Η «ρίζα της ζωής» καταπολεμά κρυολόγημα και στυτική δυσλειτουργία

 

Με θεραπευτικές εφαρμογές από την αρχαιότητα, αυτή η πολύτιμη ρίζα, μεταξύ άλλων, προστατεύει από το κρυολόγημα, θωρακίζει το μυαλό, τονώνει τη στύση και χαρίζει ενέργεια

Θεωρείται υπερτροφή και η ρίζα του αποκαλείται και «ρίζα της ζωής». 

Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία διαφόρων δυσλειτουργιών.

Η αμέριστη προσφορά του στην υγεία αναγνωρίζεται ακόμη και σήμερα και οι ιδιότητές του διερευνώνται συνεχώς, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το τζίνσενγκ αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους στη μάχη κατά των παθογόνων οργανισμών και των ιών, καθώς το εκχύλισμα της ρίζας του παρουσιάζει ισχυρή αντιιική δράση.

Μια μικρή κλινική μελέτη από το 2020 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καθημερινά λάμβαναν δύο συμπληρώματα τζίνσενγκ, είχαν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν ή να αρρωστήσουν με γρίπη, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Ακόμα όμως και όταν είστε ήδη άρρωστοι, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το εκχύλισμα τζίνσενγκ συντόμευσε τις μέρες της ασθένειας -από 13 στις 6 κατά μέσο όρο-.

Βελτιώνει τα επίπεδα της ενέργειας

Για την καταπολέμηση της κόπωσης, προτιμήστε μια ένεση στα επίπεδα της ενέργειας με τζίνσενγκ. Οι ενώσεις του, που ονομάζονται τζινσενοσίδες, ωφελούν τον οργανισμό με τρεις σημαντικούς τρόπους. Από τη μία, διατηρείται μια ισορροπία στο κεντρικό νευρικό σύστημα αποτρέποντας την υπερδιέγερση και από την άλλη καταπολεμούν τη φλεγμονή και εξισορροπούν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Μια ανασκόπηση 10 μελετών διαπίστωσε ότι το τζίνσενγκ λειτουργεί ως φάρμακο για την κόπωση, αν και οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες.

Προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου

Η ρίζα του τζίνσενγκ έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση. Μια μικρή μελέτη, που συμπεριέλαβε ασθενείς με Αλτσχάιμερ που έλαβαν 4,5 γραμμάρια σκόνης τζίνσενγκ κάθε μέρα για 12 εβδομάδες, διαπίστωσε ότι βελτιώθηκε η γνωστική τους λειτουργία, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη μελέτη που διερεύνησε την επίδρασή του σε υγιή άτομα, συμπέρανε ότι 200 mg εκχυλίσματος τζίνσενγκ βελτίωσε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους, σε σύγκριση με τη χορήγηση placebo.

Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έχουν αναδείξει σημαντικό όφελος. Μια πολύ μικρή μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η λήψη 500 mg ή 1000 mg τζίνσενγκ δεν βελτίωσε τις βαθμολογίες σε διάφορα γνωστικά τεστ.

Αντιμετωπίζει τη στυτική δυσλειτουργία

Το τζίνσενγκ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της σεξουαλικής διέγερσης και να χαλαρώσει τους λείους μύες του πέους, βοηθώντας τη στύση. Μια ανασκόπηση 24 μελετών του 2018 απέδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων τζίνσενγκ μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας. Ένα άλλο μέρος του φυτού, ο καρπός του (ginseng berry), περιέχει εξίσου ευεργετικές δράσεις.

Σύμφωνα με μελέτη, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν 1.400 mg εκχυλίσματος μούρων τζίνσενγκ καθημερινά για 8 εβδομάδες είχαν σημαντικά βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν χάπι εικονικού φαρμάκου.

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Στοιχεία από πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ενώσεις γκινσενοσίδης στο τζίνσενγκ μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διευκολύνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Όπως διαπίστωσε μια ανασκόπηση οκτώ μελετών, η λήψη συμπληρωμάτων τζίνσενγκ κατάφερε να συμβάλλει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη – δύο βασικοί παράγοντες για τη θεραπεία του διαβήτη. Τέλος, συμβάλλει επίσης στη μείωση της φλεγμονής.

loading...