O π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΟΙΜΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ

Γράφει ο Γ. Βολουδάκης

Αυθαιρέτως προλογίζω το αναδημοσιευόμενο σήμερα εξαιρετικό αν και συνοπτικό πόνημα του κ. Αναστασίου Φιλιππίδη για τον σύγχρονο Πατέρα της Εκκλησίας μακαριστό γέροντα Ιωάννη Ρωμανίδη. Απονέμω στον πατέρα Ιωάννη, ίσως θα πει κανείς αυθαιρέτως, τους μεγάλους τίτλους κυρίως του συγχρόνου Πατρός της Εκκλησίας αλλά και του γέροντος.


Το πράττω μετά λόγου γνώσεως, διότι αξιώθηκα της εξαιρετικής ευλογίας να τον γνωρίσω προσωπικώς και να έχω μαζί του σπουδαίες και αναλυτικές συζητήσεις για όλα τα θέματα που εκτίθενται στο παρόν πόνημα (κατ΄ανάγκην) συνοπτικά.


Είχε όλα τα χαρακτηριστικά του γέροντος, απλότητα, ταπείνωση (ιλιγγιώδη εάν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της επιστημονικής αλλά και της πνευματικής του οντότητος) αγάπη και πραότητα.

Σύγχρονο όμως Πατέρα της Εκκλησίας τον αναδεικνύει το σύνολο της Πατερικής Θεολογίας του ιδιαίτερα δε η περί του προπατορικού αμαρτήματος διδασκαλία του αλλά και όπως πολύ σωστά επισημαίνεται εδώ από τον κ. Α. Φιλιππίδη, η παράλληλη και συμπληρωματική της Θεολογίας του Ιστορική διδαχή για θέματα που φωτίζουν και αποσαφηνίζουν τις θρησκευτικές έριδες ώστε εν τέλει να καταδεικνύεται η αυθεντικότητα της Ορθοδόξου πίστεως της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού.

Σύγχρονο Πατέρα της Εκκλησίας όμως τον αναδεικνύει και η εμπιστοσύνη των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας και Αντιοχείας τα οποία είχε εκπροσωπήσει σε διαλόγους με ετεροδόξους και αλλοδόξους ιδίως Εβραίους. Για τον διάλογο μάλιστα με τους Εβραίους, μου είχε διηγηθεί ότι τους ανέφερε ότι ο Χριστός είναι ο Άγγελος που εμφανίζεται και συνομιλεί με τον Μωϋσή στην Φλεγομένη Βάτο και εκείνοι του απήντησαν ότι αυτό το γνώριζαν διότι αποτελεί μέρος της αρχαίας τους Παραδόσεως!!! Είχε βρει δηλαδή τον κοινό τόπο ακόμη και με τους Εβραίους!

Τέλος μια άλλη πτυχή της μεγάλης αυτής πνευματικής προσωπικότητας ήταν αυτή του πρεσβευτού της αληθείας στις σχέσεις του με πολιτικούς ηγέτες. Ενδεικτικά αναφέρω  σχετική διήγησή του για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μου είχε πει λοιπόν πως έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νεοεκλεγέντα τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ζάκ Σιράκ, τονίζοντάς του ότι "η Ένωση της Ευρώπης θα επιτευχθεί, μόνον εάν συνεχιστεί και περατωθεί αισίως η Γαλλική Επανάσταση, η Επανάσταση δηλαδή των Ρωμαίων κατά των Φράγγων". Και με εμφανή χαρά μου πρόσθεσε: "Ο Σιράκ μου απήντησε με ένα ιδιαίτερα ένθερμο τηλεγράφημα όπου ενθουσιωδώς μου έλεγε ότι συμφωνεί"!!!

Συγχαίροντας τον κ. Α. Φιλιππίδη για το πόνημά του, προτρέπω όλους όσους το αναγνώσουν, να αναζητήσουν τα έργα του μακαριστού πατρός Ιωάννη, θεολογικά και ιστορικά και να τα μελετήσουν εμβριθώς.


Ιωάννου Ρωμανίδου Πατρός, Διδασκάλου και ανθρώπου του Θεού, Αιωνία η Μνήμη!


O π. Ιωάννης Ρωμανίδης ως ιστορικός

Γράφει ο Αναστάσιος Φιλιππίδης

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Στην εποχή τού Μνημονίου, καθώς οι λαοί τής Ευρώπης απομακρύνονται ολοένα ο ένας από τον άλλο και αλληλοβρίζονται εκτοξεύοντας ρατσιστικά σλόγκαν, τα λόγια του Ρωμανίδη ακούγονται, για άλλη μια φορά, προφητικά…


Η τεράστια συνεισφορά τού π. Ιωάννη Ρωμανίδη στη θεολογία βασίστηκε στη στέρεη εμπειρική, βιωματική γνώση πού απέκτησε από το οικογενειακό του περιβάλλον, ιδιαίτερα τη μητέρα του Ευλαμπία. Παρομοίως, η συνεισφορά του στην ιστορική επιστήμη βασίστηκε επίσης σε βιωματικές εμπειρίες πού είχε, οι οποίες τον οδήγησαν σε πρωτότυπες σκέψεις και σε ρηξικέλευθα συμπεράσματα, μετά, βεβαίως, από εξαντλητική έρευνα.


Ο ίδιος ξεκινά το πρώτο του ιστορικό βιβλίο, τη «Ρωμηοσύνη» (1975) με την αφήγηση ενός περιστατικού πού έζησε το 1951, νεαρός εφημέριος στην Αμερική. Ειδοποιήθηκε να μεταβεί σε σπίτι ασθενούς, κτύπησε όμως λάθος πόρτα και γνώρισε εκεί έναν Έλληνα. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε στο σαλόνι ο αδερφός αυτού τού Έλληνα, τόν οποίον όμως ο Ρωμανίδης γνώριζε ως αρχηγό των Αλβανών τής πόλης! Ούτε τά δυο αδέρφια ούτε ο Ρωμανίδης μπορούσαν τότε νά εξηγήσουν το παράδοξο. Τό κλειδί γιά τήν ερμηνεία βρίσκεται στίς σελίδες πού ακολουθούν στό βιβλίο «Ρωμηοσύνη».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑPost A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ Κος ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ "Α Π Ε Θ Α Ν Ε" ΟΠΩΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]