Πρωτοφανή γεγονότα στο αμερικανικό Κογκρέσο με «εξέγερση» Ρεπουμπλικάνων βουλευτών

Για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια δεν κατάφεραν να εκλέξουν εκπρόσωπο πλειοψηφίας!

Ο «μετριοπαθής» Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κέβιν Μακάρθι (δεξιά στη φωτό) και υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς δεν κατόρθωσε στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για να εκλεγεί, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του έχει πάρει την πλειοψηφία στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί εδώ και έναν αιώνα στην αμερικανική πολιτική σκηνή!

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ο Κέβιν Μακάρθι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες έλαβε 203 ψήφους – αντί των 218 που απαιτούνταν. Στην τρίτη πήρε μόλις 202 ψήφους. Δηλαδή, ακόμα λιγότερες! Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Χακίμ Τζέφρις έλαβε 212 ψήφους και στις τρεις ψηφοφορίες…

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής είναι συνήθως μια τυπική διαδικασία, αλλά αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές από το στρατόπεδο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχαν προαναγγείλει ότι δεν θα στηρίξουν τον ΜακΚάρθι γιατί τον θεωρούν πολύ μετριοπαθή.

Δεκαεννιά Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τον καταψήφισαν στις δυο πρώτες ψηφοφορίες και 20 στον τρίτο γύρο . Οι ψήφοι τους πήγαν στον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν (Αριστερά στη φωτό). Το πρωτοφανές είναι ότι ο βουλευτής Τζόρνταν που προτείνεται από τους ρεπουμπλικάνους αντάρτες, δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για την θέση! Αντίθετα, συντάχθηκε με την επιλογή του Μακάρθι…

Οι ρεπουμπλικάνοι όμως που αντιδρούν, θεωρούν τον Τζόρνταν πολύ πιο άξιο και πιο δυναμικό από τον υποτονικό και μετριοπαθή Μακάρθι. Ενώ ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δέχεται πλέον ισχυρές πιέσεις για να στηρίξει επίσημά τον Τζόρνταν για την συγκεκριμένη θέση. Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως, δεν έχει εκφραστεί.

Η ψηφοφορία αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια που οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του σώματος απαιτούν περισσότερες από μία προσπάθειες και μια κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει εκλέξει τον υποψήφιο της για το αξίωμα στον πρώτο γύρο.

Είναι  επίσης η πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια που η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής  ολοκληρώνεται χωρίς εκλογή προέδρου. Το 1923 χρειάστηκαν εννέα ψηφοφορίες και αρκετές ημέρες για να εκλεγεί πρόεδρος.

loading...