O ανιστόρητος Έντι Ράμα προκαλεί: «Η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη σε έναν Αλβανό - Αλβανική η Χιμάρα»!

του Ιωάννη Δανδουλάκη
"Αλβανό" μέχρι και τον... Μητροπολίτη Αθηνών του 1686 "έβγαλε" ο φαντασιόπληκτος πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Για ακόμα μία φορά, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε με θρασύτητα στο Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα της Χιμάρας.

Ο Έντι Ράμα δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670 και γράφει πως η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη σε έναν "Αλβανό ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι", ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.

Φαίνεται ότι ο κ. Ράμα αγνοεί βασικά δεδομένα της ιστορίας, καθώς αφενός ο Γεώργιος Δούσμανης δεν ήταν "Αλβανός", αλλά ούτε καν "Αρχιεπίσκοπος των Αθηνών" το 1686!

Στην πραγματικότητα Μητροπολίτης Αθηνών το 1686 ήταν ο Ιάκωβος Α', ενώ ο Γιώργος Δούσμανης, ήταν ένας από τους Αθηναίους προκρίτους. Επίσης η Μητρόπολη Αθηνών δεν ήταν Αρχιεπισκοπή αφού υπαγόταν ακόμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Αφετέρου οι Αρβανίτες που ζούσαν τότε διάσπαρτοι σε όλη την σημερινή ελληνική επικράτεια ήταν ελληνορθόδοξοι και δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ ουδεμία σχέση με τους σημερινούς Αλβανούς. Προκαλεί θυμηδία το θράσος της αμάθειας του Αλβανού πρωθυπουργού.

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός") μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χιμάρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός», γράφει ο Εντι Ράμα στο Facebook.Η ιστορική αλήθεια για το γεγονός στο οποίο αναφέρεται ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι αρκετά διαφορετική και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα:

Κατ' αρχάς, το ιστορικό γεγονός στο οποίο αναφέρεται είναι πράγματι η πολιορκία της τουρκοκρατούμενης Αθήνας από τους Βενετούς, υπό την ηγεσία του Φραντσέσκο Μοροζίνι, αλλά το Φθινόπωρο του 1687 και όχι του 1686.

Στο πλαίσιο του Έκτου Ενετοτουρκικού Πολέμου, οι Βενετοί προχώρησαν σε μεγάλη εκστρατεία στην Πελοπόννησο που είχε ξεκινήσει από το 1685 και στην οποία είχαν, πρόθυμα όπως πάντα, συμμετέχει και 2.000 Έλληνες Κερκυραίοι εθελοντές.

Από το 1685 οι Βενετοί είχαν καταλάβει τη Λευκάδα και ύστερα τα κάστρα της Μεσσηνίας, Μεθώνη και Κορώνη. Ακολούθησε η κατάληψη των σημαντικών φρουρίων της Ναυπάκτου, Μάνης, Μυστρά, Άργους, Ναυπλίου και Κορίνθου.

Στην συνέχεια οι Βενετοί αποφάσισαν ότι η επόμενη σωστή στρατηγική κίνηση ήταν η κατάληψη της Αθήνας. Το Σεπτέμβριο του 1687, ο στόλος του Φραντσέσκο Μοροζίνι, κατέπλευσε στον όρμο του λιμένα του Πειραιά.

Κατά την βενετική πολιορκία της Αθήνας δυστυχώς, μία οβίδα επέπεσε στον Παρθενώνα, τον οποίο οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει σε μπαρουταποθήκη, με συνέπεια την καταστροφή του μεγαλυτέρου τμήματός του.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την πρώτη κηλίδα στις στρατιωτικές νίκες του Μοροζίνι, κατά των Τούρκων. Η δεύτερη κηλίδα ήταν η πανώλη που μεταδόθηκε αστραπιαία από γαλλικό πλοίο στο Ναύπλιο και τα περίχωρά του.

Όσον αφορά το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο Αλβανός πρωθυπουργός αυτό έγινε ως εξής:

Καθώς η πολιορκία δεν είχε θετική εξέλιξη για τους Βενετούς οι οποίοι δεν έβλεπαν κάποιον άλλο τρόπο για να επικρατήσουν, στις αρχές Οκτωβρίου 1687 ο Μοροζίνι, αψηφώντας το γεγονός ότι οι ναυτικές του δυνάμεις είχαν εξασθενήσει αρκετά, αποφάσισε να κάνει έξοδο με τον στόλο του από το λιμάνι του Πειραιά, με σκοπό να καταδιώξει τις τουρκικές οπισθοφυλακές στα βορειοανατολικά παράλια της Πελοποννήσου. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες όμως έσπρωξαν τον βενετικό στόλο στο Πόρτο Ράφτη και από εκεί στον Πειραιά.

Εκεί, στον Πειραιά, έσπευσαν να τον συναντήσουν εκ μέρους των Αθηναίων, ο μητροπολίτης Ιάκωβος Α' και οι πρόκριτοι Σταμάτης Γασπάρης, Μιχαήλ Δημάκης, Γιώργος Δούσμανης και Ιάκωβος Δαμίστρος, οι οποίοι προσφέροντάς του 9.000 ρεάλια ως ετήσιο φόρο υποτελείας, αναγνώρισαν έμμεσα την βενετική κυριαρχία.

Μετά από αυτό ο βενετικός στόλος αποχώρησε και έτσι έληξε η πολιορκία, η οποία εντούτοις είχε ήδη προκαλέση την μεγάλη καταστροφή στον Παρθενώνα της Ακρόπολης.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

10 σχόλια :

 1. Ουδής ασφαλέστερος εχθρός παρά ευεργεθέντος αχαρίστου....Αυτά είναι οι Αλβανοί σχεδόν όλοι η Αλβανική οικονομία για πολλά χρόνια είχε στηριχθεί πάνω στην Ελλάδα, και κατά συνέπεια στους Έλληνες, οι οποίοι κάνανε κάθε είδους υπομονή απέναντι στα παντός τύπου εγκλήματα που έκαναν οι Αλβανοί τώρα έρχεται και αυτός ο γύφτος να μας πούληση μούρη.....γιαυτό λέω μόνο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ο κάθε κατεργάρης θα μπει στον πάγκο του.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΙ Η ΨΩΦΟΔΕΞΙΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΠΟΣΟ ΜΑΛΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΑΠΛΥΤΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΟΥΓΟΝΤΑΙ.
  ΕΔΩ ΘΕΛΕΙ ΜΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΑΡΩΤΙΚΟΥΣ ''ΕΚΔΙΩΓΜΟΥΣ'' ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΖΙΚΑ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΝΟΝΟΙ ΧΑΣΙΣΕΜΝΠΟΡΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΛΤΣΑ ΑΣΚΑΤΩΤΗ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΤΝΑΜΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΣ ΟΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΑΔΕΙΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟΑΟΒΑΝΟΥΣ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ ΧΑΣΙΚΛΗ ΡΑΜΑ ΚΑΙ ΚΡΑΜΑ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΒΑΖΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ. ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΒΡΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝΕ. 700 ΚΙΛΑ 1000 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣΙ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΔΙΩΞΙΜΟ ΟΛΟΥΣ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΦΥΛΗ ΣΑΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΩΛΟΚΡΑΤΟΣ ΣΑΣ ΓΟΜΑΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ?ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ????ΚΑΛΟΣ Ο ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ!!!!ΡΕ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΛΙΣΤΑΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ!!ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΤΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΟΡΙΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΤΕ ΜΕΤΑ???ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.....ΤΟΝ ΚΟΠΡΙΤΗ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ!!

   Διαγραφή
  2. ΛΑΒΕ ΤΟΝ ΕΠΙΝΗΤΟΡΑ ΣΟΥ ΑΠΛΥΤΕ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΗ ΚΑΙ ΟΔΕΥΣΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΙΝΑ ΚΕΝΩΣΕΙ ΤΟΝ ΓΕΝΗΤΙΚΟΝ ΤΟΥ ΑΔΕΝΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΑΡΥΓΚΙΚΗΝ ΣΟΥ ΚΟΙΛΩΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΥΟ ΠΙΤΟΓΥΡΑ ΝΑ ΦΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΤΣΙ?

   Διαγραφή
 3. ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οσο κυβερνουν την Ελλαδα οι ΣημητοκαραμανλοΓΑΠσαμαροφεροτσιπροεβραιοτουρκοσποροι, οχι μονο δεν προκειται η ελλαδα να δει ασπρη μερα, αλλα το προγραμα τους ειναι να εξαφανησουν τους ελληνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα πτωματοφάγα ζώα πήραν χαμπάρι το "πτώμα" και ετοιμάζονται. Τα βοηθάνε και τα ενημερώνουν βέβαια τα κοράκια που έχουν κατακλύσει το περιβάλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και βεβαια η Ακροπολη σωθηκε απο καποιον αλβανο! Οπως και οι πυραμιδες,και καθε αλλο μεγαλο εργο σωζεται απο καποιους δουλους που δουλευουν στις αναστηλωσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣΗΣ ΠΑΣ ΑΝΗΡ ΞΥΛΕΥΕΤΑΙ..........ΨΥΧΗ ΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΤΥΧΙΑ ΜΟΓΓΟΛΟΥ.......ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΑ ΨΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΙ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Και κάθεται ο Αλέξης και τρώει τα π@υτσοσκαμπιλα από Αλβανούς, Τούρκους, Γερμανούς και έχουνε κοκκινίσει τα μάγουλα του και τα κ@λομερια του,αλλα δεν πειράζει!!! Έχουμε αριστερή κυβέρνηση!!! Και μαζί με αυτόν και ενα 18% των ψηφοφόρων από ότι διαβάζω σήμερα. Ξυπνάτε ρεε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]