ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Πώς να αποφύγετε το δάγκωμα του σκύλου

Η συνύπαρξη αδέσποτων σκύλων και ανθρώπων είναι εφικτή, εφόσον η μία πλευρά σέβεται την άλλη. Σπάνια το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, όμως υπάρχουν λόγοι γιατί γίνεται επιθετικός ένας σκύλος.
Ένας σκύλος μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά για πολλούς λόγους...
, π.χ. για να προστατεύσει το «σπίτι» του (το χώρο όπου ζει) [(άθελά μας ενισχύουμε αυτή την επιθετικότητα, δηλ....

μπαίνω στο χώρο του, ο σκύλος γαβγίζει δυνατά κι εγώ φεύγω – άρα, ο σκύλος νομίζει ότι αυτό το επιθετικό και δυνατό γάβγισμα έχει καταφέρει με επιτυχία να διώξει τον άνθρωπο)], τον εαυτό του (και επίσης, αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας) επειδή τρόμαξε από απότομες και γρήγορες κινήσεις ή απότομους και δυνατούς θορύβους ή επειδή φοβάται κάποιους ανθρώπους π.χ. με καπέλο, με μούσι, με στολή, εξαιτίας πιθανής προηγούμενης κακοποίησής του από τέτοιους ανθρώπους, για να προστατεύσει το φαγητό του, την αγέλη του, τις θηλυκές της αγέλης του, ως «ξέσπασμα» σε έναν τρίτο επειδή δεν μπορεί να αντιδράσει άμεσα στο ερέθισμα που πραγματικά τον έχει προκαλέσει (το κάνουμε κι εμείς οι άνθρωποι αυτό!!!), ακολουθώντας το κυνηγετικό του ένστικτο όταν θεωρεί κάτι που κινείται γρήγορα ως θήραμα, π.χ. ένα αυτοκίνητο, ένα ποδήλατο, ένα άλλο ζώο, ή έναν άνθρωπο που τρέχει, ή επειδή τρόμαξε από απότομες κινήσεις ή θορύβους, κ.λ.π.

Θυμηθείτε ότι ένας σκύλος που νιώθει παγιδευμένος (χωρίς διέξοδο) μπορεί να νιώσει ότι τα δόντια του είναι η μόνη άμυνά του.

Γνωρίζοντας τι κάνει τα σκυλιά να «ερεθίζονται» και με το να είμαστε πληροφορημένοι για το πώς να αναγνωρίζουμε προειδοποιητικά σήματα επιθετικής συμπεριφοράς, θα βοηθήσει στη μείωση οποιασδήποτε πιθανής απειλής προς εσάς ή και τα παιδιά σας. Μια ουρά που κουνιέται, δεν σημαίνει πάντα ότι ο σκύλος είναι φιλικός.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΝΟ. 1 – ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ.
Άρα, η γλώσσα του δικού σας σώματος είναι αυτή που «διαβάζουν» τα σκυλιά και ανάλογα με αυτή, αντιδρούν.

Αν σας πλησιάσει ένα επικίνδυνο σκυλί, ακολουθήστε τις συμβουλές που ακολουθούν. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, αν ακολουθήσετε αυτές τις τακτικές, ο σκύλος να σας πλησιάσει και να σας μυρίσει, να σας σκουντήσει με τη μύτη του και να σας αφήσει ήσυχο.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Μείνε ακίνητος, με τα χέρια χαλαρά στα πλευρά σου και απόφυγε την οπτική επαφή με τον σκύλο. Τα περισσότερα σκυλιά θα απομακρυνθούν μόλις καταλάβουν ότι δεν αποτελείς απειλή.
Χαμήλωσε το κεφάλι σου και το βλέμμα σου και κοίτα στο έδαφος.
Αν μπορείς, οπισθοχώρησε αργά και κοιτάζοντας πάντα προς το έδαφος ή γυρίζοντας το κεφάλι σας στο πλάι.
Αν ο σκύλος επιτεθεί, δώσε του να αρπάξει το μπουφάν, την τσάντα σου ή οτιδήποτε άλλο κρατάς. Αν πέσεις στο έδαφος, μάζεψε το σώμα σου σε μορφή μπάλας και σκέπασε με τα χέρια σου το πρόσωπο και το κεφάλι σου.
Μόλις ο σκύλος χάσει το ενδιαφέρον του για σένα και απομακρυνθεί, οπισθοχώρησε κι εσύ αργά.
ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ

Ποτέ μην ουρλιάξεις, μην κάνεις κινήσεις, μην γυρνάς την πλάτη σου στον σκύλο, μην φωνάζεις στον σκύλο νομίζοντας ότι θα τρομάξει και θα φύγει και μην τρέχεις μακριά. Το ένστικτο του σκύλου θα του υπαγορεύσει να σε κυνηγήσει.
Μην προσπαθήσεις να πάρεις το φαγητό ή ότι άλλο κρατάει ο σκύλος στο στόμα του, ή βρίσκεται δίπλα του και το «φυλάει».
Μην κοιτάς τον σκύλο κατάματα.
Μην ενοχλείς τον σκύλο όταν κοιμάται, τρώει ή έχει μωρά.
Μην μπαίνεις στη μέση όταν παίζουν σκυλιά μεταξύ τους.
Μην στριμώχνεις ένα σκύλο σε σημείο όπου δεν έχει διέξοδο διαφυγής. Για τα σκυλιά υπάρχουν 2 πιθανότητες: ΦΥΓΕ ΜΑΚΡΙΑ ή ΔΩΣΕ ΜΑΧΗ. Αν δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν μακριά, τότε, θα επιτεθούν.
Μην πλησιάζεις ένα σκύλο που γαβγίζει, ακόμη κι αν κουνάει την ουρά του. Σεβάσου την απόσταση ασφαλείας που σου δείχνει ότι κρατάει.
Μην προκαλείς τα σκυλιά και μην τα χτυπάς.
Μην κάνεις κινήσεις με τα χέρια ή τα πόδια σου, π.χ. μην απλώνεις το πόδι σου για να κλωτσήσεις τον σκύλο ή να προσποιηθείς ότι τον κλωτσάς, μην κάνεις ότι παίρνεις μια πέτρα από το έδαφος, ή ότι του πετάς κάτι.ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ!!!!!
Συμπεριφερθείτε στα σκυλιά και τα άλλα ζώα με καλοσύνη και σεβασμό. Ποτέ μην τραβάτε τα αυτιά, την ουρά ή το τρίχωμα ενός σκύλου. Μην κλωτσάτε, μην χτυπάτε και μην πετάτε πράγματα σε ένα ζώο. Τα ζώα δεν είναι κούκλες – έχουν συναισθήματα και πονάνε, όπως ακριβώς κι εσείς αν κάποιος σας κλωτσήσει ή σας χτυπήσει.


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΜΕ ΔΑΓΚΩΣΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ;
Αμέσως πλύνε το τραύμα πολύ καλά με σαπούνι και ζεστό νερό. Ζήτησε ιατρική βοήθεια.


Το φυλλάδιο επιμελήθηκαν οι Θετικοί Εκπαιδευτές Σκύλων:

Κατερίνα Χατζηγιάννη
Απόφοιτος του StarDogs Trainers’Academy
Μέλος του A.P.D.T. www.humane-training.gr [email protected]
6974 06 32 70

Αντώνης Στέφας
Ψυχολόγος/Συμπεριφοριστής Σκύλων
Απόφοιτος του StarDogs Trainers’ Academy
Μέλος του A.P.D.T. www.positive-training.gr [email protected]

love4pets.gr
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. Ποιος φαφλατάς τα λέει αυτά; Κάτσε να σε φάει πρώτα, μην το φωνάζεις και μετά τρέχα να βρεις τα ρέστα και το δίκιο σου!
  Κάνω τζόκινγκ σε περιοχές εκτός πόλης και πολλές φορές μου έχουν ορμήσει σκυλιά, συνήθως τσοπανόσκυλα, απλά, γιατί πέρασα τρέχοντας από το δρόμο δίπλα τους (να σημειωθεί ότι ποτέ δεν τα πειράζω ή τα αγριεύω). Το αποκορύφωμα ήταν πριν 7 χρόνια όταν με "περικύκλωσαν" 7-8 τσοπανόσκυλα κάποιου ηλίθιου βοσκού, που ήταν κοντά, έβλεπε το όλο σκηνικό και χαζογελούσε! (ίσως γιατί με ήξερε και ήξερε πως θα τα έβγαζα πέρα)
  Λοιπόν, για να μη μακρηγορώ, πάντα, τα αντιμετωπίζω με δυνατή φωνή και αγριάδα και δόξα τω Θεώ, πάντα πιάνει, όπως έπιασε και όταν είχα να κάνω με πολλά σκυλιά, όπως προανέφερα.
  Το σκυλί, αγριεύει και κάνει το ζόρικο, όσο βλέπει πως ο τσαμπουκάς του περνάει. Όταν βρει κόντρα από απέναντι και νοιώσει πως "δεν το παίρνει" και πολύ, τότε μαζεύεται και υποχωρεί, σε πιο ασφαλές, γι αυτό, σημείο. Αυτό το λέω γιατί το παρατηρώ πάνω από 10 χρόνια τώρα και με πολλά και διαφορετικά σκυλιά. Επομένως, ο κανόνας είναι αυτός και όχι όσα λες, κύριε αρθρογράφε, που μάλλον εγκυκλοπαιδικές γνώσεις μας μετέφερες κι όχι εμπειρίες.
  Δε λέω βέβαια πως δεν υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην πιάσει το κόλπο μου σε κάποιο σκυλί και να συνεχίσει αν μου επιτίθεται, παρά τις προσπάθειές μου, αλλά αυτό θα είναι εξαίρεση και πιστεύω πως ένα τέτοιο σκυλί ούτε με τις συστάσεις του αρθρογράφου θα μας αφήσει απείραχτους, το αντίθετο μάλιστα!
  Πάντως ως τώρα, τόσα χρόνια, δεν έχει βρεθεί κανένα να "αντισταθεί" στις φωνές μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ φίλε μαζί σου. Το ίδιο συνέβη 2-3 φορές και σε μένα. Πιθανόν όμως να μην πιάσει αν ήδη σε έχουν πλησιάσει άγρια πάρα πολύ, σε σημείο που σχεδόν να σε αγγίζουν. Σε κάθε περίπτωση προσοχή, γιατί όσο και να λες που πάει η κατάσταση με τα αδέσποτα, τόσο διαπιστώνεις από χίλιες δυο μεριές "εμπόδια".
   ΟΥΣΤ κοπρόσκυλα (σκυλιά και "φιλόζωοι" του κερατά)!!!

   Διαγραφή
 2. με το νερο φευγουνε αμα τουσ ριξεις νερο εξαφανιζονται

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]