Κλινικά νεκρή η ελληνική οικονομία: Δεκάδες μεταρρυθμίσεις για 1,3% αύξηση του ΑΕΠ κάθε έτος αν όλα πάνε καλά!

 Σε ένα χρόνο η ελληνική οικονομία έχασε το 8,5% του ΑΕΠ

Πρωτοφανή δεδομένα έρχονται στην δημοσιότητα καθώς σε μια κλινικά νεκρή ελληνική οικονομία έρχεται το υποτιθέμενο Ταμείο Ανάκαμψης να προσθέσει ουσιαστικά 1,3% του ΑΕΠ ανάπτυξη κάθε χρόνο μέχρι το 2025 και αυτό αν όλα πάνε καλά!

Και αυτό γιατί ζητούν την υλοποίηση δεκάδων μεταρρυθμίσεων σε μια ήδη υπό επιτήρηση οικονομία που προσπαθούσε να “βγάλει” το κεφάλι έξω από το νερό πριν υποστεί το πρώτο lockdown και εν συνεχεία και το δεύτερο.

Η Ελλάδα του 2021 έχει υποστεί νέα οικονομική καθίζηση από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη, με πτώση του ΑΕΠ κατά 8,2% (ουσιαστικά έχει επιστρέψει σε επίπεδα 2001) και με μελλοντικές προβλέψεις, παρά τα όσα διαδίδονται από κυβερνητικούς παράγοντες, μάλλον δυσοίωνες κάτι που στα “ψιλά γράμματα” των κυβερνητικών και ειδικών επί του ζητήματος μπορούμε να ανιχνεύσουμε.

Μόλις χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισκέφθηκε τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και παρέδωσε στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γιώργο Μοσχόβη, αντίτυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το οποίο εχθές απεστάλη και αναρτήθηκε στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Κατατέθηκε χθες το βράδυ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Το Σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες.

Η  Ελλάδα, που χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κερδίσει τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η δεύτερη χώρα που καταθέτει το τελικό της σχέδιο.”

Το υποτίθεται τεκμηριωμένο σχέδιο είχε την απίστευτη βέβαια “λεπτομέρεια” ότι από τις 4.104 σελίδες, εκ των οποίων περίπου 1.400 είναι η πιστοποίηση της κοστολόγησης από την Grant Thornton! 

Αλλά είχε και κάτι ακόμα ότι την αισιόδοξη εκδοχή κατά την οποία όλα θα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, η υλοποίησή του θα προσθέσει 7 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,3% κάθε έτος μέχρι το 2025, αν όλα πάνε (στην Ελλάδα!) καλά και τέλος.

Μετά την παράδοσή του ο κ. Σκυλακάκης μίλησε και δημοσίως για την πρόκληση: «Το πρώτο βήμα έγινε. Τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου που θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία  ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Οι δυσκολίες δεν αφορούν μόνο τις δεδομένες αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, ο οποίος διετέλεσε και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Πισσαρίδη, επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι μεγάλα τμήματα της δημόσιας διοίκησης αλλά και της επιχειρηματικότητας δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην ολοκλήρωση απαιτητικών επενδυτικών σχεδίων.

Το πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν έως τις 27 Ιουνίου και από το Συμβούλιο μέχρι τις 27 Ιουλίου, με βάση τους κανονισμούς. 

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου η χώρα μας θα έχει εισπράξει την προκαταβολή από την Ευρωπαϊκή  Ένωση. 

Αυτά ήξερε η κυβέρνηση αλλά συνέχιζε την περιοριστική πολιτική πέρα από κάθε όριο (από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdown) και αυτά κατέθεσε. Μάλλον πάλι στο τέλος οι πολίτες θα φταίνε!

loading...