«Ύβρις φυτεύει τύραννον»

Του Στέλιου Παπαθεμελή

Η αποχαλίνωση του ισλαμιστή έχει σπάσει προ πολλού το φράγμα της ύβρεως. Δικαιώνει όμως έτσι τον χορό τού Οιδίποδα Τυράννου τού Σοφοκλέους που φωνάζει ότι:

«ύβρις φυτεύει τύραννον» (στ.871). Η αλαζονεία αν χορτάσει άσκοπα από πολλά που είναι άδικα και επιβλαβή, σαν ανεβεί στην πιο ψηλή κορφή [όπως κακή ώρα ο γείτονας], συνήθως γκρεμοτσακίζεται απότομα στην καταστροφή όπου δεν μπορεί να πατήσει σταθερά («εί πολλών υπερπλησθή μάταν…απότομον ώρουσεν εις ανάγκαν ένθ’ ου ποδί χρησίμω χρήται»)(στ.875).


Ο ανερυθρίαστος τυραννίσκος προκαλεί την μοίρα του, που δεν μπορεί εν τέλει να είναι διαφορετική από αυτήν του Μεντερές ή του Τσαουσέσκου!

Είναι λάθος το τηλεφώνημα Τσίπρα προς Ερντογάν για συνάντησή τους. Υπό τις παρούσες συνθήκες, που τις περιπλέκει κάθε μέρα περισσότερο ο ισλαμιστής, και κυρίως μετά την διακωμώδηση εκ μέρους του, του τηλεφωνήματος του πρωθυπουργού, πρέπει να ανακληθεί κάθε σκέψη για άμεση συνάντηση.

Το Έθνος έχει υπέρ ποτέ άλλοτε απόλυτη ανάγκη να αποδειχθεί αρραγές. Στο ελλαδικό μέτωπο η πλεονάζουσα μικροπολιτική, ή η βιασύνη κάποιων να καθίσουν στην ηλεκτρική πάντως καρέκλα της εξουσίας, τορπιλίζει κάθε ανάγκη ενότητας στα μείζονα θέματα. Αλλά - άπαγε της βλασφημίας! - και στο μέτωπο των δύο εθνικών μας πυλώνων επωάζεται κρίση διότι η εμμονή του εθνικού κέντρου να φύγει και ο τελευταίος κατοχικός στρατιώτης και να καταστεί σεβαστόν το ασύμφυλον για μια ευρωπαϊκή χώρα να υπάρξει εγγυήτρια χώρα (=δυνάμει κατοχική) χάλασε τα σχέδια του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη του ναυαγίου των διακοινοτικών όχι στον δράστη αδηφάγο σουλτάνο, αλλά στην Ελλάδα που υπέδειξε τα αυτονόητα.

Στη φάση αυτή επιβάλλεται ενεργός αναμονή. Καθώς στις ΗΠΑ υπάρχει ιδιότυπη «μεσοβασιλεία», ενώ στο Βερολίνο ψάχνονται πως θα κατευνάσουν, αναλώμασιν άλλων ασφαλώς, τον αφηνιασμένο τούρκο που απειλεί να τους στείλει 3.000.000 αφροασιάτες. Σε μας θα τους ξεφορτώσει βέβαια…

Το μεσοδιάστημα της προεδρικής διαδοχής στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται από κενά εξουσίας - συνέχειας. Η άμεση προσέγγιση - δέσμευση των προσβάσεων που προσφέρουν ελληνικής καταγωγής ή ελληνικής επιρροής πρόσωπα της νέας αντμινιστρέισον είναι επιτακτική. Να σπεύσουμε «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν».

Ισραήλ-Τουρκία «τα βρήκαν». Αυτοί οι δύο μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε. Αποτέλεσμα θα είχε να δεσμεύσει κανείς το Ισραήλ σε περιόδους ρήξης του. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε επίμονα και συστηματικά.

Οι Αμερικανοί ιθύνοντες δουλεύουν για την οικοδόμηση της «τουρκικής διαδρομής» του φυσικού αερίου. Ο αποχωρών αντιπρόεδρος Μπάϊντεν αρχιτεκτονεί, ενώ ο γνωστός φιλότουρκος πρώην υφυπουργός Ματ Μπράϊζα που, αφού υπηρέτησε τα τουρκικά συμφέροντα από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, συνεχίζει να το κάνει τώρα απευθείας ως σύμβουλος τουρκικών εταιρειών μάχεται για την ανασύνδεση Άγκυρας-Τελ Αβίβ.

Η κοινή αγγλοαμερικανική παρέμβαση στο Κυπριακό, έχει προφανή ιδιοτελή ελατήρια
α) την νομή των υδρογονανθράκων και την ρύθμιση της διαδρομής τους (μέσω Τουρκίας και όχι Ελλάδος),
β) την αποτροπή οιασδήποτε ρωσικής εμπλοκής στο ζήτημα που θα διατάραζε το φαγοπότι τους.
Είναι βέβαιον ότι εταίροι και σύμμαχοι ερήμην ημών πασχίζουν να εξευμενίσουν τον βουλιμικό νεοοθωμανό. Αν αποφασίσουμε κάποτε να είμαστε όντως παρόντες και να αξιώσουμε οι λεγόμενοι «σύμμαχοι» να είναι αληθινοί σύμμαχοι, τότε θα έχουμε κερδίσει το ήμισυ του παντός. Το άλλο ήμισυ είναι μια εργώδης προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Και τα δύο «ημίση»πρέπει να συνυπάρξουν με αναστήλωση και ενδυνάμωση στην διαπασών του φρονήματός μας, ιδίως αυτού της Νεολαίας.

Η ανασυγκρότηση Ενόπλων μας Δυνάμεων και η αναζωογόνηση συμμαχιών μας είναι υπερκατεπείγοντες όροι επιβίωσής μας.

Να υπενθυμίζουμε στους Αμερικανούς ότι για τις στρατιωτικές παρουσίες τους στην ευρύτερη περιοχή μας η Άγκυρα τους έβγαλε απαγορευτικό. Ενώ όλες, μα όλες τις πραγματοποίησαν με Κρήτη και Κύπρο. Και να αξιώσουμε άμεση και σοβαρή στρατιωτική βοήθεια για την αποκατάσταση της διαταραγμένης ισορροπίας στο Αιγαίο, γεγονός που εγκυμονεί εκτός των άλλων έσχατο κίνδυνο ανατροπής της σταθερότητας και της ειρήνης στη περιοχή.

Ο λαϊκισμός ή εθνολαϊκισμός είχε ξεχαστεί στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας και ξαφνικά η νίκη του Τραμπ τον κατέστησε επίκαιρο. Λαϊκιστής σήμερα ονομάζεται από τα διεθνή κατεστημένα μέσα πας τις ο οποίος διακηρύσσει πίστη σε Εκκλησία, πατρίδα, εθνική ταυτότητα, διακατέχεται από αξιακές αναφορές, κριτικάρει την χρηματιστική ολιγαρχία και κερδοσκοπία, την εικονική οικονομία έστω και αν τάσσεται υπέρ του παραγωγικού καπιταλισμού.

Ο αυξανόμενης αποδοχής Γάλλος προεδρικός υποψήφιος Φιγιόν έχει προκαλέσει τα ειρωνικά σχόλια π.χ. της «προοδευτικής»Liberation, η οποία μιλάει για «Δεξιά της εθνικής ταυτότητας και των χριστιανικών αξιών», επειδή ο υποψήφιος τόλμησε «να ζητήσει «να ξαναγραφούν τα προγράμματα της ιστορίας ως εθνικό αφήγημα για να αποκτήσουν ξανά οι Γάλλοι μαθητές εμπιστοσύνη στη Πατρίδα». Αντιτάχτηκε στο γάμο των ομοφιλοφύλων και δέχεται την υιοθεσία μόνο από ετερόφυλα ζεύγη, ενώ τάσσεται υπέρ μιας «Ευρώπης των εθνών, η οποία να αποτελεί εργαλείο και όχι θρησκεία».

Υ.Γ.: Κ. Ζουράρι, αδελφικός ασπασμός και προσ-ευχή: «Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου»…(Ψαλμός πη΄).

* Ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης
Ηλεκτ. ταχ.: [email protected], [email protected]
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

10 σχόλια :

 1. "Παπαθεμελή, Παπαθεμελή απόψε ένας ναύτης στο κορμί μου αμελεί." Τι ζητάς στο διαδίκτυο εσύ ρε δυσθεόρατε;
  Θα προτιμούσαμε όμως παπαθεμελάκο να έγραφες κάποτε και κάτι για τα αίσχη του κόμματός σου που πιστά υπηρέτησες επί δεκαετίες...Εκεί κανένας σας δεν βγάζει "κιχ" !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΦΙΛΕ ΠΑΣΟΚ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑ ΠΟΣΟ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΣΑΚΩΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΤΑ ΛΑΘΡΟ-ΑΛΒΑΝΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΝΑΝ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΣΕ ΚΛΟΥΒΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΚΟΠΡΑΛΒΑΝΟΣ ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΕΝΓΚΟ ΑΛΟ ΒΔΟΜΑΝΤΑ ΠΑΛΙ ΕΝΤΟ ΚΑΙ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΚΛΩΤΣΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ. ΦΑΠ ΦΟΥΠ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Ο ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΟΠΡΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΜΟΙΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΙΣΜΟΥ. ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΟΧΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ...

   Διαγραφή
  2. Φίλε μου ούτε νέος στην ηλικία είμαι, ούτε κρίνουμε από γεγονότα στα οποία "έπραξε ένας, μια φορά κατά πως θέλαμε". Το "με φάγαν οι νονοί της νύχτας", ως απάντηση πρώην υπουργού για το ότι δεν μπόρεσε να επιβάλει ωράριο στα μαγαζιά της νύχτας (εξ΄ού και το άσμα του αστράτευτου λαζόπουλου), δεν μας ικανοποιεί, γιατί και μεις με την σειρά μας θα πούμε: "Εμ, τι σε πληρώνουμε τότε για να είσαι υπουργός"... Κρίνουμε τον καθένας τους ξεχωριστά και ομού όλους στο τι παρέδωσαν! Και το τι παρέδωσαν μαζί με την δεξιά μετά 40 χρόνια το βλέπουμε μπροστά μας. Αυτό σημαίνει το "κανένας σας δεν βγάζει "κιχ". Στο ίδιο νόημα διαβάζουμε παρακάτω και το σχόλιο του 10:00.

   Διαγραφή
  3. ΕΔΩ Ο ΠΑΛΑΒΙΑΡΗΣ Ο ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΚΟΛΑΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 0300 ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΝΑΓΑΝΕ ΚΥΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΣΚΑΤΟΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ? ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΠΟΛΕΜΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ.

   Διαγραφή
 2. ΤΟ ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ ΤΗΣ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑΣ! ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΡΗΜΑΞΑΝ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΗΡΥΓΜΑ. ΑΚΟΜΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΕΥΦΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΙΜΠΑΤΖΙΔΕΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτοί που κατάλαβαν εγκαίρως πού οδηγείται η χώρα έφυγαν και κατέκριναν την πολιτική που ηκολουθείτο, π.χ. Χαραλαμπίδης, Παπαθεμελής.

   Διαγραφή
  2. Ναι, αλλά κατά την διάρκεια της θητείας τους και πολύ περισσότερο σε ανώτατες βαθμίδες (υπουργοί, γεν. γραμματείς υπουργείων κλπ), πολλά "πληροφορήθηκαν" και "έμαθαν" από πολλές μεριές.
   Θα τους παραδεχόμασταν αν έβγαιναν να καταγγείλουν ευθαρσώς έστω κάτι και να παραιτηθούν. Άκουσε κανείς τίποτα για κάποια αίσχη που σίγουρα γνώριζαν (όλων των παρατάξεων στελέχη) ποτέ;
   Να η απάντηση για το πως φτάσαμε ως εδώ. Είναι πολύ απλή. Γιατί ο λαός έμενε απληροφόρητος επί δεκαετίες. Οι μετά Χριστόν προφήτες ή "δάσκαλοι" μέσω άρθρων, δεν είναι τρόπος για να θεωρήσουμε ότι πρόσφεραν και κάτι σπουδαίο για να τους μνημονεύουμε !

   Διαγραφή
 3. Για εσάς τους πιο πάνω συζητώντες.
  Ασχέτως σε ποιό κόμμα ήταν,και ποιές γραμμές ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήση, αυτά που λέει σήμερα σας αρέσουν; Είναι,ή δεν είναι αληθινά;
  Ας αφήσουμε λοιπον τις κοκορομαχίες,και ας δούμε την πραγματικότητα που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Σ αυτήν την Ευρώπη μ αυτήν τον νοοτροπία,και σ αυτή τη συμμαχία,δεν έχουμε μέλον,αν συνεχίσουν στο ίδιο βιολί. Δεν γίνεται να σε "δικάζουν" επειδή πιστεύεις στο Εθνος στη σημαία στην θρησκεία στην πατρίδα. Είναι άρρωστο να σε θεωρούν φασίστα,επειδή δεν θέλεις να δεις την χώρα σου..."διεθνές αεροδρόμιο". Και στο κάτω κάτω,ας με πουν όπως θέλουν. Γνώμη μου είναι ότι λαός χωρίς Ιστορία που θέλουν κάποιοι να την διαστρεβλώσουν,χωρίς θρησκεία,και χωρίς οικογένεια,δεν έχει κανένα απολύτως μέλον και τύχη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ! ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ. ΑΥΤΟΙ ΑΣ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΡΙΚΙΟ! ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΛΛΟΙ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΟ ΜΕΛΙ!

   Διαγραφή
  2. Σωστός ο 1:53 !

   Διαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]