Ο Μητροπολίτης Μόρφου δεν θα παραστεί στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου γιατί στηρίζει τον «Χαζάρο Πρόεδρο Ζελένσκι»

«Τα στρατεύματα του Ουκρανού Προέδρου διώκουν τους Μητροπολίτες της χώρας και έσφαξαν ήδη έναν Ορθόδοξο ιερέα της κανονικής Εκκλησίας του Κιέβου»

Ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος αρνήθηκε με μία εμφατική δήλωση να παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Γεωργίου, παραμένοντας «στο ταπεινό κελί του» όπου θα προσεύχεται για τους διωκόμενους μητροπολίτες της Ουκρανίας από τα στρατεύματα του «Χαζάρου» προέδρου της Β.Ζελένσκι!

Οι δηλώσεις του Νεόφυτου προκάλεσαν τριγμούς στην Κύπρο καθώς επί της ουσίας πρόκειται για κίνηση «δήλωσης» ότι αναγνωρίζει μόνο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ως «αυτοδιοικούμενη» (μη αυτοκέφαλη) εκκλησία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, υπό την εκκλησιαστική ένωση με το Πατριαρχείο της Μόσχας και όχι την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 για να είναι εντελώς ανεξάρτητη από το ρωσικό Πατριαρχείο.

Η τελευταία μέχρι σήμερα έχει αναγνωριστεί ως αυτοκέφαλη, εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, χωρίς όμως απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σ’ ό,τι αφορά στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Μόρφου μεταφέρει τις ευχές του για «καλή στερέωση» στα καθήκοντά του, αλλά προτιμά να παραμείνει στο «ταπεινό κελί του».

Είναι σαφές όμως ότι διαχωρίζει την θέση του από την Αρχιεπισκοπή.

Σε ότι αφορά τον Ουκρανό Πρόεδρο, τον αποκαλεί «Χαζάρο», διότι:

Οι Χαζάροι ήταν μία τουρκικής εθνικής καταγωγής Αυτοκρατορία που ευημέρεψε στα ουκρανικά εδάφη τον 8ο αιώνα π.Χ. και αποτελούν το μέγιστο μυστήριο για τους ιστορικούς καθώς επέλεξαν ως θρησκεία τους ανάμεσα στις τρεις μονοθεϊστικές (Χριστιανισμό, Ισλάμ και Ιουδαϊσμό), την εβραϊκή θρησκεία.

Το μητρικό τους θρήσκευμα ήταν ο Τενγκρισμός όπως και των Βόρειων Καυκάσιων Ούννων και άλλων τουρκικών φυλών. Το πολυεθνικό ευρύ κοινό του χαγανάτου φαίνεται πως ήταν ένα μωσαϊκό παγανιστών, τενγκριστών, ιουδαϊστών, χριστιανών και μουσουλμάνων.

Ωστόσο, η κυβερνώσα αριστοκρατία μεταστράφηκε στον Ιουδαϊσμό περί τον 8ο αιώνα για ασαφή αίτια.

Μια σύγχρονη θεωρία, αναφέρει ότι ο πυρήνας των Ασκεναζιτών Εβραίων προέκυψε από μια υποθετική διασπορά Χαζάρων Εβραίων.

Τον αποκαλεί λοιπόν «Χαζάρο» για να δείξει πως δεν είναι Χριστιανός και ούτε καν Σλάβος.

«Πληροφορούμε το ευσεβὲς χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας Κύπρου, ότι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος θα ήθελε να παραστεί στην τελετὴ της ενθρόνισης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου την Κυριακή, 08.01.2023, όμως προτιμά να παραμείνει στο ταπεινὸ κελλί του, προσευχόμενος, τόσο για τον Μακαριώτατο Κύπρου, όσο και για τον δοκιμαζόμενο Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της μητρόπολης Μόρφου.

Σημειώνεται, επίσης, «γιὰ ὅσους δὲν γνωρίζουν, ὅτι ὁ Καθηγούμενος τῆς Λαύρας τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου, Μητροπολίτης Βίσγκοροντ καὶ Τσερνόμπιλ κ. Παῦλος, καθὼς καὶ ἡ συνοδεία του, αὐτὲς τὶς μέρες δοκιμάζονται ἰδιαίτερα, ἀπειλοῦνται καὶ διώκονται ἀπὸ τὰ στρατεύματα τοῦ Χαζάρου προέδρου τῆς Οὐκρανίας κ. Ζελένσκι. Ἤδη μάλιστα ἔχει σφαγιασθεῖ ἕνας Ὀρθόδοξος ἱερέας τῆς κανονικῆς Ἐκκλησίας τοῦ Κιέβου».

Προστίθεται ότι «Ὅπως συγκεκριμένα ἀνέφερε ὁ ἐν λόγῳ Μητροπολίτης Παῦλος, ἀπὸ τὸ βράδυ τῆς 31ης Δεκεμβρίου 2022 ἔχει ἀπαγορευθεῖ στὴν κανονικὴ Οὐκρανικὴ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία νὰ τελεῖ ἱερὲς Ἀκολουθίες στὴν «ἄνω» Λαύρα, στὸν ναό, στὴν Τράπεζα τῆς Μονῆς καὶ στὸν ναὸ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἀπειλεῖται ἡ λειτουργία τῆς περίφημης Λαύρας τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου, ποὺ διανύει μία ὑπερχιλιετὴ ἁγιασμένη ἱστορικὴ πορεία»

loading...