Αποκαλύψεις Α. Σαμαρά για Μέρκελ και Grexit

 «Μου πρόσφερε οικονομικά ανταλλάγματα για να φύγουμε από την ευρωζώνη» φέρεται να γράφει σε βιβλίο του ο πρώην πρωθυπουργός

Βιβλίο για την ζωή του και την πολιτική του διαδρομή γράφει ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και προβαίνει σε αποκαλύψεις για τα παρασκήνια της εποχής των μνημονίων.

Για την Γερμανίδα Καγκελάριο και την συνεργασία που είχε μαζί της  κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του αφιερώνει ξεχωριστό κεφάλαιο ο πρώην πρωθυπουργός. Σε αυτό αναφέρει πως η Α. Μέρκελ ζήτησε να τον συναντήσει και στην συνάντηση του πρότεινα Grexit με οικονομικά ανταλλάγματα. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός λέει πως απέρριψε την ατιμωτική αυτή πρόταση κατηγορηματικά.

Τα όσα φέρεται πως γράφει στο βιβλίο του ο Αντώνης Σαμαράς συμπίπτουν και με όσα παλαιότερα είχε αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας πως είχε δεχθεί και ο ίδιος ανάλογη πρόταση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επίσης πριν λίγο καιρό ο Παναγιώτης Πικραμένος, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχε αποκαλύψει πως το καλοκαίρι του 2012 η κατάσταση ήταν οριακή και πως είχαμε φτάσει πολύ κοντά στο Grexit. 

« Εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, θα κλείναμε τις τράπεζες. Οι αναλήψεις ήταν δυσθεώρητες και χρήματα δεν υπήρχαν. Εσωτερικά το είχαμε συζητήσει, όχι με τους ξένους. Είχαμε καταρτίσει σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες. Το οποίο υπάρχει ακόμη στην τράπεζα της Ελλάδος. Αν παρετείνετο η αβεβαιότητα για κάποιο μεγάλο διάστημα θα έκλειναν. Τότε ζητούσαμε συνέχεια τον έκτακτο δανεισμό, που τον παίρνουμε δίνοντας περιουσιακά στοιχεία ως ενέχυρα.», είχε πει ο κύριος Πικραμένος.

Φαίνεται λοιπόν πως όντως υπήρχε ένα σχέδιο εξόδου μας από την ευρωζώνη,  πριν ακόμα από την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρχε και ένα σχέδιο κλεισίματος των τραπεζών πολύ πριν το υλοποιήσει ο Γ. Βαρουφάκης. 

Έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για εκείνη την περίοδο…

loading...