Ο Παυλόπουλος στον Λαβρόφ: Είναι αδύνατον να δεχθούμε μειώσεις στην κυριαρχία της Κύπρου

Την ανάγκη συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ και ΕΕ για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία, αλλά και τη σημασία της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό,
σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στο Προεδρικό Μέγαρο.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον κ. Λαβρόφ, επισήμανε ότι πρέπει να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος στη Συρία και μαζί το προσφυγικό, με όρους ανθρωπισμού, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κατάσταση που αφορά τον κόσμο ολόκληρο, καθώς έχει παγκόσμιες συνέπειες. Επίσης, σχετικά με τους τρομοκράτες, σημείωσε, ότι πρέπει να τους συμπεριφερθούμε όπως τους αρμόζει, δηλαδή σαν μέλη οργανώσεων που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της συνεργασίας της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να είναι αποτελεσματική, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί και το μήνυμα ότι στα μεγάλα και σημαντικά που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και οι τρεις αυτές Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την εμπέδωση της ειρήνης.Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για τη στήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο και τη λύση, την οποία χαρακτήρισε επιβεβλημένη. Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι η λύση που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι επιβεβλημένη από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Θεσμικό κεκτημένο , για να συμπληρώσει ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε εγγυήσεις, καθώς επίσης και στρατεύματα κατοχής. Όπως σημείωσε, η έννοια της κυριαρχίας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα ευρωπαϊκά κράτη δεν επιδέχεται εκπτώσεις.Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Πούτιν και εξέφρασε την ικανοποίηση της ρωσικής πλευράς για το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους Ελλάδος-Ρωσίας και Ρωσίας-Ελλάδας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στην κατάσταση στη Συρία και στο Προσφυγικό, όσο και στην επίλυση του Κυπριακού.Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε τη στάση της Ρωσίας όταν ξεκίνησε η λεγόμενη «Αραβική 'Ανοιξη» σημειώνοντας: «εμείς κάναμε έκκληση να μη γίνουν αλλαγές καθεστώτων μη αρεστών, αλλά να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκειών σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία και χαιρόμαστε που στην Αίγυπτο-όχι βέβαια χωρίς προβλήματα-η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία».Oλόκληρος ο διάλογος Παυλόπουλου - Λαβρόφ:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για δεύτερη φορά μέσα στο 2016, την πρώτη φορά μαζί με τον Πρόεδρο κ.Putin, στον οποίο θέλω να διαβιβάσετε τους θερμούς χαιρετισμούς μου.

Βεβαίως, τα ζητήματα των σχέσεών μας θα τα συζητήσετε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό των Εξωτερικών, κ. Κοτζιά. Θα μου επιτρέψετε να μείνω μόνο σε δύο θέματα: Το ένα αφορά τον πόλεμο στη Συρία και το άλλο, το Κυπριακό.

Ως προς την Συρία: Κύριε Υπουργέ, ο πόλεμος στην Συρία πρέπει να τελειώσει, το συντομότερο δυνατό. Και μαζί με τον πόλεμο πρέπει να τελειώσει και το Προσφυγικό, με όρους ανθρωπισμού. Γιατί πρέπει να σεβαστούμε τον Άνθρωπο πρωτίστως. Δεν φέρει καμία ευθύνη ο Άνθρωπος εκεί, είναι άλλων λάθη αυτά τα οποία συμβαίνουν στη Συρία. Αλλά πρέπει, επίσης, να τελειώνουμε και με το θέμα της τρομοκρατίας και να συμπεριφερθούμε στους τρομοκράτες όπως τους αρμόζει, δηλαδή σε μέλη οργανώσεων που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Εδώ, θέλω να τονίσω ότι το τέλος του πολέμου στη Συρία είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, αφορά την περιοχή, αφορά την ίδια την Ευρώπη, αφορά τον κόσμο ολόκληρο. Γιατί οι συνέπειες του πολέμου αυτού είναι παγκόσμιες. Γι’αυτό και είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία, την οποία εμείς στηρίζουμε, ανάμεσα στη Ρωσία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τελειώσει ο πόλεμος αυτός. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα σε διμερείς σχέσεις. Αλλά αυτά τα προβλήματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, γιατί η προτεραιότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση καθορίζεται από το διακύβευμα το οποίο είναι παγκόσμιο, όπως τόνισα προηγουμένως. Άρα, η συνεργασία πρέπει να υπάρξει και η συνεργασία αυτή πρέπει να είναι και αποτελεσματική. Και εδώ, κύριε Υπουργέ, θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία Ρωσίας - Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τέλος του πολέμου στη Συρία δίνει ένα ηχηρό μήνυμα σ’ολόκληρη την Υφήλιο ότι στα μεγάλα και στα σημαντικά που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και οι τρεις αυτές Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την εμπέδωσή της. Το τονίζω για να μην παρεξηγηθώ: Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορές, γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα. Αυτά θα τα λύσουμε στη συνέχεια και θα τα λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις καλές σχέσεις που έχουμε. Αλλά, αυτή την στιγμή, προέχει στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας το τέλος του πολέμου στη Συρία και η συνεργασία μεταξύ μας.

Και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό: Ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη προς την Κύπρο και προς την λύση, η οποία θεωρούμε ότι είναι η επιβεβλημένη. Θυμίζω ότι η λύση που η Ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ.Αναστασιάδης, προτείνει, είναι μία λύση η οποία είναι επιβεβλημένη από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Δηλαδή, η λύση αυτή συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, που σημαίνει ότι – μεταξύ άλλων – είναι αδύνατον να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, είναι αδύνατον να δεχθούμε εγγυήσεις, είναι αδύνατον να δεχθούμε παραμονή του στρατού κατοχής. Θυμίζω ότι η έννοια της κυριαρχίας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα Ευρωπαϊκά Κράτη δεν επιδέχεται εκπτώσεις.

Οποιαδήποτε λύση που δεν θα σεβόταν αυτή την πλήρη έννοια της κυριαρχίας, θα δημιουργήσει ένα, κυριολεκτικά, καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εκείνων που σήμερα αποτελούν Μέλη της ΕΕ και εκείνων που πρόκειται να γίνουν Μέλη της ΕΕ. Άρα, στηρίζοντας αυτή την λύση, κύριε Υπουργέ, από την πλευρά της Ρωσίας, θέλω να είσθε βέβαιος ότι στηρίζετε και μία λύση, η οποία αφορά την ίδια την Ευρώπη. Είναι μια λύση που στηρίζει την ίδια την ΕΕ, την ίδια την πορεία της ΕΕ στο σύνολό της.

S.LAVROV (από ανεπίσημη μετάφραση): Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ και πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να σας διαβιβάσω κι εγώ τους θερμούς και ειλικρινείς χαιρετισμούς του Προέδρου Vladimir Putin. Πάντα με ικανοποίηση έχει αναμνήσεις από την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάιο και από την επίσκεψή σας στη Ρωσία τον Ιανουάριο, όταν κηρύξατε την έναρξη του αφιερωματικού έτους Ελλάδας και Ρωσίας. Ξέρω ότι το πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους ήταν πάρα πολύ πλούσιο και γεμάτο από λαμπρές και ωραίες εκδηλώσεις και μας αρέσει ότι σήμερα μεταξύ των χωρών μας διενεργείται αυτό το πολύτιμο πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους.

Όπως αναφέρατε, σήμερα θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων με τον κ. Πρωθυπουργό και με τον κ. Υπουργό των Εξωτερικών. Και βεβαίως θα συζητήσουμε και τα διεθνή ζητήματα, όπως την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στη Συρία και βεβαίως το Κυπριακό. Από την αρχή της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, όταν πολλοί υποστήριξαν αυτή την Άνοιξη, εμείς κάναμε έκκληση να μην γίνουν αλλαγές καθεστώτων μη αρεστών, αλλά να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκειών σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία. Χαιρόμαστε που στην Αίγυπτο - βεβαίως, όχι χωρίς προβλήματα – η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία. Στη Λιβύη το κράτος σχεδόν δεν υπάρχει, χρειάζεται να το δημιουργήσουμε εκ νέου. Με αυτό ασχολείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και εμείς υποστηρίζουμε αυτές τις διαδικασίες, επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε μια Λιβύη ως «μαύρη τρύπα» μέσω της οποίας περνάνε πολλοί μετανάστες από όλη την Αφρική στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία και όλοι μας θα έχουμε στόχο την τίμια συνεργασία, την τίμια προώθηση και επιθυμία προς την πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν η κυβέρνηση και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίζουν για την τύχη τους. Σε μια ομάδα υποστήριξης της Συρίας με συν-προεδρία της Ρωσίας και των ΗΠΑ, εμείς υιοθετήσαμε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που περιγράφει τις συνθετικές προσεγγίσεις προς την επίλυση του ζητήματος στη Συρία. Αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπει ότι η πολιτική διαδικασία και οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα χωρίς κάποιες εκ των προτέρων προϋποθέσεις. Επίσης, προβλέπει την διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας, διότι πολλά μέρη της Συρίας είναι ήδη σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και επίσης προβλέπει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δηλαδή προβλέπει ότι όποιες ομάδες θέλουν να συμμετάσχουν στην πολιτική διευθέτηση, πρέπει να διακόψουν κάθε επαφή με την τρομοκρατία, με το Ισλαμικό Κράτος και με την οργάνωση Jabhat al-Nusra. Όταν υιοθετούσαμε αυτό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θυμάμαι τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, ο οποίος δήλωσε ότι όποιος θέλει να είναι μέρος αυτής της διευθέτησης πρέπει να διακόψει κάθε σχέση με τρομοκράτες. «Χρυσά» λόγια. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και περιμένουμε αυτά τα λόγια να υλοποιηθούν.

Εδώ και μερικούς μήνες προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα στην πόλη Χαλέπι. Υπήρχαν συγκεκριμένες ρωσο-αμερικανικές συμφωνίες, αλλά σχεδόν αμέσως μετά την υιοθέτηση αυτών των συμφωνιών, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από αυτές. Όπως ξέρετε, υπήρχαν πολλαπλά ανθρωπιστικά διαλείμματα και εδώ και δύο εβδομάδες τα ρωσικά και τα συριακά πολεμικά αεροσκάφη δεν πραγματοποιούν επιχειρήσεις στην περιοχή, αλλά πάντα αυτά τα ανθρωπιστικά διαλείμματα αξιοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες για να εμπλουτίσουν το ανθρώπινο και στρατιωτικό δυναμικό τους.

Το ανατολικό μέρος της πόλης Xαλέπι ελέγχεται από την οργάνωση Jabhat al-Nusra, που ελέγχει όλες τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και κρατούν ομήρους τους κατοίκους της πόλης. Αλλά εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες, μαζί με τους Αμερικανούς, με τους εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας και θα προσπαθήσουμε να βρούμε την λύση για να διευκολύνουμε την κατάσταση στην πόλη.

Δυστυχώς, πολλές φορές ασκείται ‘σαμποτάζ’ εις βάρος των προσπαθειών προς την πολιτική διευθέτηση, αντίθετα προς το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές, ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υλοποιούνταν τίμια, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει και να είναι πολύ καλύτερη.

Ως προς το Κυπριακό, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, οι κύριες αιτίες και εδώ νομίζω πως είναι ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε την Συμφωνία, επειδή κάποιοι δεν θέλουν αυτήν την διευθέτηση, την λύση του Κυπριακού. Αναφερθήκατε στις προσπάθειες μερικών να αντικαταστήσουν τις αρχές που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κάποιες καινούργιες προσεγγίσεις. Αυτό βεβαίως δεν ανταποκρίνεται στους στόχους διευθέτησης. Βεβαίως, δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν είτε προσπάθειες να ορισθούν κάποιες προθεσμίες. Αναμφίβολα, πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε τα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας που πρέπει να πετύχουν ως προς την κυριαρχία, ως προς τα ζητήματα ιδιοκτησίας και των εγγυήσεων. Και εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και για να μην υπάρχουν αποκλίσεις απ’αυτήν την πορεία στο πλαίσιο των Συμφωνιών.

Βεβαίως, καταλαβαίνουμε και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία και ελπίζουμε ότι σήμερα, οι Έλληνες εταίροι θα μοιραστούν μαζί μας τις εκτιμήσεις τους ως προς το Κυπριακό.

enikos.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. αα εγω εχω ξυπνησει,ειμαι λιπμπεραλ αριστερος,λιγο δεξιος,λιγο κεντρο,λιγο προαστεια,λιγο απο ολα,τα παιρνω απο τον Σορος,ειμαι και λιγο πουστης τον ψιλοπαιρνω δηλαδη για να μην ειμαι και αουτ,λεφτα εχω, παιζω ποκεμον γκου γκου και ειναι ευτυχισμενος,τωρα θα παντρευτω και με αντρα για να ειμαι αποδεκτος στην αριστοκρατια.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]