Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς (+video)

 Οι τριανταφυλλιές χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο για να τις ανανεώσουμε και να μας δώσουν νέα βλάστηση με πολλά υπέροχα τριαντάφυλλα.

Όσοι έχουμε τριανταφυλλιές, γνωρίζουμε ότι το κλάδεμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη φροντίδα της τριανταφυλλιάς. Οι τριανταφυλλιές που κλαδεύονται σωστά δίνουν περισσότερα λουλούδια, έχουν έντονη βλάστηση και μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες.

Τα βασικά βήματα που ακολουθούμε για το σωστό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι κοινά για όλες τις τριανταφυλλιές, είτε τις έχουμε στον κήπο, είτε βρίσκονται σε γλάστρα. Ανάλογα το είδος της τριανταφυλλιάς, υπάρχουν διαφορετικοί χειρισμοί για να εξασφαλίσουμε ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στα μυστικά του κλαδέματος της τριανταφυλλιάς, πώς κλαδεύουμε κάθε είδος τριανταφυλλιάς και τι προσέχουμε για να φτιάξουμε ένα κήπο γεμάτο με πανέμορφα τριαντάφυλλα που διαρκούν περισσότερο.

1. Ποια εποχή κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές;

Κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πριν την έναρξη της νέας βλάστησης, όταν τα φυτά είναι ακόμα σε λήθαργο.

Ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι τριανταφυλλιές μας, το κλάδεμα γίνεται την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, στις νότιες περιοχές της χώρας κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές νωρίτερα, Ιανουάριο – Φεβρουάριο, ενώ σε βόρειες ή ορεινές περιοχές το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται την περίοδο Φεβρουάριου – Μαρτίου.

2. Ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς;

Για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία που μας επιτρέπουν να κλαδέψουμε ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά.

Επιλέγουμε κλαδευτήρι κατάλληλο για τριανταφυλλιές που να κάνει τομές σε βλαστούς μέχρι 2 εκατοστά σε πάχος. Το κλαδευτήρι μπορεί να είναι είναι τύπου bypass κατάλληλο περισσότερο για φρέσκους βλαστούς ή ακμονοειδές κατάλληλο περισσότερο για ξερούς βλαστούς.

Χρησιμοποιούμε γάντια, ειδικά για τριανταφυλλιές, αδιαπέραστα στα αγκάθια που παράλληλα είναι αρκετά άνετα στο χέρι μας, ώστε να μπορούμε να χειριστούμε το κλαδευτήρι και να κλαδέψουμε με ευκολία τις τριανταφυλλιές μας.

Για προστασία από ασθένειες, προμηθευόμαστε ειδικό σκεύασμα χαλκού για να ψεκάσουμε τις τριανταφυλλιές μετά το κλάδεμα. Σε περίπτωση που κάνουμε μεγάλες τομές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πάστα κλαδέματος.

3. Πώς κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές;

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς έχει ως βασικό στόχο να βοηθήσουμε το φυτό να αναπτύξει νέα βλάστηση και ταυτόχρονα να του εξασφαλίσουμε καλό αερισμό για προστασία από ασθένειες και έντομα.

Αφαιρούμε ξερά και άρρωστα κλαδιά καθώς και τους αδύνατους βλαστούς για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης της τριανταφυλλιάς.

Κλαδεύουμε μισό εκατοστό πάνω από το μάτι (οφθαλμός). “Μάτι” στις τριανταφυλλιές ονομάζουμε την προεξοχή που βρίσκεται στον βλαστό του φυτού. Από την προεξοχή αυτή, αναπτύσσεται ο καινούριος βλαστός.

Αποφεύγουμε να κλαδέψουμε αρκετά ψηλότερα από το μάτι, καθώς σε αυτή την περίπτωση το τμήμα του βλαστού που θα παραμείνει (τακούνι) θα ξεραθεί. Αντίθετα, αν κλαδέψουμε τους βλαστούς της τριανταφυλλιάς πολυ κοντά στο μάτι, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί και να μην ανοίξει.

Κλαδεύουμε σε μάτι που βλέπει προς τα έξω τους βλαστούς της τριανταφυλλιάς για να εξασφαλίσουμε ανοιχτό κέντρο στο φυτό, κυκλοφορία του αέρα και είσοδο του ηλιακού φωτός στα φύλλα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής της τριανταφυλλιάς από ασθένειες.

Η τομή του κλαδέματος πρέπει να έχει ελαφριά κλίση προς την αντίθετη πλευρά του ματιού για να απομακρύνεται η υγρασία και το νερό από το μάτι. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών προσβολών.

Κλαδεύουμε μέχρι να βρούμε λευκό υγιές ξύλο τους βλαστούς της τριανταφυλλιάς καθώς σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούμε ότι το εσωτερικό του βλαστού της τριανταφυλλιάς έχει προσβληθεί από ασθένεια και είναι χρώμα καφετί ή είναι ξερό.

Απομακρύνουμε τους πλεονάζοντες βλαστούς όταν εκπτυχθούν περισσότεροι από έναν βλαστό από το μάτι που κλαδέψαμε τις τριανταφυλλιές, ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται συχνά στις ζωηρές ποικιλίες τριανταφυλλιάς.

Αφαιρούμε τους άγριους βλαστούς από το σημείο που εκφύονται στη ρίζα καθώς πολλές τριανταφυλλιές είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα άγριας τριανταφυλλιάς.

Απομακρύνουμε τα υπολείμματα του κλαδέματος για να καταστρέψουμε πιθανές εστίες μόλυνσης από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς και η μαύρη κηλίδωση.

Ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού τα κλαδεμένα φυτά της τριανταφυλλιάς για προστασία από ασθένειες και καλύπτουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές που κάνουμε.

4. Τι ειδικό κλάδεμα χρειάζεται κάθε είδος τριανταφυλλιάς;

Πέρα από τις γενικές αρχές για το κλάδεμα τις τριανταφυλλιάς που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να έχουμε υπόψη και τις εξειδικευμένες οδηγίες κλαδέματος που ακολουθούμε ξεχωριστά για κάθε είδος και ποικιλία τριανταφυλλιάς:

α) Κλάδεμα τριανταφυλλιάς μινιατούρας

Σε τριανταφυλλιές μινιατούρες, που το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 40 εκατοστά και φέρουν πολλά μικρά άνθη, μεμονωμένα ή σε μπουκέτα αφαιρούμε την αδύνατη βλάστηση και κλαδεύουμε τα ζωηρά κλαδιά σε 3-4 μάτια.

β) Κλάδεμα τριανταφυλλιάς υβρίδιο τσαγιού

Σε τριανταφυλλιές «υβρίδια τσαγιού» που διαθέτουν χαμηλή θαμνώδη ανάπτυξη, ζωηρή βλάστηση και ύψος που φθάνει μέχρι τα 70 εκατοστά, κλαδεύουμε κάθε κλάδο στα 2-4 μάτια ή 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος.

γ) Κλάδεμα θαμνώδης τριανταφυλλιάς

Σε θαμνώδεις τριανταφυλλιές, που διαθέτουν χαμηλό βασικό κορμό και φθάνουν συνήθως σε ύψος το ένα-ενάμιση μέτρο, κλαδεύουμε τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο, τα κατώτερα στα 2-3 μάτια ενώ αφαιρούμε αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία.

δ) Κλάδεμα δενδρώδης τριανταφυλλιάς

Οι δενδρώδεις τριανταφυλλιές που φτάνουν σε ύψος ενάμιση με δύο μέτρα και σχηματίζουν ένα ψηλό κεντρικό κορμό, με το κλάδεμα διατηρούμε αρχικά το δενδρώδες σχήμα. Πάνω από το σημείο διακλάδωσης του κεντρικού κορμού, κλαδεύουμε τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο, τα κατώτερα στα 2-3 μάτια ενώ αφαιρούμε αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία.

ε) Κλάδεμα αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς

Σε αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, αφαιρούμε το αδύνατο ξύλο, κλαδεύουμε τους κατώτερους ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια και δένουμε στην υποστήλωση τους βλαστούς που βγήκαν από τα κύρια κλαδιά. Στις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, που μπορεί να φθάσουν σε μήκος τα 4-5 μέτρα κλαδεύουμε μερικά κλαδιά που βλέπουν προς το κέντρο για να εξασφαλίσουμε κατακόρυφη βλάστηση.

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αφαιρούμε τα τριαντάφυλλα μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους. Αυτή η μορφή θερινού κλαδέματος της τριανταφυλλιάς προωθεί την εμφάνιση νέων λουλουδιών και βοηθά να εξασφαλίσουμε μία πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

loading...