ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ EUROBANK: «Η ελληνική ελίτ να ηγηθεί της μάχης για την έξοδο από την κρίση»

Εκκληση στην οικονομική ελίτ της χώρας να πράξει το καθήκον της και να ηγηθεί της μάχης για την ανάκμψη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης,
σε βαρύνουσα παρέμβασή του για τα αίτια της κρίσης και τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
Όπως τόνισε, στην ομιλία του σε εκδήλωση της Διανέοσις, «η ελληνική οικονομική ελίτ έχει ηθική υποχρέωση και ιστορικό καθήκον να ηγηθεί της μάχης για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Να ξαναγράψει και να προωθήσει επιτυχώς το ελληνικό αφήγημα στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης μίλησε για την χαμένη ευκαιρία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών πόρων ύψους 400 – 500 δις. ευρώ, που εισέρρευσαν στην Ελλάδα την περίοδο 1996-2007.

Όπως τόνισε τη δεκαετία 1996-2007 αρχικά χτίστηκε και μετά χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία.

«Στη χώρα εισέρευσαν από τις διεθνείς αγορές, από άλλες πηγές και από τους επίσημους φορείς σημαντικοί χρηματοπιστωτικοί πόροι εκτιμώ ύψους € 400-500 δισεκ. (€ 80 δισεκ. αντλήθηκαν από αυξήσεις κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, € 200 δισεκ. δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο, € 73 δισεκ. οι Ελληνικές Τράπεζες, € 20 δισεκ. οι Ελληνικές επιχειρήσεις, € 20 δισεκ. οι χρηματοδοτήσεις από τους επίσημους φορείς, € 60 δισεκ. οι καθαρές εισροές από τα κοινοτικά και διαρθρωτικά ταμεία, αύξηση καταθέσεων € 100 δισεκ.)», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράγοντες για τηνέξοδο από την κρίση είναι α) μία ευρύτατη πολιτική συναίνεση γύρω από μία ηγεσία με ισχυρές πεποιθήσεις και άποψη για το μέλλον, β) να πειστεί η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων και γ) να ενεργοποιηθεί η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα σε ένα κάλεσμα ευθύνης, επενδύσεων, προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μία ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συμμαχία όλων των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν να επωφεληθούν από τις μεταρρυθμίσεις και τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, π.χ. τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τα στελέχη επιχειρήσεων, τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, ιδιώτες και επιχειρήσεις, τους ανέργους, τις δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δημιούργησαν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις χωρίς κρατικά δεκανίκια και προστασίες και φοροδιαφυγή», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Απέναντί τους θα βρουν τους συστηματικούς κακοπληρωτές, τους επαγγελματίες φοροφυγάδες – επιχειρήσεις και νοικοκυριά – τους ευνοημένους ιδιώτες ενός κλειστού συστήματος προμηθειών και παροχής υπηρεσιών και από το δημόσιο τομέα, τους επαγγελματικούς φορείς που έχουν διασφαλίσει προνόμια και προστασία από τον ανταγωνισμό, τους μαγαζάτορες και επιχειρηματίες που επιβιώνουν στηριζόμενοι από τη φοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία και τη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους. Όλους αυτούς που αντιδρούν επιτυχώς στις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια».

Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα σε ένα κάλεσμα ευθύνης, επενδύσεων, προφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης.

• Να δείξει πρώτη ότι εμπιστεύεται τη χώρα της για να την εμπιστευθούν και οι ξένοι επενδυτές,
• να συμμετάσχει ενεργά και με αποφασιστικότητα στη διαμόρφωση της νέας προοπτικής,
• να στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, επενδύοντας στο μέλλον το δικό τους και της χώρας,
• να προβάλλει στο εξωτερικό μία εικόνα Ελλάδας που έχει μέλλον και προοπτική,
• να δημιουργήσει ένα θετικό αφήγημα και να μην ανατροφοδοτεί τη μιζέρια και την απαξίωση, ότι τίποτα δεν γίνεται και τίποτα δεν λειτουργεί,
• να δείξει, όπως οφείλει, μοναδική εταιρική ευθύνη και κοινωνική αλληλεγγύη σε δύσκολες εποχές για τη χώρα.

Η Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Δεν μπορούμε να παριστάνουμε πως η φτώχεια και η δυστυχία γύρω μας δεν μας αφορά.

Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι η επιτυχής υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου δεν μας αφορά και ότι οι ξένοι επενδυτές θα κάνουν τη δουλειά για μας.

Στην πράξη, εμείς πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στην Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Καραμούζης.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Μήπως εννοείς καραμούζα πως "η ελληνική οικονομική ελίτ έχει ηθική υποχρέωση και ιστορικό καθήκον να ηγηθεί της μάχης για περισσότερο "φαί" "; Γιατί άλλου είδους ευαισθησίες της ελίτ μας είναι άγνωστες. Μήπως ξέρεις εσύ καμιά που δεν την ξέρουμε εμείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όταν πλουτίζεις απ’ τον πόνο των ανθρώπων, στο τέλος θα τον υποστείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΩΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ? ΜΕ 1,68 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ ΟΥΤΕ 2 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΟΙΟ 8ΩΡΟ? ΚΑΙ 12ΩΡΟ ΕΙΔΑΛΩΣ ΦΕΥΓΕΙΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ? ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΛΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ. ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ 45% ΦΟΡΟ ΟΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΕΙΝΑΙ 10%? ΟΧ ΒΕΒΑΙΑ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]