Προς μεγάλη κρίση η Τουρκία: Ο Ερντογάν ετοιμάζει την διάλυση του HDP – Οι Κούρδοι ετοιμάζουν ”αντάρτικο”

 Ιδού το το σχέδιο Ερντογάν

Οαναπληρωτής πρόεδρος του (İYİ) Yavuz Ağıralioğlu, είπε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την άρση των βουλευτικών ασυλιών εννέα βουλευτών του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

“Βλέπουμε το Κουρδικό κόμμα HDP ως προβληματικό και υπό τη σκιά του τρόμου. Βλέπουμε τον λόγο των βουλευτών του ως προβληματικό και δεν θεωρούμε σκόπιμο να ασκούν πολιτική κάτω από τη στέγη του κοινοβουλίου”, δήλωσε ο Ağıralioğlu στις 24 Φεβρουαρίου.«Γι ‘αυτό θα πούμε ναι», είπε.

Ο Ağıralioğlu σχολίασε τη σύνοψη των διαδικασιών που εκπόνησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας και έστειλε στο κοινοβούλιο για εννέα βουλευτές του HDP, συμπεριλαμβανομένου του συμπροέδρου Pervin Buldan, ως μέρος της ανανεωμένης νέας πίεσης στο φιλοκουρδικό κόμμα.

Η σύνοψη των διαδικασιών αφορά τις διαμαρτυρίες του Kobane το 2014, κατά τη διάρκεια των οποίων χιλιάδες άνθρωποι της κουρδικής πλειοψηφίας στα νοτιανατολικά συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια της κυβέρνησης για την προστασία των Σύρων Κούρδων κοντά στα σύνορα από το ISIS. Οι διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 6 και 8 Οκτωβρίου έγιναν θανατηφόρες καθώς οι υποστηρικτές της τουρκικής Χεζμπολάχ βγήκαν επίσης στους δρόμους.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν το HDP για υποκίνηση διαμαρτυριών, ενώ το HDP λέει ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με κυβερνητικούς αξιωματούχους, για να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει συχνά στο HDP ισχυριζόμενο ότι είναι η πολιτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλά μέλη του HDP, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ, είναι φυλακισμένα επί του παρόντος, για κατηγορίες που σχετίζονται με το PKK.

Η τρέχουσα σύνοψη των διαδικασιών αφορά τους αναπληρωτές προέδρους του HDP, Meral Danış Beştaş και Saruhan Oluç, τους βουλευτές Garo Paylan, Hüda Kaya, Sezai Temelli, Pero Dündar, Fatma Kurtulan,Buldan και Serpil Kemalbay. Θα συζητηθούν στο κοινοβούλιο και οι εννέα βουλευτές και ενδέχεται να καταλήξουν να χάσουν τις βουλευτικές ασυλίες τους.

Το Κόμμα ”İYİ”, το οποίο ιδρύθηκε από αντιφρονούντες του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), θεωρείται κόμμα της αντιπολίτευσης και βρίσκεται σε συμμαχία με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP).

Η στάση της απέναντι στο HDP ήταν πάντα η ίδια με εκείνη της κυβέρνησης και του MHP. 

 

Εκτίμηση 

 

Τα παραπάνω αναμένεται να προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς, ενώ αναμένεται να επιδράσουν στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Αναφορικά με το εσωτερικό της Τουρκίας, το πολιτικό κλίμα θα πολωθεί, οι διώξεις κατά των Κούρδων θα πολλαπλασιαστούν και η δράση θα φέρει αντίδραση, αφού οι Κούρδοι θα αντιδράσουν και μάλιστα έντονα. Αυτό είναι και το σχέδιο του Ερντογάν, αφού η έντονη αντίδραση τους θα δικαιολογήσει να τους θέσει το τουρκικό πολιτικό σύστημα “δίκαια” εκτός νόμου. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα να σημειωθούν από το καθεστώς και “προβακατόρικες ενέργειες”, που θα φανούν ως τρομοκρατικά κτυπήματα από τους Κούρδους, οι οποίοι θα συνεργάζονται με το ΡΚΚ, για τα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας.

Αποσκοπούν έτσι ώστε ο Ερντογάν, οι ”γκρίζοι λύκοι” του Μπαχτσελί και το κόμμα ”ΙΥΙ” της Ασκενέρ, να επιβάλλουν ένα κλίμα τρομοκρατίας στην Τουρκία. Αυτό όμως θα έχει ως επακόλουθο τη Διεθνή αντίδραση και αυτό το ξέρει ο Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα κατηγορήσουν ανοικτά το καθεστώς Ερντογάν για παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε βάρος της Κουρδικής μειοψηφίας που διαβιεί στην Τουρκία.

Ήδη όμως ο Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του έχουν δαιμονοποιήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ στα μάτια του τουρκικού λαού, προβάλλοντας τους ως εχθρούς της Τουρκίας. Ο τουρκικός εθνικισμός θα ανεβεί στα ύψη.

Αυτό συγκεντρώνει πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιδράσει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού εκτίμηση είναι ότι ο Ερντογάν θα τραβήξει την κατάσταση στα άκρα.

Η αλλαγή του ονόματος του Αιγαίου πελάγους σε “θάλασσα των νησιών” από τον Ερντογάν έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν είναι ένα “πυροτέχνημα” του Τούρκου Προέδρου, αφού δείχνει ότι καίγεται να αλλάξει το status quo του αρχιπελάγους.

Η απόσυρση του ”Cesme” στη Σμύρνη και η έναρξη της άσκησης “Γαλάζιας Πατρίδας” από την Τουρκία, σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολύ επικίνδυνης περιόδου εντάσεων και προκλήσεων στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο σε βάρος μας.

Οι πολλαπλές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου μας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, περίπου 30, είναι ένδειξη το τι θα επακολουθήσει. 

Αθήνα-Άμπου Ντάμπι σε πλήρη στρατιωτική συνεργασία: Έρχεται άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-ΗΑΕ-Ισραήλ-ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο

Η πιθανότητα θερμού επεισοδίου είναι πάρα πολύ ορατή πλέον στο Αιγαίο, αφού η Τουρκία προλειαίνει το έδαφος με προβοκατόρικες δηλώσεις, όπως αυτή της  της δήθεν “παρενόχλησης  του Cesme” από την Ελληνική Πολεμική αεροπορία, εμμένοντας στην αποστρατικοποίηση των νησιών μας.

Απαιτείται εγρήγορση και οπωσδήποτε ιδιαίτερη προσοχή στο Σύμπλεγμα Καστελορίζου-Ρω-Στρογγύλης.

Κάτι τέτοιο θα φέρει σε τεράστια κόντρα τον Ερντογάν με τον Μπάιντεν και την ΕΕ, αφού θα προκαλέσει τη φυλάκιση όλων των βουλευτών ενός κόμματος που συγκεντρώνει άνω του 10% των ψηφοφόρων.

loading...