«Στο ΑΠΘ, μπροστά μου, κάποιος λιποθύμησε από τη μαστούρα»

Βγαίνοντας από τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ έπεσα πάνω σε μια παρέα που εμφανώς δεν ήταν φοιτητές, που έκαναν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια μου και σε λιγότερο από δέκα βήματα κάποιος άλλος λιποθύμησε προφανώς από τη μαστούρα».Η συγκεκριμένη μαρτυρία είναι μια από τις εκατοντάδες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν την εικόνα που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι χώροι των Πανεπιστημίων.

Η συγγραφέας Έλενα Βαηνά, μέσω του λογαριασμού της στο Facebook, στέλνει επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, όπου του παραθέτει τους φόβους της για την κόρη της που σπουδάζει στο ΑΠΘ, ενώ περιγράφει όλα όσα είδε με τα μάτια της όταν πήγε να την επισκεφτεί.

«Την πρώτη φορά που πήγα να τη δω στη σχολή της συγκινήθηκα γιατί θυμήθηκα τα δικά μου φοιτητικά χρόνια αλλά μετά από λίγο με έπιασε τρόμος. Πριν τριάντα χρόνια που φοιτούσα εγώ, το έλεγες Πανεπιστήμιο, τώρα το λες άντρο εγκληματιών, παρανόμων και περιθωριακών κάθε είδους. Μέσα στο ΑΠΘ κυκλοφορούν ασύδοτοι χρήστες, διακινητές κάθε είδους ναρκωτικών ουσιών, λαθρομετανάστες, κακοποιοί. Προχωρούσα και έπεφτα πάνω σε εγκληματικές φυσιογνωμίες που με προσέγγιζαν θρασύτατα για να μου πουλήσουν από ναρκωτικά, μέχρι κλεμμένα ρολόγια, τσάντες και ούτω καθ΄ εξής. Η βρωμιά δε σε κάθε γωνία είναι απίστευτη, τα κτίρια είναι σε κακό χάλι. Η φύλαξη ανύπαρκτη. Ο χώρος αυτός είναι απλά ακατάλληλος και επικίνδυνος», γράφει η κυρία Βαηνά.

«Ανησυχώ για το παιδί μου και για όλα τα παιδιά. Εγώ, κύριε Γιαβρόγλου, μεγάλωσα το κορίτσι μου προσέχοντάς το σαν τα μάτια μου και σήμερα -για να μπορέσει να σπουδάσει- κυκλοφορεί ανάμεσα σε εγκληματίες. Η πολιτεία, στο όνομα ενός ασύλου, χωρίς νόημα πια, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα. Κρατάει εμένα σε μια διαρκή αγωνία. Μιλάω μαζί της τηλεφωνικά και την παρακαλάω κάθε μέρα να προσέχει και να μην κυκλοφορεί ποτέ μόνη της, ειδικά αν έχει νυχτώσει. Τα νιάτα, όμως, δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου και μου απαντάει “μη φοβάσαι, μαμά”, εγώ όμως φοβάμαι. Κύριε Γαβρόγλου, φοβάμαι κάθε στιγμή που το παιδί μου κυκλοφορεί σε αυτό το περιβάλλον όπου κάθε εγκληματίας έχει βρει άσυλο. Γιατί, τελικά, αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί το άσυλο, προσφέρει καταφύγιο σε εγκληματίες, κλέφτες, εμπόρους ναρκωτικών», προσθέτει.

Ο σκοπός της ανάρτησης είναι προφανής: Πρέπει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με την ανομία που επικρατεί στους χώρους των Πανεπιστημίων καθώς, από χώρους ελεύθερης έκφρασης και ιδεών, έχουν μετατραπεί σε άνδρο ανομίας και εγκληματικότητας».

Η συγγραφέας μίλησε στο ethnos.gr και αναφέρθηκε σε όσα περιγράφει στην ανάρτησή της.

«Εχθές ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου τοποθετήθηκα δημόσια εκφράζοντας όχι μόνο την αγωνία μου, αλλά και την οργή μου για τις δηλώσεις Γαβρόγλου. Το έκανα γιατί η υπόθεση αυτή αφορά τις ζωές των παιδιών μας που έχουμε καθήκον να προστατεύουμε, εμείς οι γονείς αλλά και η πολιτεία. Δεν υποστηρίζω απόψεις κανενός κόμματος, άλλωστε συνυπεύθυνοι είναι όλοι, παρά μόνο του εαυτού μου που ως πολίτης θέλω να σέβονται τη ζωή μου, τη ζωή των παιδιών μου και να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μου. Μιλάω ως μάνα που αγωνιά καθημερινά για το παιδί της και απαιτώ τον σεβασμό όλων. Απάντησα, λοιπόν, στον κύριο Γαβρόγλου και τον αποκάλεσα ψεύτη γιατί είναι και αυτό δεν χρειάζεται καμία άλλη απόδειξη παρά μόνο μια βόλτα μέσα σε κάποιο από τα πανεπιστήμιά μας. Υπήρξα και η ίδια φοιτήτρια στο ΑΠΘ και στη συνέχεια στο Δημοκρίτειο της Θράκης, τελείωσα το Οικονομικό και τη Νομική. Ποτέ δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα, όμως τίποτα δεν έθετε σε κίνδυνο τη ζωή μας, τώρα η υπόθεση έχει ξεφύγει από κάθε όριο και λογική. Η χαρά μου για την επιτυχία της κόρης μου στην Κτηνιατρική που ήταν το όνειρό της επισκιάστηκε από την εικόνα που αντίκρισα, απόλυτη παρακμή. Βαποράκια, ναρκομανείς που κάνουν χρήση σε κοινή θέα, μικροπωλητές είτε κλοπιμαίων, είτε ναρκωτικών, ανώμαλοι που μέσα στον αφύλακτο χώρο καραδοκούν για να ξεμοναχιάσουν κάποια φοιτήτρια και όλα αυτά στο όνομα ενός ασύλου το οποίο δίνει άσυλο μόνο σε παράνομους και περιθωριακούς. Όχι, κύριε Γαβρόγλου, εγώ δεν μεγάλωσα την κόρη μου για να τη στείλω να σπουδάσει και να κινδυνεύει κάθε μέρα. Προχθές, μου είπε ότι μπροστά στη βιβλιοθήκη κάποιοι με ρόπαλα είχαν βάλει φωτιά και ετοιμάζονταν να κάνουν επεισόδια και ο υπεύθυνος φυγάδευσε τους φοιτητές από την έξοδο κινδύνου. Ακόμη και η εικόνα αυτή της παρακμής με ενοχλεί γιατί δεν θα ήθελα να σπουδάζει σε τέτοιο περιβάλλον, αλήθεια έχετε ποτέ επισκεφτεί Πανεπιστήμιο του εξωτερικού; Λάμπουν από τάξη. Εδώ ζέχνουν από βρωμιά και παρανομία. Είναι εικόνα ντροπής και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Οι φοιτητές έχουν πάει για να σπουδάσουν και όχι για να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, υπεύθυνη για αυτό είναι η πολιτεία και η Αστυνομία».

loading...