Μαθήματα Άμυνας σε «άριστους»: «Οι πόλεμοι κερδίζονται από τους ανθρώπους κι όχι μόνο από τα όπλα»! Κων. Ζιαζιάς

Το κύριο στοιχείο της στρατιωτικής ισχύος είναι το προσωπικό που συγκροτεί τις ΕΔ, ειδικά τα στελέχη όλων των βαθμών, από τα οποία εξαρτάται η αποτελεσματικότητα των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, τα οποία πολύ ορθά τα τελευταία χρόνια προμηθεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Γράφει ο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ

Επίτιμος Α/ΓΕΣ

Το προσωπικό αυτό οφείλει η Πολιτεία να το περιβάλλει με ξεχωριστό ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη και να λαμβάνει καθε μέριμνα για την στήριξη του και τη διατήρηση του σε υψηλό επίπεδο, από πλευράς κύρους, φρονήματος, συνοχής και αποτελεσματικότητας αλλά και επιπέδου διαβίωσης.

«Οι πόλεμοι μπορούν να καταπολεμηθούν με όπλα, αλλά κερδίζονται από τους άνδρες. Είναι το πνεύμα των ανθρώπων που ακολουθούν και του ανθρώπου που τους οδηγεί στη νίκη», λέει ο μεγάλος Στρατηγός George Patton.

Είναι δεδομένο ότι η ισχύς ενός στρατεύματος προσμετράται κατα 60% από το φρόνημα του μαχητή και κατά 40% από τα όπλα.

Άρα αυτή την δύσκολη εποχή που διέρχεται η Χώρα μας, με τις προκλήσεις των «γειτόνων» να έχουν ξεπεράσει κάθε στρατιωτικό και διπλωματικό όριο, η πολιτεία όφειλε να δώσει ιδιαίτερο βάρος και φροντιδα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ανάπτυξη υψηλού εθνικού φρονήματος και στην επίλυση προβλημάτων που έχουν σχεση και με το επίπεδο διαβίωσης τους, αφού τα Στελέχη μας κάθε τρία-τέσσερα χρόνια περίπου μετατίθενται από τον Έβρο στο Αιγαίο και αντιστρόφως, για την εκτέλεση της υψηλής και ιερής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, με όλα τα συνακόλουθα σε επίπεδο οικογενειακό, οικονομικό και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον…

Δυστυχως όμως τελευταία βιώνουμε απίθανες καταστάσεις. Ο πρωθυπουργός από την Τρίπολη ανακοινώνει, «την εφάπαξ καταβολή 600 ευρώ σε όλους τους “ένστολους” της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού», λέγοντας ότι “η Πολιτεία ευχαριστεί και επιβραβεύει με πράξεις τα στελέχη που με καθημερινή αυτοθυσία προστατεύουν τα σύνορά της”. Πολύ καλά έπραξε να ενισχύσει τα στελέχη της Αστυνομίας μας και του Λιμενικού. Επι πλέον ο υπουργος Προστασίας του Πολιτη στο Κοινοβούλιο ανακοίνωσε την επέκταση χορήγησης των 600 Ευρώ και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους (φαίνεται και αυτοί φυλούν σύνορα) και ο τέως Α/ΓΕΑ και νυν Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε περιχαρής ότι «βρήκαμε 8 εκατομμύρια Ευρώ και θα τα διαθέσουμε στους Πυροσβέστες», και καλώς έπραξε. Όμως δεν σκέφτηκε ούτε αυτός, ο οποίος προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους συναδέλφους του, τους υφιστάμενους του, που πραγματικά και με την φυσική τους παρουσία φυλάττουν τα σύνορα της Πατρίδος….. Δεν βρήκε να πει μια λέξη στη Βουλή για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που εξαιρέθηκαν από την χορήγηση αυτού του επιδόματος, χωρίς καμμία δικαιολογία, χωρίς καμμία εξήγηση και εύλογα νιώθουν πικρία, θλίψη, αγανάκτηση και αναρωτιούνται :

Μηπως τα Στελέχη των Ε.Δ δεν φυλάνε σύνορα και δεν διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας;

Μήπως τα Στελέχη των Ε.Δ δεν συμμετέχουν πέραν της αποστολής τους στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει ο δυσκίνητος και καλοπληρωμένος δημόσιος τομεας (Πυροπροστασία, κατάσβεση πυρκαγιών, έντονα καιρικά φαινόμενα, πανδημία, κτλ);

Mηπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, δεν βρίσκονται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, χωρίς να φείδονται χρόνου και κόπου, παρέχοντας, αδιάκοπα, άοκνα και με αυτοθυσία τις υπηρεσίες τους, όχι μόνο κατά της συνεχώς επιχειρούμενης παράνομης εισβολής μεταναστών στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και κατά της συνεχιζόμενης και διαρκώς εντεινόμενης τουρκικής απειλής, τόσον από ξηράς, όσο από θαλάσσης και αέρος;

Η απάντηση των «κυβερνώντων» όλων αυτών των ερωτημάτων είναι, «νέο μισθολόγιο» για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο προσεχές μέλλον……..δηλαδή σήμανε και πάλι «νομή», όπως γίνεται συνήθως πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ακόμη υποσχέθηκαν στα Στελέχη ότι θα τους δώσουν 6 ημέρες εκτός έδρας, δηλαδή περίπου 150 ευρώ……….. Τα Στελέχη μας στις παραμεθόριες περιοχές έπαιρναν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 επί πλέον 8 ημέρες εκτός έδρας κάθε μήνα και όχι μια φορά τον χρόνο!!!

Το θέμα είναι καθαρά της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθόσον οι Αρχηγοί μας είναι δεδομένο ότι έχουν μεταφέρει τον προβληματισμό και την πικρία των Στελεχών. Όμως είναι φανερό ότι ο έντιμος Υπουργός δεν διαθέτει το πολιτικό βάρος, το πολιτικό ανάστημα να «χτυπήσει» το χέρι στο τραπέζι και να απαιτήσει την άρση της φανερής αδικίας προς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων .

Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ζητούν ελεημοσύνη, αλλά απαιτούν τον σεβασμό και την ισότιμη αντιμετώπιση από την πολιτεία. Ήρθε η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει ηθικά και οικονομικά, την συνεχή προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την πατρίδα. Ωστόσο, η εξαίρεση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, από την έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων προς την Χώρα μας .

Όμως ο λαός μας θα πρέπει να γνωρίζει ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό είναι μπροστά στη εκτέλεση του ιερού προς την πατρίδα καθήκοντος, είναι μπροστά σε κάθε δυσκολία της κοινωνίας μας, χωρίς μιζέρια και μεμψιμοιρία. Το υψηλό ηθικό, η υπερηφάνεια, η αυτοπεποίθηση, το επιθετικό πνεύμα, η ωριμότητα και η αυτογνωσία, το αίσθημα της αποστολής και της αυταπάρνησης για την προστασία της ΠΑΤΡΙΔΟΣ μας , κυριαρχούν στην ψυχή των Στελεχών μας .

ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ……..

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Είναι θεσμικό ατόπημα και προσβολή προς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να αποκαλούνται «ένστολοι» και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι πολιτειακοί παράγοντες .

loading...