Αυτοκριτική για πρώτη φορά από B.Πούτιν: «Έπρεπε να είχαμε ενεργήσει στην Ουκρανία πολύ νωρίτερα»…

«Όποια χώρα επιτεθεί με πυρηνικά στην Ρωσία θα αφανιστεί από προσώπου γης»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Β.Πούτιν ανέλαβε την ευθύνη για την «καθυστερημένη» όπως την χαρακτήρισε, επιχείρηση στην Ρωσία αλλά «ήλπιζε σε μια ειρηνική επίλυση».

Προχωρώντας για πρώτη φορά σε δημόσια κριτική είπε ότι «έπρεπε να αρχίσει νωρίτερα η ενέργεια στην Ουκρανία, αλλά δεν το πράξαμε καθώς ήλπιζα να επιλυθεί ειρηνικά η κατάσταση» σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή μετά την επίσκεψή του στο Κιργιστάν.

«Προφανώς, για να είμαστε ειλικρινείς, αργήσαμε να προσανατολιστούμε. Ίσως, όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Απλώς ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ. Αλλά τι μπορείτε να πείτε για αυτό…», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφερόμενο και σε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων απέκλεισε το πρώτο πλήγμα, αλλά είπε ότι «Θα αφανιστεί η χώρα που θα επιτεθεί με πυρηνικά στην Ρωσία»/

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με ΗΠΑ, αλλά ότι τα ρωσικά προηγμένα υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά αν δεχτεί ποτέ επίθεση

Τις προηγούμενες ημέρες, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν απλά «μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στο Κίεβο για να ενισχυθεί».

Ο Πούτιν σημείωσε ότι θεωρεί τα λόγια αυτά ως απόδειξη της ορθότητας της θέσης της Μόσχας να ξεκινήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η εμπιστοσύνη είναι ήδη «σχεδόν στο μηδέν», αλλά μετά τη δήλωση της Μέρκελ, «δεν είναι σαφές πώς να διαπραγματευτούμε, με ποιον και με ποιες εγγυήσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως «η ρύθμιση της κατάστασης στην Ουκρανία» θα τραβήξει σε μάκρος, χρονικά.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία – που μεσολάβησαν για συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015 – πρόδωσαν τη Ρωσία και τώρα χορηγούν όπλα στην Ουκρανία.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές πετρελαίου από τη Δύση, λέγοντας πως θα ακυρώσει τις επενδύσεις στην ενεργειακή βιομηχανία, θα οδηγήσει σε καταστροφική άνοδο των τιμών και πρόκειται για μια ανόητη πρόταση.

«Η βιομηχανία ούτως ή άλλως δεν υποεπενδύεται, δεν υποχρηματοδοτείται και αν εξακολουθούμε να ακούμε μόνο τον καταναλωτή, τότε αυτή η επένδυση θα μηδενιστεί, όλα αυτά θα οδηγήσουν κάποια στιγμή σε μια καταστροφική άνοδο των τιμών και στην κατάρρευση της παγκόσμιας ενέργειας.

Πρόκειται για μια ηλίθια πρόταση, κακοσχεδιασμένη και μη υπολογισμένη», δήλωσε ο Πούτιν.

«Όσον αφορά τη δική μας αντίδραση, όπως έχω ήδη πει, απλά δεν θα πουλήσουμε σε αυτές τις χώρες που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις».

Στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου φτάνουν στα ύψη, ενώ η Ρωσία πουλάει φυσικό αέριο σε ορισμένους από τους εταίρους της πάνω από 10 φορές φθηνότερα, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ακόμα, είπε πως οι επαφές μεταξύ των ειδικών υπηρεσιών μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζονται. «Οι επαφές (μέσω των ειδικών υπηρεσιών) συνεχίζονται. Ποτέ δεν σταμάτησαν», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Ρωσία δεν αρνείται να συνεχίσει αυτό το έργο στο μέλλον.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως δεν γίνεται λόγος, την τρέχουσα περίοδο, για πρόσθετη επιστράτευση.

loading...