Πρίγκιπας Γουίλιαμ: «Η προγιαγιά μου έδωσε καταφύγιο σε Εβραίους στην Ελλάδα»

Φορώντας το παραδοσιακό εβραϊκό μαύρο καπελάκι, το κιπά, ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, κατέθεσε στεφάνι στην Αίθουσα Μνήμης, στο μνημείο του Γιαντ Βασέμ –το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ– όπου καίει η αιώνια φλόγα και στο πάτωμα είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

«Τρομακτικό», είπε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ επισκεπτόμενος το μουσείο του Γιαντ Βασέμ και βλέποντας τα παπούτσια που είχαν πάρει οι Ναζί από τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Προσπαθώ να αντιληφθώ την έκταση».

Στο Γιαντ Βασέμ ο πρίγκιπας Γουίλιαμ υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και επισήμανε ότι η προγιαγιά του, η πριγκίπισσα Αλίκη, είχε τιμηθεί από το ίδρυμα επειδή πρόσφερε καταφύγιο σε Εβραίους στο σπίτι της στην Ελλάδα στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ο πρίγκιπας μίλησε επίσης με δύο άνδρες, οι οποίοι επέζησαν της ναζιστικής θηριωδίας χάρη στη βοήθεια της Βρετανίας: Ο 86χρονος σήμερα Χένρι Φόνερ και ο 80χρονος Πολ Αλεξάντερ ήταν μεταξύ των χιλιάδων εβραιόπουλων που είχε δεχτεί η Βρετανία στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη χώρα («Kindertransport»), τη δεκαετία του΄30.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ συνάντησε τον Νετανιάχου

Στη συνέχεια, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην οικία του ισραηλινού ηγέτη στην Ιερουσαλήμ. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί το μνημείο του Ισραήλ για τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που εξοντώθηκαν στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο οποίος είναι το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έγινε δεκτός στην πρωθυπουργική κατοικία από τον Νετανιάχου και τη σύζυγό του Σάρα. Κανένας από τους δύο άνδρες δεν έκανε σχόλια στους δημοσιογράφους.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ πρόκειται αργότερα να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν προτού κατεθυνθεί στην Γιάφα και στο Τελ Αβίβ, για να συναντηθεί με νέους που συμμετέχουν σε πρόγραμμα νεολαίας.

Στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του, την οποία η Βρετανία χαρακτήρισε »μη πολιτική», ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και με νεαρούς Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

loading...

2 thoughts on “Πρίγκιπας Γουίλιαμ: «Η προγιαγιά μου έδωσε καταφύγιο σε Εβραίους στην Ελλάδα»

  1. ΚΑΛΑ Ο ΠΡΙΓΚΗΨ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΦΛΟΣ. ΠΩΣ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΣΑΑΚ ΣΟΥ ΚΟΛΑΝΕ ΤΟ ΚΑΠΕΛΑΚΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΦΛΑ? ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΜΙΑ UHU ΣΤΙΓΜΗΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ..

  2. ΚΑΡΑΦΛΟΣ ΠΡΙΓΚΗΨ ΑΡΑ ΟΥΦΟ ΜΕ ΣΚΟΥΦΟ

Comments are closed.