ΒΗΜΑτοδότης: Τα αριστερά κόκκινα χαλιά- Τα μυστήρια της ΕΥΠ- Καραμπόλες στο Πολιτισμού- Η χαλάρωση έρχεται

Σφυρίδα για τον Ομπάμα
Αφού εξασφάλισα το μενού στο δείπνο προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα, λέω να αρχίσω με αυτό για να δείτε πώς ετοιμάζεται ένα δείπνο πλανητάρχη, έστω και απερχόμενου, σε ελληνικό έδαφος.

Πρώτα απ’ όλα ρωτήθηκε, μέσω… μυστικών υπηρεσιών, τι φαγητό του αρέσει κι αν υπάρχουν φαγητά που δεν τα τρώει, είτε επειδή δεν του αρέσουν είτε επειδή έχει κάποια αλλεργία σ’ αυτά.
Τους ειδοποίησαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει κανένα πρόβλημα με το φαγητό και τρώει τα πάντα.
Βεβαίως, όλα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει πολλές φορές ότι του Ομπάμα τού αρέσουν τα χάμπουργκερ, αλλά δεν πρόκειται να τον ταΐσουμε στο Προεδρικό Μέγαρο junk food.
Θα του προσφέρουμε ψαράκι, σφυρίδα φρεσκότατη, την ίδια ημέρα αγορασμένη από την ψαραγορά του Ρέντη.
__________
Την επιμέλεια του φαγητού έχουν αναλάβει δύο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου: οι Στέφανος Τσιαμπαλής και Θανάσης Σκούρας.
Ο κ. Σκούρας (εκ Σερρών) ήταν σεφ επί εποχής Κωνσταντίνου Τσάτσου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά έρχεται εθελοντικά στο Προεδρικό για να βοηθήσει στην κουζίνα όταν ο Πρ. Παυλόπουλος παραθέτει επίσημα γεύματα σε σημαντικές προσωπικότητες της παγκοσμίου σκηνής, όπως για παράδειγμα ο Φρανσουά Ολάντ.
Ετσι λοιπόν οι δύο σεφ με τους βοηθούς τους θα ετοιμάσουν ως πρώτο πιάτο γαρίδες με ρύζι, εν συνεχεία κύριο πιάτο σφυρίδα με βραστά λαχανικά, θα σερβίρουν λευκό κρασί
και ως επιδόρπιο έχουν αποφασίσει να παρασκευάσουν γλυκό με κάστανα, αφού, όπως έλεγαν, είναι η εποχή τους. Και στο τέλος θα προσφέρουν καφέ φίλτρου ή τσάι, ανάλογα με το τι θέλουν οι συνδαιτυμόνες του κ. Ομπάμα.
Υπολογίζεται ότι στο επίσημο δείπνο, που θα αρχίσει στις 7.30 μ.μ. ακριβώς, θα παρακαθήσουν περί τα 100 άτομα, άνευ συζύγων.
Και τούτο επειδή αυτό προβλέπει το πρωτόκολλο, εφόσον η Μισέλ δεν θα συνοδεύει τον πρόεδρο Ομπάμα. Θα προσκληθούν, μου λένε (ίσως σήμερα ή αύριο), και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην βεβαίως του Μιχαλολιάκου.
Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι προσκλήσεις στους αρχηγούς των κομμάτων δεν είχαν σταλεί και έτσι η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν γνωρίζει ποιοι θα έρθουν και ποιοι όχι.
Ο Δ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ, για παράδειγμα, θα παραστεί; Εχουν κληθεί επίσης όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και βεβαίως βουλευτές, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της τέχνης, επιχειρηματίες κ.ά. Α, και κάτι ακόμα. Οι γραβάτες (αν και επίσημο το δείπνο) θα είναι προαιρετικές (έγινε το χατίρι του κ. Τσίπρα).
Τα αριστερά κόκκινα χαλιά
Πάμε τώρα στα πιο πολιτικά.
Οι άνθρωποι στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν πιάσει δουλειά και έχουν ειδοποιηθεί ότι ο Ομπάμα θα αφιχθεί (εκτός απροόπτου) στην Ελλάδα το μεσημέρι της Τρίτης και στη 1.30 μετά το μεσημέρι θα του γίνει η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο.
Επειδή η αριστερή κυβέρνηση δεν είναι συνηθισμένη σε επισκέψεις αμερικανών πλανηταρχών, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο επίσκεψης του (σοσιαλιστή) Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.
Δηλαδή, πάνω από 3.000 αστυνομικοί θα κλείσουν το κέντρο της Αθήνας, θα στρωθούν κόκκινα χαλιά στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μαξίμου, η προεδρική φρουρά θα αποδώσει τιμές, ανάκρουση εθνικών ύμνων και ο κ. Παυλόπουλος θα έχει τη χαρά να συναντήσει και να συνομιλήσει πρώτος με τον κ. Ομπάμα.
Μετά ο κ. Ομπάμα θα μεταβεί απέναντι, στο Μέγαρο Μαξίμου, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό.
_____________
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στον απερχόμενο πρόεδρο Ομπάμα.
Χαρακτηρίζει την επίσκεψη παγκόσμιας σπουδαιότητας. Θυμίζει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα είναι active president ως τις 20 Ιανουαρίου και ότι την ομιλία του, την οποία θα εκφωνήσει είτε στην Πνύκα είτε στο Ιδρυμα Νιάρχου (δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί για λόγους ασφαλείας), θα την ακούσει όλη η υφήλιος.
Ξεχνά όμως ότι οι προσδοκίες της για το χρέος έχουν μειωθεί σημαντικά με την εκλογή του κ. Τραμπ και ότι ο πρόεδρος Ομπάμα το πολύ-πολύ να δείξει την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για ανάκαμψη και θα δώσει νουθεσίες ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Τα μυστήρια της ΕΥΠ
Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν στις μυστικές μας υπηρεσίες.
Αίφνης ο ταλαιπωρημένος από τις τηλεοπτικές άδειες, επίδοξος καναλάρχης-υπουργός και νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Δικτύων Νίκος Παππάς διεύρυνε τον κύκλο των αρμοδιοτήτων του στη ζώνη της ΕΥΠ, όπως κατήγγειλε και η ΝΔ.
Βεβαίως, ο κ. Παππάς με ένα non paper έσπευσε να το διαψεύσει κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν διάβασε τον συστατικό νόμο και ότι οι αρμοδιότητές του έχουν να κάνουν με τεχνική βοήθεια στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού στο κρίσιμο για την εποχή τομέα των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνίας στη διακυβέρνηση της χώρας.
Η ΝΔ όμως επιμένει λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας μεταβίβασε αρμοδιότητες που έχει η ΕΥΠ στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Με δυο λόγια δηλαδή, ο κ. Παππάς επιχειρεί να πάρει στα χέρια του τμήμα των μυστικών υπηρεσιών. Δεν θα γίνει πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, αλλά άμεσος διαχειριστής απόρρητων πληροφοριών.
Είναι γνωστό επίσης ότι οι σχέσεις του κ. Παππά με τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη δεν είναι οι καλύτερες.
Εχουν συγκρουστεί στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή τα λεγόμενα «Ενωμένα Βουστάσια» της προπαγάνδας, όπως παραδέχθηκε και ο χρηματοδοτούμενος από τον κ. Παππά Αρης Δαβαράκης.
Μαθαίνω επίσης ότι ο διοικητής της ΕΥΠ δεν νιώθει πολύ καλά τελευταίως και θέλει να αποχωρήσει από την Υπηρεσία.
Κατά μία εκδοχή συγκρούεται και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και έχει αμφιβολίες για την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του.
Θέλει λοιπόν να φύγει, οπότε μη σας φανεί παράξενο αν δείτε κάποια στιγμή τον κ. Παππά να ηγείται των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (από τη νέα υπουργική θέση που τοποθετήθηκε).
Καραμπόλες στο Πολιτισμού
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης φαίνεται πως είναι ο συνδετικός ιστός της νυν υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου με τον Πρωθυπουργό.
Ο «Μπαρμπα-Αλέκος» ήταν αυτός που την πρότεινε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Σεπτεμβρίου 2016, σε μη εκλόγιμη θέση, όπως την είχε προτείνει, πάλι σε μη εκλόγιμη θέση, στο Επικρατείας στις εκλογές του Ιανουαρίου. Την επανέφερε δόξη και τιμή στον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Ωστόσο και στο Πολιτισμού υπήρξαν καραμπόλες: Με ονόματα όπως εκείνο του Γιώργου Κιμούλη και της Μάρως Δούκα να έχουν πέσει στο τραπέζι χωρίς να υπάρχει ενθουσιασμός από τον κ. Τσίπρα, οι πιθανότητες φαίνεται πως τελικά οδηγούσαν στον βουλευτή Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη, σκηνοθέτη και κατά καιρούς καλλιτεχνικό διευθυντή διαφόρων ΔΗΠΕΘΕ.
Υπήρξε όμως αντίδραση από τους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε το όνομά του. Τότε το όνομα της Λυδίας Κονιόρδου έπεσε στο τραπέζι και το υπουργείο Πολιτισμού απέκτησε πάραυτα επικεφαλής.
Η χαλάρωση έρχεται
Περαιτέρω χαλάρωση στα capital controls αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Οπως μαθαίνω, ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας έχει πάρει το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ και πρόκειται να εισηγηθεί, αυτή την εβδομάδα στον Ευ. Τσακαλώτο την άρση ορισμένων περιορισμών που αφορούν κυρίως επιχειρηματικές πράξεις.
Οσον αφορά τις αναλήψεις μετρητών, δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στην παρούσα φάση αλλά ούτε και στο άμεσο μέλλον.
Οπως λέει ο κεντρικός τραπεζίτης, η οριστική άρση θα γίνει σταδιακά. Πότε όμως δεν είναι σε θέση να το προσδιορίσει.
Και τι σημαίνει αυτό;
Οτι κάθε φορά που θα βελτιώνεται η ρευστότητα η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθούν να κάνουν και ένα βήμα προς την πλήρη άρση των περιορισμών.
Οταν λέει «βελτίωση της ρευστότητας», εννοεί ανάμεσα στα άλλα και την επιστροφή όλων αυτών των χρημάτων που κυκλοφορούν εκτός τραπέζης. Καταλαβαίνετε τώρα πόσο αργεί.

πηγη
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΟ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΟΣΚΑΛΟ
  ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΕΞΩΚΟΣΜΙΚΟ ΣΩΡΡΑ ΤΗ ΜΑΝΕΣΗ ΤΟΝ ΤΑΡΑΡΟΜ
  ΤΟ ΜΟΡΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ
  ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ
  ΜΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΟΣΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
  ΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ
  ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ
  .........ΑΟΡΑΤΟΣ............
  ,,,,,,ΝΠΕΣΑΛΗΣ..........
  ΜΠΙ ΜΠΙΙΙΙΙ ΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥ

  ΑΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]