Ν. Τζανάκης: «Τα περιστατικά γρίπης είναι πιο σοβαρά από τον κορωνοϊό, γιατί προκαλούν μέχρι και πνευμονίες»

 

Την πεποίθηση πως τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη να προχωρήσουν σε «πρόγραμμα ειδικής πίεσης» ενόψει των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης που αναμένονται τις επόμενες τρεις εβδομάδες στη χώρα, εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας ιατρικής σχολής πανεπιστήμιου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τζανάκη τα κρούσματα γρίπης θα φθάσουν τα 300-350.000 την εβδομάδα με τον ίδιο να σπεύδει να υπογραμμίσει ότι δεν χρειάζεται πανικός.

«Το σύστημα υγείας είναι δοκιμασμένο αφού πέρυσι είχαμε 70.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως ενώ τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε 40-45.000 περιστατικά γρίπης» εξήγησε, ενώ στην συνέχεια έκανε λόγο για το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων και σημείωσε ότι στο νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου εργάζεται, η μόνη έλλειψη που παρατηρείται μέχρι τώρα αφορά την παρακεταμόλη σε ενέσιμη μορφή.

«Χωρίς πανικό, με σωστή διαχείριση και επιλογή γενόσημων μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δυσκολία» συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Ερωτηθείς για την κατάσταση με τον κορωνοϊό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας απάντησε ότι «αν ήταν να περάσω μια από τις ιώσεις που κυκλοφορούν, στην παρούσα φάση θα προτιμούσα τον κορωνοϊο» με το σκεπτικό ότι πλέον οι ιώσεις και τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερο σοβαρά καθώς προκαλούν ακόμα και πνευμονίες.

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Τζανάκης συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλο τον πληθυσμό καθώς και την εφαρμογή σωστής ατομικής υγιεινής.

loading...