Όλα τα σχήματα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ μηδενός εξαιρουμένου χρειάζονται άμεσα ανανέωση ηλικιακή, αισθητική, και επικοινωνιακή.

Άρθρο γνώμης του Γιάννη Παπαϊωάννου

Η κάλπη ήταν αμείλικτη στους μη επικοινωνιακούς!

• Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών με διώξεις και αγωγές,

• οι δράσεις κατά των διοδίων με ανοίγματα,

• το αγροτικό κίνημα με μπλόκα,

• οι κινήσεις κατά των βλαπτικών για το περιβάλλον ανεμογεννητριών στα Άγραφα και στο Πήλιο και παντού,

οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ,
οι μαζικές διαδηλώσεις κατά πρωτοδικών αποφάσεων της δικαιοσύνης για καθαριστριες, και τόσα αλλά που εκλογικά δεν απέδωσαν τίποτα σε κανένα κόμμα!

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αν η ΛΑΕ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ έπαιρναν μισή ψήφο για κάθε σπίτι ή δανειολήπτη που «έσωσαν», για κάθε ευρώ που κέρδισαν για τους αγρότες ή τους εργαζόμενους, για κάθε καθαρή ανάσα που έδωσαν στους βολιώτες , για κάθε δέντρο που σώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια , τα πράγματα εκλογικά θα ήταν αλλιώς!

Όμως η ΛΑΕ συντρίφθηκε το ΚΚΕ έμεινε στάσιμο όπως και η ΑΝΤΡΣΥΑ που παρέμεινε κάτω από 1% εκεί που βρίσκεται για δεκαετίες!

Στον αντιποδα πριμοδοτήθηκαν από το εκλογικό σώμα κόμματα προσωποπαγή με επικοινωνιακούς ηγέτες και με μηδενική κοινωνική δράση!

Ψηφιστήκαν δηλαδή προβεβλημένα άτομα από διάφορους επαγγελματικούς χώρους αλλά και απλοί γνωστοί και επώνυμοι ψεύτες , τηλεπωλητες, τυχοδιώκτες, γυρολόγοι αλλά και απλοί πολιτικοί απατεώνες που όμως είχαν μια αναγνωρισιμότητα ή καλυτέρα ήταν «επικοινωνιακοί».

Έχουμε λοιπόν ένα πολιτικό φαινόμενο που αντανακλά ξεκάθαρα στην κάλπη το τι συμβαίνει βαθιά στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα. Αντανακλά τα βασικά του κριτήρια με τα οποία ψηφίζει και είναι κριτήρια επικοινωνιακά και αναγνωρισιμότητας.

Αυτό συμβαίνει είτε μας αρέσει είτε όχι! Είμαστε στην εποχή του τεχνολογικού ντετερμινισμού και το αίτιο πίσω από τα αποδίδεται στην τεχνολογία και σήμερα όλο και περισσότερο στην εικόνα που παράγουν τα τεχνολογικά μέσα!

Λίγη σημασία έχει γιατί φτάσαμε στο σημείο που ο λαός ψηφίζει ότι βλέπει στην τηλεόραση ότι προβάλουν τα νέα μέσα και όχι ότι παράγουν οι κομματικές επετηρίδες και τα κινήματα.

Το ερώτημα είναι πως εργαλειοποιεις αυτό το φαινόμενο και πως το κάνεις να παράγει κοινωνική διεργασία και πως το βάζεις να δουλέψει για το δικό σου σχέδιο!
Ακόμη περισσότερο πως εκμεταλλεύεται τα επικοινωνιακά και τεχνολογικά μέσα και την τακτική του «εχθρού» τους κώδικες που χρησιμοποιεί για να τον νικήσεις στο δικό του έδαφος κάνοντας την νίκη σου στρατηγική νίκη!

Διότι προφανώς και τα κινήματα και η πολιτική δράση είναι αναγκαία για την ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου προς την κατεύθυνση της κοινωνικής χειραφέτησης.

Μέσα από τα κινήματα παράγεται πολιτική δράση και πολιτικός λόγος διαμορφώνονται συνειδήσεις και τίθενται νέα αιτήματα. Τα κινήματα είναι τα φυτώρια που παράγουν νέα μέλη και στελέχη του αγώνα για να γίνει ο Λαός Νοικοκύρης στο τόπο του.

Το ίδιο προφανής και αναγκαία είναι και η συνδικαλιστική δράση! Είναι αναγκαία για να υπάρχουν διεκδικήσεις προς την κατεύθυνση του σκοπού και την συνολικής καλυτέρευσης της θέσης της εργατικής τάξης και των φτωχών Ελλήνων.

Κινήματα και Δράση όμως χωρίς επικοινωνία δεν παράγουν αποτέλεσμα και η κάλπη το απόδειξε αυτό! Στάθηκε αμείλικτη στους μη επικοινωνιακούς. Υπήρξε συντριπτική για όσους δεν σεβάστηκαν ή τους κανόνες που θέτει η εποχή της εικόνας και τα τεχνολογικά μέσα.

Το εκλογικό σώμα επιπλέον υπήρξε αμείλικτο με όσους βγήκαν ως εικόνα και δεν το είχαν. Αλλά και με όσους δεν είχαν καθόλου εικόνα!

Διότι η πολιτική δεν είναι μόνο δράση και ποτέ δεν ήταν μόνο δράση. Η πολιτική επικοινωνία και όλα χρειάζονται πρωτίστως να επικοινωνούνται αλλά κι αυτό να γίνεται σωστά!

Και εδώ το μέσο το μήνυμα.

Η εικόνα, η μορφή, ο επικεφαλής ο οργανωτής ο μπροστάρης αυτός που μιλά είναι ο ίδιος είναι κάθε φορά το μήνυμα. Μπορεί δυο οι τρεις να λένε το ίδιο μήνυμα αλλά ο ένας να είναι καλύτερος από τον άλλον.

Ο ένας να είναι φθαρμένος και ο άλλος άφθαρτος ο ένας να έχει κουράσει κι ο άλλος όχι. Ακόμη και ηλικιακά ή υφολογικά να διαφέρουν!

Σε αυτή την θεώρηση βασίζεται η εναλλαγή ηγεσιών στα μεγάλα κόμματα,
Αλλάζουν εικόνα αλλά το μήνυμα μένει πάντα ίδιο. Διότι στην εποχή μας αλλάζοντας την εικόνα μπορείς να επαναφέρεις κάθε φορά το ίδιο μήνυμα με νέο μέσο.

Να μην πλατιάζω, Νομίζω έγινα κατανοητός

Σε αυτό το πλαίσιο όλα τα σχήματα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ μηδενός εξαιρουμένου χρειάζονται ανανέωση ηλικιακή, αισθητική, και επικοινωνιακή.

Αυτό θα δημιουργήσει αίσθηση πολιτικής ανανέωσης και θα στρέψει τα βλέμματα προς τον χώρο μας! Ένα χωρο που σήμερα η κοινωνία έχει στρέψει την πλάτη και φαίνεται να ξεγράφει.

Οι κομματικές επετηρίδες πρέπει να ξεπεραστούν αμέσως αν θέλει η αριστερά να λάβει νέα ορμη! Αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει και το σχέδιο να μείνει ζωντανό!

Ο στόχος είναι όχι μόνο να βγουν νέοι εμπρός αλλά να μπορέσουν να γίνουν οι ίδιοι το εργαλείο που θα στρέψει την κοινωνία Αριστερά συνολικά και να την βάλει να δουλέψει προς την κατεύθυνση του σχεδίου.

loading...