Τούρκοι καταδρομείς εξασκήθηκαν στην κατάληψη Ελληνικού νησιού-Παρατηρητές από ΗΠΑ, Κατεχόμενα & Πακιστάν στη ”Γαλάζια Πατρίδα”!

Σε σημαντικές πληροφορίες προχώρησε το γνωστό Nordic Monitor για την άσκηση ”Γαλάζια Πατρίδα”.

Ακολουθεί η μετάφραση και στη συνέχεια στρατιωτική ανάλυση του Directus.gr:

”Ξεκίνησε στις 11 Απριλίου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η ναυτική άσκηση Mavi Vatan (Blue Homeland) 2022, που διεξήχθη ταυτόχρονα σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή 122 πλοίων και 41 αεροσκαφών. Αν και η άσκηση καλύπτει τρεις θάλασσες, εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη συνεχή στόχευση της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, όπως και το προηγούμενο έτος. Το επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο φανταστικός εχθρός στις ασκήσεις είναι η Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρευρέθηκε στις δραστηριότητες, ενώ Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τους συμμετέχοντες μέσω σύνδεσης βίντεο.

Τούρκοι κομάντος προσγειώθηκαν στο νησί Yılancık κατά τη διάρκεια της άσκησης

Η άσκηση, που πήρε το όνομά της από το Mavi Vatan, ένα επιθετικό ναυτικό δόγμα που ταυτίζεται με την πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο, περιελάμβανε ένα σενάριο στο οποίο Τούρκοι κομάντος κατέλαβαν ένα νησί και τοποθέτησαν μια τουρκική σημαία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ομάδες υποβρύχιας επίθεσης (SAT) άρχισαν να επιτίθενται σε στόχους στο νησί Yılancık, κοντά στη Muğla. Ενώ μια ομάδα έπεσε στο νερό από ένα ελικόπτερο, μια άλλη ομάδα πλησίασε το νησί υποβρύχια. Τις ομάδες συνόδευε άλλη ομάδα που κατέβηκε με αλεξίπτωτο στο νησί από ελικόπτερο. Αφού οι ομάδες κατέστρεψαν τους εχθρικούς στόχους, υψώθηκε η τουρκική σημαία στο νησί.

Παρά το γεγονός ότι η άσκηση διεξήχθη με γνώμονα την Ελλάδα, το Υπουργείο Άμυνας σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ενημέρωσε ότι ο Υπουργός Άμυνας Ακάρ άπλωσε χέρι ειρήνης στην Ελλάδα και ότι αυτό το φιλικό χέρι, το οποίο ειλικρινά απλώθηκε, πρέπει να ληφθεί. .

Στην ομιλία του στην αντιπροσωπεία των παρατηρητών, την οποία αφιέρωσε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ο Ακάρ είπε ότι τα τρέχοντα προβλήματα με την Ελλάδα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι καθυστερεί να συμμετάσχει σε διάλογο, ο Ακάρ είπε ότι αναμένουν από τη γειτονική χώρα να είναι πιο ενεργή. Δηλώνοντας ότι οι συναντήσεις διαβούλευσης των στρατιωτικών αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Τουρκία θα πρέπει να συνεχιστούν, ο υπουργός είπε ότι θα ήθελαν να δουν σύντομα την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα.

Ο αγώνας εξοπλισμών της Ελλάδας με την Τουρκία έχει βλάψει περαιτέρω τη φτωχή οικονομία της, είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε τα περισσότερα από αυτό.

Λέγοντας ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν ορισμένες πραγματικές καταστάσεις, ο Ακάρ δήλωσε ότι η πιο έγκυρη και σημαντική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία ορίζει ότι 23 νησιά που περιγράφονται συγκεκριμένα δεν πρέπει ποτέ να οπλιστούν. Ωστόσο, είπε ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει στρατιωτική συσσώρευση σε 16 από αυτά τα νησιά, προσθέτοντας: «Εάν θέλουμε να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ».

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Feridun Sinirlioğlu, μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη υλική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης της ειρήνης της Λωζάνης και του Παρισιού Συνθήκες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της βάσει των ίδιων συνθηκών για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων», πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο, φοιτητές της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας εθεάθησαν να κολυμπούν την απόσταση μεταξύ της Τουρκίας και του ελληνικού νησιού Καστελλόριζο σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό Twitter του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.

Τέλος, ο Τούρκος κατασκευαστής όπλων και αμυντικός εργολάβος Roketsan, θυγατρική του Τουρκικού Ιδρύματος Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσίασε τον νέο του πύραυλο την περασμένη εβδομάδα με ένα βίντεο προσομοίωσης που στοχεύει την Ελλάδα. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μιλώντας στο Nordic Monitor αναφέρουν ότι μεγάλες εταιρείες παραγωγής όπλων παρόμοιες με τη Roketsan έχουν κάνει περισσότερες παγκόσμιες προσφορές για τους διεθνείς πελάτες τους, αλλά ότι οι τουρκικές εταιρείες παράγουν προσομοιώσεις με στόχο την Ελλάδα και άλλους γείτονες εδώ και χρόνια.

Οι ειδικοί που ανέλυσαν τις εικόνες για το Nordic Monitor είπαν ότι η τοποθεσία από όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι στο βίντεο είναι η ακτή του Τσεσμέ στη δυτική Τουρκία και ότι ο δορυφορικός χάρτης στο βίντεο έχει αναπαραχθεί με μικρές αλλαγές. Δηλώνουν επίσης ότι οι πραγματικές νησίδες και οι βραχώδεις εικόνες που εμφανίζονται οπτικά στο βίντεο επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τις ακτές του Τσεσμέ. Σε αυτή την περίπτωση, το μέρος που εμφανίζεται ως εχθρός στο βίντεο είναι το ελληνικό νησί της Χίου, το οποίο απέχει 4,1 μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Εν τω μεταξύ, απευθυνόμενος σε Τούρκους διοικητές και ξένους επισκέπτες μέσω βίντεο την Πέμπτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ύπαρξη ισχυρής ναυτικής δύναμης δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη για την Τουρκία, μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές.”

Στρατιωτική ανάλυση

Πρόκειται για μια εθνική άσκηση μεγάλης κλίμακας, που διεξάγεται στο πλαίσιο υλοποίησης του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας

Με το δόγμα αυτό, τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, εγκλωβίζονται μέσα στα ύδατα της «τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας».

Στην τελική φάση της άσκησης συμμετείχαν ως παρατηρητές Ακόλουθοι Άμυνας ή Ναυτικοί Ακόλουθοι από τα εξής κράτη:

ΗΠΑ, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Φιλιππίνες, Γεωργία, Ιράν, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Λετονία, Μεξικό, Πακιστάν, Σενεγάλη και Νιγηρία. Συμμετείχε επίσης και ο «Ακόλουθος Άμυνας» του ψευδοκράτους, κάτι που συνιστά ενός είδους αναγνώριση από το «παράθυρο» του ψευδοκράτους από τις χώρες που συμμετείχαν με παρατηρητή στην εν λόγω άσκηση.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει διάβημα στις χώρες των οποίων οι Ακόλουθοι Άμυνας, ή Ναυτικοί Ακόλουθοι παρέστησαν στην τελική φάση της Άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”.

Εδώ το τουρκικό δημοσίευμα:

Το Τουρκικό Ναυτικό λειτουργεί ενεργά τα μη επανδρωμένα συστήματα του τόσο σε ασκήσεις όσο και σε πραγματικές επιχειρήσεις. Την περασμένη εβδομάδα, οι Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες παρέδωσαν δύο ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ANKA στο Τουρκικό Ναυτικό.

Το ANKA UCAV μπορεί να αναπτυχθεί στις γύρω θάλασσες για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης της επιφάνειας.

Σε αυτήν την άσκηση, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ANKA και TB-2 έναντι των θαλάσσιων στόχων στο πλαίσιο του επιφανειακού πολέμου και της χρήσης τους σε συντονισμό με επανδρωμένες μονάδες.

Είναι γνωστό ότι οι τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο αποτελούν δοκιμή μέρους ή αυτοτελών επιχειρησιακών σχεδίων τους, για εξασφάλιση της αεροναυτικής κυριαρχίας τους στο Αιγαίο και την εκδήλωση αποβατικής και αεροκίνητης ενέργειας για κατάληψη των νησιών μας, τα οποία επιθυμούν να είναι αποστρατικοποιημένα, προκειμένου να αποτελέσουν εύκολο στόχο.

Ωστόσο τα πολλαπλά μέσα επιτηρήσεως που διαθέτει η χώρα μας δεν επιτρέπουν τη δυνατότητα επίτευξης στρατηγικού αιφνιδιασμού από την Τουρκία, με αιφνίδια συγκέντρωση πολλών δυνάμεων, γεγονός που είναι προαπαιτούμενο για την εκδήλωση μιας μείζονος κλίμακας επιχείρησης στο Αιγαίο.

Τα σχέδια Πακιστάν-Τουρκίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

Η παρουσία των Πακιστανών έφερε ξανά στην επιφάνεια την υπογραφθείσα αμυντική συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ μεταξύ Ερντογάν και Ι. Χάν πριν λίγους μήνες.

Παλαιότερες πληροφορίες έφεραν τους Πακιστανούς να αναζητούν τουρκική βάση για να ελλιμενίζουν τα πλοία τους σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Πρόκειται για κινήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, μιας ο Ερντογάν ετοιμάζει την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ”Γαλάζια Πατρίδα”, για αυτό βλέπουμε αυτό το “έργο” στο Αιγαίο με τους μετανάστες με την συνδρομή ισλαμιστών που τους κατευθύνει η Άγκυρα.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει αποφασιστεί από τον Ιούλιο 2021, η επέκταση των κοινών επιχειρήσεων στρατιωτικού χαρακτήρα στην Α. Μεσόγειο αλλά και αλλού, μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν.

loading...