ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΓΚΡΕΓΚΟΡ ΣΑΜΣΑ;

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Όταν ο Κάφκα έγραφε για τον τρομοκρατημένο άνθρωπο που ξυπνάει κατσαρίδα, δεν είχε υπολογίσει ότι υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο: να ξυπνάς μια μηχανή. Και μάλιστα, ο Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνάει τρομοκρατημένος και ντροπιασμένος. 

Ο άνθρωπος-μηχανή ξυπνάει κάθε πρωί χαρούμενος και ανυποψίαστος, επειδή δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι κάτω από το δέρμα του ξαγρυπνούν χιλιάδες γρανάζια και εξαρτήματα.

Κοιμάται και σηκώνεται απ’ τον ύπνο, αλλά ενδιάμεσα υπνοβατεί. Μηχανεύεται καταστάσεις, για να «περνάει καλά», γιατί «τίποτε δεν έχει αξία σε αυτή τη ζωή, τίποτε δεν μετράει, κοίτα να τη βολέψεις, δεν βλέπεις τι συμβαίνει;» 

Με πρόφαση μια αρρώστια, όπως παλιότερα με χιλιάδες άλλες προφάσεις (τη φτώχεια ή τον πλούτο, την υγεία ή τον πόλεμο ή την ειρήνη και πολλά ακόμη) βρίσκει δικαιολογίες, για να μην φέρεται ανθρώπινα.

Ακόμη και η σκληρότητα υποκρύπτει πίσω της συναισθήματα. Αλλά η λοβοτομημένη χαρά της μετριότητας, η δήθεν δικαίωση μέσα από τη γιορτή της ουδετεροποίησης των πάντων, έφεραν την έλλειψη συναισθημάτων. .

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...