Ισραήλ: Πιο κοντά στην Ρωσία η κυβέρνηση Νετανιάχου

 

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν σηματοδότησε μια αλλαγή πολιτικής για την Ουκρανία στην πρώτη κιόλας ομιλία του υπονοώντας ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια πιο φιλορωσική γραμμή. Ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει την Τρίτη με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ. Είναι η πρώτη φορά που ισραηλινός υπουργός εξωτερικών θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στην ομιλία του ο Κοέν άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιαίρ Λαπίντ, δεν θα καταδικάσει δημόσια τη Ρωσία. «Για το θέμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα κάνουμε σίγουρα κάτι – θα μιλάμε λιγότερο δημόσια»

Ο νέος ΥΠΕΞ του Ισραήλ είπε ότι πρόκειται να συντάξει μια «υπεύθυνη» νέα πολιτική για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών «θα ετοιμάσει μια λεπτομερή παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας για αυτό το θέμα». Είπε πάντως ότι η ισραηλινή ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, αν και λίγο – πολύ, αναμενόμενη. Άλλωστε η σχέση του Νετανιάχου με τον Πούτιν είναι στενή και φιλική ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο.

Ο προκάτοχος του Cohen, Yair Lapid, ηγήθηκε μιας σκληρής γραμμής στη Ρωσία, την καταδίκασε δημόσια και είπε ακόμη και ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Από την εισβολή ο Λάπιντ δεν μίλησε με τον Λαβρόφ και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προσωρινός πρωθυπουργός δεν μίλησε με τον Πούτιν…

loading...