Έχει η Πολωνία τo δικαίωμα να προβάλλει ως θύμα της μεταναστευτικής κρίσης;

Mikhail Gamandiy-Egorov. observateurcontinental.  —  
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού *

Σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λευκορωσίας, η Βαρσοβία προσπαθεί να τοποθετηθεί ως θύμα των αποκαλούμενων ενεργειών του Μινσκ και της Μόσχας. Ωστόσο, Πολωνοί αξιωματούχοι φαίνεται να προσποιούνται ότι ξεχνούν την άμεση ευθύνη τους για τις διάφορες δυτικές πολεμικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις παρατηρούμενες μεταναστευτικές κρίσεις.

Ενώ οι Πολωνοί αξιωματούχοι, όπως και πολλοί από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, κατηγορούν συνεχώς τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, αλλά και την Τουρκία, για την κρίση που παρατηρείται επί του παρόντος στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, αυτοί οι αριθμοί θα πρέπει ίσως πάνω απ’ όλα να εξετάζονται αντικειμενικά στον καθρέφτη και να σταματούν να εκτίθενται με εντελώς υποκριτικό και παραπλανητικό τρόπο.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρθηκε – η Πολωνία θα πρέπει να κρατήσει χαμηλό προφίλ – όπως και οι συνάδελφοί της σε πολλές δυτικές χώρες. Είναι περιττό να πούμε ότι η Βαρσοβία συμμετείχε ενεργά σε (ένοπλες) δράσεις υπεργολαβίας για λογαριασμό της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, όπως στο Αφγανιστάν; Επιπλέον, ο ιστότοπος της πολωνικής κυβέρνησης μας υπενθυμίζει ανοιχτά αυτό: 20 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Η παρουσία ολοκληρώθηκε προφανώς πρόσφατα μετά την ποχώρηση του δυτικού συνασπισμού από το αφγανικό έδαφος, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Και πριν από το Αφγανιστάν, η Πολωνία ασχολήθηκε αποτελεσματικά με το Ιράκ, για να υποστηρίξει την αμερικανική εισβολή. Μια γρήγορη υπενθύμιση: Από πού προέρχεται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών; Απάντηση: για μεγάλο αριθμό από αυτούς – ακριβώς από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και σίγουρα δεν εναπόκειται στη Λευκορωσία – που υφίσταται επιθέσεις, εκφοβισμούς και αποσταθεροποιήσεις από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και τους ανατολικοευρωπαίους πληρεξούσιούς τους – να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για την υποδοχή ανθρώπων που εγκαταλείπουν χώρες που καταστράφηκαν από τον δυτικό παρεμβατισμό και τη δράση των υπεργολάβων του.

Σε γενικές γραμμές, και πέρα από την Πολωνία, η οποία αναλαμβάνει πλήρως το ρόλο της ως ένας από τους κύριους υπεργολάβους της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, το ζήτημα της ευθύνης για το χάος που εξαπλώνεται θα πρέπει ασφαλώς να επεκταθεί σε όλες τις χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις επέλεξαν μια πολιτική υπεργολαβίας έναντι του δυτικού κατεστημένου. Και ακόμη περισσότερο όταν αυτή η υπεργολαβία δεν περιορίζεται μόνο στις εκστρατείες άσκησης πίεσης και σε άλλες «καλοπροαίρετες» προς τους αφέντες, αλλά ειδικά όταν πρόκειται για τη συμβολή στο χάος και τα βάσανα που πολλοί μη δυτικοί λαοί πρέπει να υπομείνουν, σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Και δεδομένου ότι η πολιτική Δύση, με την ακραία αλαζονεία και την άρνησή της να αναγνωρίσει επίσημα την έλευση της πολυπολικής εποχής, συνεχίζει να αυτό-ανακηρύσσεται διεθνής δήθεν κοινότητα –την οποία δύσκολα εκπροσωπεί– και να είναι το κέντρο του «ελεύθερου και δημοκρατικού» κόσμου, θα έπρεπε σίγουρα να το αποδεικνύει εμπράκτως και να προβάλλει ως παράδειγμα για όλους εκείνους τους ανθρώπους από χώρες που έχουν υποφέρει τόσο πολύ από την δυτική νεοαποικιοκρατία και τους πληρεξούσιους της.

Για να επιστρέψουμε τώρα στην Πολωνία – όχι, δεν έχει καμία νομιμότητα να διαμαρτύρεται για οτιδήποτε στην παρούσα κατάσταση. Επειδή πέρα από την ενεργό συμμετοχή της στα δεινά που υπέστησαν οι Ιρακινοί και Αφγανοί πληθυσμοί για πολλά χρόνια – η Βαρσοβία διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας.

Και ίσως πράγματι η κατάσταση που επικρατεί επί του παρόντος στα ανατολικά σύνορά της θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ένα καλό μάθημα για μια Πολωνία με υπερβολικές φιλοδοξίες, αλλά με μηδέν ικανότητα να πραγματοποιήσει οτιδήποτε βιώσιμοι, ελλείψει κυριαρχίας.

Και μιλώντας για μετανάστευση: Δεν είναι οι Πολωνοί πολίτες που είναι μεταξύ των πιο αντιπροσωπευτικών μεταναστών σε αριθμό – σε πολλές ξένες χώρες, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο; Μια κατάσταση που δεν είναι και πολύ στο προσκήνιο για ένα κράτος που προσπαθεί να δημιουργήσει το μύθο του πως είναι μια περιφερειακή δύναμη. Για τα υπόλοιπα,είπε ο γάιδαρος την πετεινό κεφάλα..

https://twitter.com/i/status/1460575070665990146

Σημείωση μεταφραστού:

Κατατοπιστικό Βίντεο στην ανωτέρω διεύθυνση παρουσιάζει πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας να εκτοξεύουν, με πυροσβεστικά τηλεβόλα, πέραν του συνοριακού φράγματος, ριπές παγωμένου νερού, εναντίον συγκεντρωμένων προσφύγων, που διανυκτέρευαν έως χθες, (εκατοντάδες οικογένειες με παιδιά κάθε ηλικίας) στο ύπαιθρο, παγωμένοι και πεινασμένοι, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Οι πολωνικές αρχές δεν επιτρέπουν την παρουσία ξένων δημοσιογράφων στην δική τους πλευρά των συνόρων και δύο απεσταλμένοι της γαλλικής εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου R.T. συνελήφθησαν.

Διαμαρτυρίες ΜΚΟ και φιλανθρώπων Δυτικών εθελοντών δεν είδαν το φως της Δυτικής δημοσιότητας. Και σε προχθεσινή ομιλία της η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης κυρίας Φον Ντεν Λάϊεν, όπου κατήγγειλε Την ΛΕΥΚΟΡΩΣΊΑ για «απάνθρωπη συμπεριφορά» και «γεωπολιτική εκμετάλλευση» των προσφύγων, (που μεταφέρονται εκεί με τουρκικά αεροπλάνα), της αντέταξε το υπόδειγμα της Ελλάδας, η οποία, «με την οικονομική βοήθεια της ΕΕ», «εγκατέστησε τους (αμέτρητους σε χιλιάδες) λαθρομετανάστες σε νεόκτιστα οικιακά συγκροτήματα στα ελληνικά νησιά», (ανατρέποντας την πληθυσμιακή τους ταυτότητα και υποσκάπτοντας το τουριστικό και το εθνικό μέλλον τους.)

Και το είπε αυτό η Γερμανίδα επικεφαλής της ΕΕ με την έκφραση χριστιανικής αγαλλίασης για την εκπλήρωση της αποστολής της, υποδεικνύοντας προς συμμόρφωση στον «Λευκορώσο Δικτάτορα» το ανωτέρω παράδειγμα εθελόδουλης εθνοκτονικής ηλιθιότητας, για την αποφυγή νέων βαρυτέρων κυρώσεων.

Οι αυτάρεσκες αυτές δηλώσεις της ηγέτιδας της Ηνωμένης Ευρώπης προφανώς διέφυγαν της προσοχής των ελλαδικών ΜΜΕ., τα οποία εντούτοις καθημερινώς αποδεικνύουν θαυμαστή επιμέλεια στην αλίευση ξένων «εγκωμιαστικών» σχολίων για την ελλαδική πολιτεία.

Μ.Σ.

loading...