«Βόμβα» από Ζάεφ: Λέει «όχι» σε αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ

Κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkan Insight, ο κ. Ζάεφ υπογραμμίζει ότι «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση».

Παράλληλα, προσθέτει ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για προσπάθεια οριστικής και διαρκούς λύσης, όχι για κάποια παράκαμψη, χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».

Μιλώντας για το γεωγραφικό έδαφος της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας διαμηνύει πως «δεν υπάρχει δίλημμα. Εμείς έχουμε το βόρειο ή άνω τμήμα, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία.

«Εάν σεβόμαστε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το πρόβλημα ξεδιπλώνεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να ανοίγουμε άλλα ζητήματα που θα επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα και μας απομακρύνουν από μια λύση» καταλήγει.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την «ευχή και την επιθυμία», όχι μόνο τη δική του, «αλλά και όσων έχουν εμπλακεί στην διαπραγμάτευση» για λύση της διαμάχης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ έως το τέλος Μαρτίου.

«Οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα δηλώνει πεπεισμένος για «τις καλές προθέσεις» του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά.

Ο κ. Ζάεφ σημειώνει πως «θα ήταν καλό να έχουμε λήξει το ζήτημα μέχρι τον Ιούνιο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Κάθε μήνας που περνά χωρίς λύση δεν είναι προς το συμφέρον μας» τονίζει, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένος για τις «καλές προθέσεις» τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Ο πρώτος «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» και ο δεύτερος «κάνει κι εκείνος προσπάθεια» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών». 

loading...

1 thought on “«Βόμβα» από Ζάεφ: Λέει «όχι» σε αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ

  1. ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΡΚΟΥΔΟΓΥΦΤΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΥΣΤΡΟΑΔΕΡΦΗ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ???

Comments are closed.