Eκθρόνιση Ναβάλνι από την Διεθνή Αμνηστεία

Η Διεθνής Αμνηστία ανακαλεί το καθεστώς κρατουμένου συνείδησης του Nαβάλνι μετά την ανακάλυψη του παρελθόντος του

 Zero Hedge, 23-2-21

Μετάφραση Μ.Στυλιανού

Σε μια αιφνιδιαστική ανατροπή στο σήριαλ Aλεξέϊ Ναβάλνι, και την ίδια μέρα που αναφερόταν ευρέως ότι ο Μπάιντεν ετοιμάζει κυρώσεις στη Ρωσία ως τιμωρία για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του με τον νεύρο-παραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ, τον περασμένο Αύγουστο, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία απέσυρε τον επίσημο χαρακτηρισμό του Ναβάλνι ως “φυλακισμένου συνείδησης” .

Το χρηματοδοτούμενο από το κράτος ραδιόφωνο των ΗΠΑ Radio Free Europe/Radio Liberty ανέφερε την Τρίτη τα ακόλουθα :

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεθνής Αμνηστία απέσυρε τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι ως “κρατούμενου συνείδησης” λόγω της φερόμενης υπεράσπισης της βίας και των διακρίσεων και σχολίων του που περιελάμβαναν ρητορική μίσους .

Ο Aleksandr Artemyev, διευθυντής μέσων ενημέρωσης του φύλακα των δικαιωμάτων για τη Ρωσία και την Ευρασία, επιβεβαίωσε την απόφαση στη Mediazona στις 23 Φεβρουαρίου μετά την μετάδοση της είδησης από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Aaron Mate.

Οι υπουργοί της ΕΕ συμφωνούν στη φυλάκιση του Αλεξέι 

Αλεξέι Ναυάρνι, μέσω AP

Και έτσι απλά φαίνεται ότι ξεφούσκωσε το αφήγημα που πρόβαλλε τον Ναβάλνι και τους υποστηρικτές του ως κάποιο είδος αντί-πουτινικών “μαχητών της ελευθερίας”.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά τη σύλληψη του Nαβάλνι κατά την άφιξή του από το Βερολίνο, όπου είχε αναρρώσει από μια υποτιθέμενη δηλητηρίαση, υποστηρίχθηκαν ευρέως από αξιωματούχους στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαϊκών πρεσβειών στη Μόσχα.

Αυτό δημιούργησε εντάσεις που οδήγησαν το Κρεμλίνο να εκδιώξει μια χούφτα Ευρωπαίων διπλωματών, επικαλούμενο τις ταραχές που προκάλεσαν σχετικά με τις “παράνομες” διαμαρτυρίες. Τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έδωσαν επίσης στενή κάλυψη στις μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του Nαβάλνι .

Δείτε πώς η Διεθνής Αμνηστία περιέγραψε προηγουμένως τον Navalny και την κατάστασή του σε δελτίο Τύπου τον Ιανουάριο :

«Έχει δικαστεί και καταδικαστεί στο παρελθόν σε δυο ξεχωριστές, πολιτικά υποκινούμενες ποινικές υποθέσεις. Στις 29 Δεκεμβρίου, η Ρωσική Εξεταστική Επιτροπή απήγγειλε νέες κατηγορίες εναντίον του Ναβάλνι, κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση 356 εκατομμυρίων ρουβλίων (£ 3,6 εκατομμύρια) σε δωρεές στο Ίδρυμα Ενάντια στη Διαφθορά και σε συνεργαζόμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η Αμνηστία πιστεύει ότι αυτές οι κατηγορίες είναι ψεύτικες.

Ο Nαβάλνι έχει στερηθεί την ελευθερία του για τον ειρηνικό πολιτικό ακτιβισμό του και για την άσκηση της ελευθερίας του λόγου. Η Αμνηστία τον θεωρεί κρατούμενο συνείδησης και ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του».

Αυτός ο «κρατούμενος συνείδησης», χαρακτηρισμός τον οποίο η Διεθνής Αμνηστία αποκηρύσσει τώρα σε ένα σαφώς ταπεινωτικό και καταστροφικό χτύπημα στον σκοπό του και στους υποστηρικτές

Μετά τις αρχικές πληροφορίες, ένας αξιωματούχος της Αμνηστίας επιβεβαίωσε στο ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Meduza: «Ναι, δεν θα χρησιμοποιούμε πλέον τη φράση “κρατούμενος συνείδησης” όταν αναφερόμαστε στο [Nαβάλνι], στο βαθμό που το νομικό και πολιτικό μας τμήμα μελέτησε τις δηλώσεις του από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και αποφάσισε ότι πληρούν τις προδιαγραφές ως ρητορική μίσους.”

Πρόσφατα καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μόσχας να εκτίσει ποινή φυλάκισης άνω των 2,5 ετών για παραβίαση αναστολής η οποία προκύπτει από προηγούμενη υπόθεση υπεξαίρεσης. Ως παράδειγμα της “πρόσφατα αποκαλυπτόμενης” (αν και πολύ γνωστής μέσα στη Ρωσία), ρητορικής μίσους του Nαβάλνι δείτε αυτό…

Η δραματική αλλαγή του χαρακτηρισμού της Αμνηστίας σχετίζεται με τις προηγούμενες δηλώσεις του “φυλακισμένου Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης σχετικά με μετανάστες από την Κεντρική Ασία και τον Βόρειο Καύκασο, δηλώσεις που συνιστούν ρητορική μίσους”, γράφει η Μέδουσα.

Αλλά το ερώτημα τώρα παραμένει πόσο γρήγορα (και εάν) θα αποκαθηλωθεί ως είδωλο λατρείας των δυτικών μέσων ενημέρωσης, στις εκρήξεις της οποίας περιλαμβάνεται και η πρόσφατη εσοδεία “ρομαντικών” αναφορών για τον ακτιβιστή κατά του Κρεμλίνου.

loading...