Nόμος Κατσέλη: Σχέδιο παράτασης για τα χαμηλά εισοδήματα

Οι συζητήσεις για παράταση του νόμου Κατσέλη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όμως όλα δείχνουν ότι δικαίωμα προστασίας θα έχουν μόνο κατοικίες που η αντικειμενική τους αξία δεν ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, από 220.000 ευρώ που ήταν σήμερα για ζευγάρι.

Η ελληνική πλευρά, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ώστε να «κλειδώσει» παράταση του νόμου Κατσέλη, για τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς η ισχύς του νόμου εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Έτσι, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, προκειμένου να καταθέσει και να συζητήσει με τους εταίρους προτάσεις για το θέμα. Ωστόσο για να δοθεί παράταση στο νόμο θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο SSM.

Το ισχυρό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει αναθεωρηθεί από τον περασμένο Ιούνιο και έχουν θεσμοθετηθεί δικλείδες ασφαλείας, όπως είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου, που θα αποτρέψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τη χρήση του νόμου.

Οι τραπεζίτες ενώ παραδέχονται πως «με κάποιο τρόπο θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, δεν θα χάσουν το σπίτι τους», ωστόσο βάζουν μία σημαντική προϋπόθεση. Και αυτή είναι ότι θα μειωθεί σημαντικά η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα το 30% των «κόκκινων» στεγαστικών βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας και ταυτόχρονα το ποσό για το μέσο στεγαστικό δάνειο που έχει βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη διαμορφώνεται κάτω από τις 100.000 ευρώ.

loading...