Ο ΜΥΣΤΗΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Συγγραφέας-ερευνητής Ιωάννης Ευθυμιάδης.  *   

Μέρος πρώτο.

Σήμερα θεωρούν τους πιο αξιόπιστους συγγραφείς – ιστορικούς τον Διόδωρο Σικελιώτη, Φλάβιο Αρριανό, Πλούταρχο για την καταγεγραμμένη εξιστόρηση του Μ. Αλέξανδρου. Με βάση αυτούς τους αρχαίους συγγραφείς, η καταγραφή και εξιστόρηση έγινε περίπου 260 με 360 χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου. Ο Σικελιώτης γεννήθηκε κοντά στο 80 π.Ι. Ο Αρριανός και Πλούταρχος μ.Ι.

Για να θεωρηθεί ένα αξιόπιστο ιστορικό γεγονός εξαρτάται από την προσωπική και βιωματική καταγραφή του πρωταγωνιστή ή ενός παρατηρητή.

Ποιός ήταν πραγματικά ο Μ. Αλέξανδρος; Υπάρχουν πολλά αντιφατικά καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα από τους αρχαίους συγγραφείς. Όπως για παράδειγμα, ήταν η γυναίκα του Φίλιππου Β’ η ιέρεια Ολυμπιάδα; Ήταν ο Αλέξανδρος γιός του Φίλιππου; κ.α.

Αυτό δεν είναι απόλυτα βέβαιο, ότι πρέπει να τα αποδεχόμαστε όλα επειδή κάποιοι συγγραφείς τα κατέγραψαν, όπως τα κατέγραψαν. Όλα τα αρχαία, πάσης φύσεως κείμενα είναι (πολυδιάστατα), έχουν πολύ βαθύ φιλοσοφικό-μαθηματικό βάθρο. Η ουσία είναι τι κρύβεται πίσω από αυτό που βλέπεις.

Η Ολυμπιάδα ήταν κόρη του βασιλιά Νεοπτόλεμου Β’ της Ηπείρου. Από μικρή ηλικία υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στο μαντείο της Δωδώνης όπου μυήθηκε τα μυστήρια. Επίσης στη συνέχεια μυήθηκε τα Βακχικά μυστήρια και αργότερα έγινε ιέρεια των Καβείρων Μυστηρίων της Σαμοθράκης.

Η ιέρεια Ολυμπιάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό πνευματικά αναπτυγμένη, αφοσιωμένη προς το Θεό και μυημένη των Μυστηρίων. Εάν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν χωρίς λογική σκέψη ότι ο Φίλιππος παντρεύτηκε την ιέρεια Ολυμπιάδα και είχαν σεξουαλικό δεσμό είναι δικαίωμά τους.

Φανταστείτε να κάνει κάποιος πρόταση γάμου σε μια ηγούμενη σε μοναστήρι.

Το μυστήριο της αλήθειας για την γέννηση του Αλέξανδρου από την ιέρεια Ολυμπιάδα αναφέρεται στο πόνημα του Πλούταρχου που δεν διευκρινίστηκε μέχρι σήμερα.

Οι πηγές του Πλούταρχου μας αναφέρουν ότι πριν την γέννηση του Αλέξανδρου βρόνταγε και άστραφτε δυνατά. Ώσπου μια αστραπή έπεσε στην κοιλιά της Ολυμπιάδας και ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα έντονο φώς.

Το ζητούμενο είναι με ποιόν όμοιό της ήλθε σε πνευματική έξαρση η Ολυμπιάδα; Στη συνέχεια παρατηρούμε προσεκτικά τα επόμενα αντιφατικά συγγραφικά τμήματα των κειμένων από τους συγγραφείς.

Για να καλύψουν ή να δικαιολογήσουν τον (γάμο) της ιέρειας Ολυμπιάδας με τον Φίλιππο και για το μυστήριο της γέννησης του Αλέξανδρου γράφουν ότι:

Ο βασιλιάς Φίλιππος έχει μυηθεί τα μυστήρια από την Ολυμπιάδα, έγινε όμοιό της και ότι είδαν το ίδιο όνειρο. Καταρχήν για να μυηθεί κάποιος τα μυστήρια και να αποκτήσει την πνευματική γνώση, δεν γίνετε μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά πρέπει να είναι κρυσταλλωμένος σε μια μόνιμη κατάσταση τέτοια, ώστε να απαλλαγής από πάθη και αδυναμίες. Άρα με μια απλή σκέψη τίποτα δεν έχει συμβεί με όλα αυτά που έχουν καταγραφεί.

Στη συνέχεια αναφέρουν ότι ο Φίλιππος ο (μύστης) είχε ερωτικές σχέσεις μετά την Ολυμπιάδα με πολλές γυναίκες. Εδώ υπάρχει αλήθεια με τις ερωτικές σχέσεις που είχε, αλλά δυστυχώς όχι και με την ιέρεια Ολυμπιάδα! Εδώ μας επιβεβαιώνουν ότι ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ ήταν αλαζόνας, μπεκρής και γυναικάς και όχι μύστης αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μεγαλώνοντας ο Αλέξανδρος στο ιερατείο των Καβείρων της Σαμοθράκης περίπου μέχρι τα 16 του χρόνια, μυείται από την Ολυμπιάδα τα μυστήρια των Καβείρων. Έρχεται σε συμφωνία η Ολυμπιάδα με τον βασιλιά Φίλιππο να εκπαιδεύσει τον Αλέξανδρο και να φέρει τον φιλόσοφο Αριστοτέλη για δάσκαλό του, πριν ξεκινήσει την μεγάλη μυστική πορεία του.

Αναλαμβάνει το ιερό καθήκον ο Φίλιππος Β’ τον Αλέξανδρο σαν (υιό) του και εκπαιδεύεται από τους καλύτερους αξιωματικούς του. Όλοι τους έχουν αγαπήσει τον Αλέξανδρο για το ήθος του, την συμπεριφορά και την τόλμη του. Δεν ήταν τυχαίο από την Ολυμπιάδα ότι έχει επιλέξει τον ιδεαλιστή φιλόσοφο Αριστοτέλη για δάσκαλό του. Επίσης ο Αριστοτέλης τον πληροφορεί για το μεγάλο μυστικό. Πρόκειται για το μυστικό αρχείο των Ατλάντων.

Αυτήν την πληροφορία την πήρε όπως γνωρίζουμε από τον Πλάτων. Ο Πλάτων την πήρε από τον Σόλωνα και ο Σόλωνας με την σειρά του, την πληροφορήθηκε από τον αρχιερέα του νεκρομαντείου στην Σίβα της Αιγύπτου. Αλλά για να αποκαλυφθεί αυτό το μυστικό από τον αρχιερέα και μυσταγωγό των Αιγυπτίων σε κάποιον, έπρεπε αυτός να είναι μύστης με ιερατική φλέβα όπως ο Αλέξανδρος. Υπό αυτήν την έννοια εξηγείται ότι ο Αλέξανδρος όταν έφτασε στην Αίγυπτο και πήγε στο νεκρομαντείο της Σίβας τον δέχτηκαν και τον αποκάλεσαν «Ω παι Διός» παιδί του Δία και όχι παιδί του Φιλίππου.

Έτσι ο Αλέξανδρος λοιπόν ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση και την μάθηση κοντά στα εικοστά χρόνια του ξεκινάει για το μεγάλο ταξίδι του. Κανένας δεν γνώριζε τον πραγματικό (λόγο) σκοπό του Αλέξανδρου. Το μόνο πράγμα που όφειλαν και γνώριζαν οι αξιωματικοί του, ήταν να τον πάνε σώο και αβλαβή στην Αίγυπτο.

Προσέξτε ο Φίλιππος Β’ ορίζει επικεφαλή τον Αλέξανδρο μέχρι να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Οργανώνει στρατό με διοίκηση τους καλύτερους αξιωματικούς για να προστατεύσουν τον Αλέξανδρο για τυχόν εμπλοκή με βαρβάρους. Ο σκοπός του Αλέξανδρου ήταν να διασχίσει την Ασία και να φτάσει στην Αίγυπτο και όχι να κατακτήσει τους λαούς. Εδώ φαίνεται η διαφορά ανάμεσα στον Αλέξανδρο από άλλους κατακτητές, όπως τους Ρωμαίους τον Τζένγκις Χαν, Σουλτάνοι, κ.λπ. Όλοι τους εκτός από τον Αλέξανδρο ήθελαν να κατακτήσουν τους λαούς. Κατακτώ σημαίνει ότι εισβάλω με την βία σε ένα κράτος και επιβάλλω τους δικούς μου κανόνες, όπως πολίτευμα νόμους και θρησκεία. Ο Αλέξανδρος με όσους λαούς ήρθε σε συμπλοκή, ήρθε διότι δεν τον άφηναν να συνεχίσει την πορεία του. Έτσι αναγκαζόταν να τους κυριεύσει και όχι να τους κατακτήσει. Κυριεύω σημαίνει ότι ασκώ την εξουσία επάνω σου, αλλά εσύ συνεχίζεις να έχεις το δικό σου πολίτευμα νόμους και θρησκεία. Αυτό είναι και το μεγαλείο του Αλέξανδρου σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατακτητές. Για αυτό τον λόγο όλοι οι λαοί σεβάστηκαν και εκτίμησαν τον Αλέξανδρο για το μεγαλείο του και τον αποκάλεσαν Μέγα Αλέξανδρο…

Συγγραφέας-ερευνητής Ιωάννης Ευθυμιάδης.

loading...