βιώσει τη ζωή στην ΕΣΣΔ. Εκεί που η ζημιά ήταν πιο σοβαρή είναι στην εκπαίδευση. Εξαιρετικά εγχειρίδια της σοβιετικής εποχής που δίδασκαν στους μαθητές να σκέφτονται ανεξάρτητα έχουν καταστραφεί και αντικατασταθεί με εισαγωγές. Αυτά ήταν στην καλύτερη περίπτωση χρήσιμα για την εκπαίδευση ειδικών σε στενά καθορισμένα πεδία που μπορούν να ακολουθήσουν προηγουμένως καθορισμένες διαδικασίες και συνταγές αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς αναπτύχθηκαν αυτές οι διαδικασίες και συνταγές ή να δημιουργήσουν νέες. Ρώσοι δάσκαλοι, που είδαν τη δουλειά τους όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στην εκπαίδευση των μαθητών τους ώστε να γίνουν καλοί Ρώσοι που αγαπούν και αγαπούν τη χώρα τους,

Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι ? Λοιπόν, ευτυχώς το Διαδίκτυο θυμάται τα πάντα, και υπάρχουν πολλές άλλες δουλειές για αυτούς τους ανθρώπους, όπως το φτυάρι του χιονιού και η τροφοδοσία καυσίμων σε φούρνους. Αλλά ο εντοπισμός και η αντικατάστασή τους απαιτεί χρόνο, όπως και η εύρεση, η ενημέρωση και η αναπαραγωγή παλαιών, σπουδαίων εγχειριδίων. Τι γίνεται όμως με τους νέους που άφησαν πίσω τους αυτό το κύμα καταστροφής; Ευτυχώς, δεν χάθηκαν όλα.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση τους παρέχει πολύ πολύτιμα μαθήματα που οι αδαείς παιδαγωγοί τους έχουν παραβλέψει: ότι η Ρωσία μια μοναδική και θαυματουργή συσσώρευση πολλών διαφορετικών εθνών, γλωσσών και θρησκειών – διατηρήθηκε και διευρύνθηκε στο πέρασμα των αιώνων μέσω των προσπαθειών των ηρώων των οποίων τα ονόματα όχι μόνο θυμούνται αλλά και σεβάζονται. Επιπλέον, μερικοί από αυτούς είναι ζωντανοί σήμερα, πολεμούν και εργάζονται στο Donbass. Είναι ένα πράγμα να επισκέπτεσαι μουσεία, να διαβάζεις παλιά βιβλία και να ακούς ιστορίες για τα μεγάλα κατορθώματα των παππούδων και των προπαππούδων κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Είναι εντελώς διαφορετικό να βλέπεις την ιστορία να ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια του ίδιου του πατέρα ή του αδελφού σου. Δώστε του άλλο ένα ή δύο χρόνια, και οι νέοι Ρώσοι θα μάθουν να βλέπουν με περιφρόνηση τα προϊόντα εμπόρων ρωσικού πολιτισμού με δυτικό προσανατολισμό. Οι μεγαλύτεροι τους το κάνουν ήδη: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων αντιλαμβάνεται τη δυτική πολιτιστική επιρροή ως αρνητική.

Και τι γίνεται με εκείνους τους λάτρεις του ρωσικού πολιτισμού που έχουν λατρέψει όλα τα δυτικά πράγματα από όσο θυμούνται; Εδώ συνέβη το πιο περίεργο πράγμα. Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, βγήκαν εναντίον της και υπέρ των Ουκρανών Ναζί – κάτι ανόητο, αλλά θεώρησαν ότι ήταν καλό και σωστό να διατηρήσουν τις πολιτικές τους απόψεις σε αρμονία με αυτές των δυτικών τους προστάτες και είδωλα. να μείνουν στις καλές τους χάρες. Μερικοί από αυτούς διαμαρτυρήθηκαν για τον πόλεμο (αγνοώντας το γεγονός ότι είχε ήδη διαρκέσει για οκτώ πολλά χρόνια). Και τότε αρκετοί από αυτούς έφυγαν από τη χώρα με απαράδεκτη βιασύνη.

Λάβετε υπόψη ότι αυτοί δεν είναι χειρούργοι εγκεφάλου ή επιστήμονες πυραύλων: είναι άνθρωποι που κάνουν φασαρία γύρω από τη σκηνή κάνοντας θορύβους με τα χέρια και το στόμα τους. ή είναι άνθρωποι που κάθονται εκεί ενώ οι καλλιτέχνες μακιγιάζ κάνουν πράγματα στο πρόσωπο και τα μαλλιά τους και μετά επαναλαμβάνουν ατελείωτα γραμμές που τους έχει γράψει κάποιος άλλος. Δεν είναι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να αναλύουν μια λεπτή πολιτική κατάσταση και να κάνουν τη σωστή επιλογή. Σε μια μεγαλύτερη, πιο λογική ηλικία, οι απόψεις τους θα αγνοούνταν σθεναρά, αλλά η επίδραση του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οτιδήποτε άλλο είναι τέτοια που κάθε υστερικός βλάκας μπορεί να τραβήξει ένα μικρό βίντεο και εκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς να έχει τίποτα καλύτερο να κάνει με τον χρόνο του.

Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι καθαρίζουν οικειοθελώς τον χώρο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από την παρουσία τους είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά χρειάζεται χρόνο. Αν η ειδική στρατιωτική επιχείρηση τελείωνε αύριο, αναμφίβολα θα προσπαθούσαν να επιστρέψουν και να προσποιηθούν ότι τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη ποτέ. Και τότε η ρωσική λαϊκή κουλτούρα θα παρέμενε ένας βόθρος δυτικού τύπου γεμάτος ανούσιους χαρακτήρες που επιδιώκουν να δοξάσουν κάθε θανάσιμο αμάρτημα στο όνομα της προσωπικής φήμης και κέρδους. Η Ρωσία είναι γεμάτη ταλαντούχους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν τη θέση τους.

Η εμφάνιση και η κυριαρχία των φιλοδυτικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ελίτ ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για το μέλλον της Ρωσίας. Από την άναρχη και συχνά εγκληματική ιδιωτικοποίηση των κρατικών πόρων στη δεκαετία του 1990, έχει εμφανιστεί μια ολόκληρη ομάδα ισχυρών οικονομικών παραγόντων που δεν έχουν κατά νου τα συμφέροντα της Ρωσίας. Αντίθετα, είναι καθαρά εγωιστές οικονομικοί παράγοντες που, μέχρι πρόσφατα, πίστευαν ότι τα παράνομα κέρδη τους θα τους επέτρεπαν να εισέλθουν στην πολυτελή δυτική κοινωνία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνήθως περισσότερα από ένα διαβατήρια, προσπαθούν να κρατήσουν τις οικογένειές τους σε έναν πλούσιο θύλακα έξω από τη Ρωσία, στέλνουν τα παιδιά τους σε δυτικά σχολεία και πανεπιστήμια,

Όταν ως απάντηση στην έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, η Δύση εξαπέλυσε μια κερδοσκοπική επίθεση στο ρούβλι, αναγκάζοντας τη ρωσική κεντρική τράπεζα να επιβάλει αυστηρούς νομισματικούς ελέγχους, αυτά τα μέλη της ρωσικής ελίτ αναγκάστηκαν να αρχίσουν να σκέφτονται μια κρίσιμη επιλογή. Θα μπορούσαν να μείνουν στη Ρωσία, αλλά τότε θα έπρεπε να κόψουν τους δεσμούς τους με τη Δύση. ή θα μπορούσαν να μετακινηθούν δυτικά και να ζήσουν από τις οικονομίες τους, αλλά τότε θα αποκόπτονταν από την πηγή του πλούτου τους. Η επιλογή τους έγινε ευκολότερη από τις δυτικές κυβερνήσεις που εργάστηκαν σκληρά για να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία των πλούσιων Ρώσων υπηκόων, να παγώσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να τους υποβάλουν σε διάφορες άλλες ταπεινώσεις και ταλαιπωρίες.

Ωστόσο, είναι μια δύσκολη επιλογή για αυτούς – γνωρίζοντας ότι, παρά τον ενίοτε υπέροχο πλούτο τους, για τη συλλογική Δύση είναι απλώς Ρώσοι που μπορούν να τους ληστέψουν. Πολλοί από αυτούς δεν είναι διανοητικά προετοιμασμένοι να ασχοληθούν με τους δικούς τους ανθρώπους, τους οποίους έχουν μάθει να περιφρονούν και να εκμεταλλεύονται για προσωπικό όφελος. Μια γρήγορη νίκη στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας θα τους έκανε να πιστεύουν ότι τα προβλήματά τους ήταν προσωρινά. Αν δοθεί αρκετός χρόνος, κάποιοι από αυτούς θα φύγουν οριστικά ενώ άλλοι θα αποφασίσουν να παραμείνουν και να εργαστούν για το κοινό καλό στη Ρωσία.

Στη συνέχεια έρχονται διάφορα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης που, έχοντας εκπαιδευτεί στα δυτικά οικονομικά, δεν μπορούν να κατανοήσουν τον οικονομικό μετασχηματισμό που συμβαίνει στη Ρωσία, πόσο μάλλον να τη βοηθήσουν. Πολλά από αυτά που περνούν για την οικονομική σκέψη στη Δύση δεν είναι παρά ένα περίτεχνο προπέτασμα καπνού σε αυτό το βασικό ρητό: «Οι πλούσιοι θα πρέπει να επιτρέπεται να γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί πρέπει να παραμένουν φτωχοί και η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσπαθεί να τους βοηθήσει (πολύ). Λειτούργησε όταν η Δύση είχε αποικίες προς εκμετάλλευση, είτε μέσω ντεμοντέ ιμπεριαλιστικών κατακτήσεων, λεηλασιών και λεηλασιών, είτε μέσω της οικονομικής νεοαποικιοκρατίας των «οικονομικών δολοφόνων» του Πέρκινς ή, όπως παραδέχθηκαν απρόθυμα αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ πρόσφατα, εκμεταλλευόμενοι φθηνής ρωσικής ενέργειας.

Αυτό δεν λειτουργεί πλέον, ούτε στη Δύση, ούτε στη Ρωσία, ούτε αλλού, και οι νοοτροπίες πρέπει να προσαρμοστούν. Υπάρχει μεγάλη αδράνεια στους διορισμούς σε κυβερνητικές θέσεις, όπου υπάρχουν πολλά κεκτημένα συμφέροντα που συναγωνίζονται για εξουσία και επιρροή. Χρειάζεται χρόνος για να διεισδύσουν στο σύστημα τέτοιες θεμελιώδεις ιδέες, όπως το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει πλέον ένα πλανητικό μονοπώλιο εκτύπωσης χρήματος. Ως εκ τούτου, δεν είναι πλέον απαραίτητο για την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να έχει αποθεματικό σε δολάρια για να καλύψει τις εκδόσεις της σε ρούβλια προκειμένου να αμυνθεί από κερδοσκοπικές επιθέσεις, δεδομένου ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο για την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να επιτρέπει στους κερδοσκόπους ξένου νομίσματος να εκνευρίζονται. και σκηνοθετούν κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Αλλά κάποια αποτελέσματα έχουν ήδη επιτευχθεί και δεν είναι τίποτα λιγότερο από θεαματικά: τους τελευταίους μήνες, μερικές καλά επιλεγμένες αποκλίσεις από τη δυτική οικονομική ορθοδοξία έκαναν το ρούβλι το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο, επέτρεψαν στη Ρωσία να κερδίσει περισσότερα κέρδη από τις εξαγωγές λιγότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, και του επέτρεψε να μειώσει τον πληθωρισμό σχεδόν στο μηδέν. Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ρωσία μπόρεσε να μειώσει σημαντικά το εθνικό της χρέος και να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Ένα γρήγορο τέλος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας θα μπορούσε να σημάνει το τέλος τέτοιων θαυμάτων και μια πολύ ανεπιθύμητη επιστροφή στο μη βιώσιμο status quo ante.

Πέρα από τον άυλο κόσμο των οικονομικών, εξίσου σημαντικές αλλαγές έχουν σημειωθεί στη φυσική οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό της. Προηγουμένως, πολλοί οικονομικοί τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, των κατασκευών και της οικιακής βελτίωσης, της ανάπτυξης λογισμικού και πολλών άλλων, ανήκαν σε ξένους και τα κέρδη από αυτές τις δραστηριότητες έφυγαν από τη χώρα. Και τότε πάρθηκε απόφαση για μπλοκάρισμα του εκπατρισμού των μερισμάτων. Σε απάντηση, ξένες εταιρείες πούλησαν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία, λαμβάνοντας τεράστια ζημιά και παραιτήθηκαν από την πρόσβαση στη ρωσική αγορά. Η αλλαγή ήταν αρκετά εκπληκτική. Για παράδειγμα, στις αρχές του 2022, οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατείχαν σημαντικό μερίδιο της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτων. Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν είχαν συναρμολογηθεί στη Ρωσία σε ξένα εργοστάσια και τα κέρδη από αυτές τις πωλήσεις είχαν εκπατριστεί. Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τη Ρωσία και έχουν αντικατασταθεί από μια ταχέως ανανεωμένη εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία. Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες άρπαξαν αμέσως ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, ενώ η Νότια Κορέα συνέχισε τις συναλλαγές με τη Ρωσία και διατήρησε το μερίδιο αγοράς της.

Εξίσου εκπληκτικές ήταν οι αλλαγές στον κλάδο των αερομεταφορών. Προηγουμένως, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες πετούσαν με Airbus και Boeing, τα περισσότερα από αυτά μισθωμένα. Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, δυτικοί πολιτικοί απαίτησαν να τερματιστούν αυτές οι μισθώσεις και να επιστραφούν τα αεροπλάνα στους ιδιοκτήτες τους, αμελώντας να λάβουν υπόψη ότι αυτό θα ήταν οικονομικά καταστροφικό (φράξιμο της αγοράς μεταχειρισμένων αεροπλάνων για τα επόμενα χρόνια και καταστρέφοντας τη ζήτηση για νέα αεροσκάφη) και, επιπλέον, φυσικά αδύνατο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τρόπος να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του αεροσκάφους. Σε απάντηση, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες εθνικοποίησαν το μητρώο αεροσκαφών,

Στη συνέχεια ήρθε η είδηση ότι η Aeroflot σχεδίαζε να αγοράσει περισσότερα από 300 νέα επιβατικά αεροπλάνα, όλα τα ρωσικά МС-21, SSJ-100 και Tu-214, όλα πριν από το 2030, με τις πρώτες παραδόσεις να προγραμματίζονται για το 2023. Υπήρξε μια προσπάθεια να αντικατασταθούν σχεδόν όλα Εξαρτήματα δυτικής προέλευσης, όπως σύνθετα υλικά για τα φτερά από ανθρακονήματα και τους κινητήρες αεριωθουμένων του MC-21, αεροηλεκτρονικά και άλλα για όλα τα παραπάνω. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλά Boeing και Airbus που είχαν μισθωθεί στο παρελθόν θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά το μερίδιο αγοράς αυτών των εταιρειών στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου θα εξαφανιστεί για πάντα. Η ζημιά σε δυτικούς κατασκευαστές αεροσκαφών θα ισοδυναμεί με ζημιά στις δυτικές αεροπορικές εταιρείες. Στο ξέσπασμα των εχθροπραξιών, η συλλογική Δύση έκλεισε τον εναέριο χώρο της στη Ρωσία, και η Ρωσία ανταπέδωσε. Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη είναι μικρή και εύκολη στην πλοήγηση, ενώ η Ρωσία είναι τεράστια και χρειάζεται μια ολόκληρη μέρα για να περπατήσεις. Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ανακάλυψαν ξαφνικά ότι δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν σε δρομολόγια προς Ιαπωνία, Κίνα ή Κορέα. Μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου ήρθαν άλλες κυρώσεις, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλες παράνομες, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μόνο όργανο που είναι αρμόδιο να επιβάλλει κυρώσεις. Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται το ένατο πακέτο κυρώσεων, οι οποίες έχουν ονομαστεί «κυρώσεις από την κόλαση». Μιλώντας για την κόλαση, το «Inferno» του Dante Alighieri, υπάρχουν εννέα κύκλοι της κόλασης, οπότε ίσως ο τζιχαντιστής των κυρώσεων να είναι έτοιμος να κάνει την πορεία του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ OFFICIAL WEBSITE TOY ΑΓΓΕΛΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ (THE TIMES OF VOULGAROKTONNOS)

loading...