“Βράζουν” οι Θερμοπύλες για τη νέα δομή μεταναστών – Κόντρα Μηταράκη με Περιφερειάρχη και Δήμαρχο

Στα κάγκελα βρίσκονται οι τοπικές Αρχές της Λαμίας σχετικά με τη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες όπου προορίζονται να μεταφερθούν χιλιάδες μετανάστες. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όλα έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέροντας μάλιστα πως οι ίδιοι το είχαν προτείνει, κάτι που διαψεύδουν κατηγορηματικά τόσο ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος όσο και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός.

Κύκλοι του υπουργείου εξηγούν ότι σε συνάντηση του δημάρχου Λαμιέων, Θύμιου Καραϊσκου με τον υπουργό Μετανάστευσης στις 10 Φεβρουαρίου 2020, ο δήμαρχος “πρότεινε την επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, αντί για τη δημιουργία νέας δομής στη θέση Μαυρομαντήλα”. Την πρόταση του δημάρχου Λαμιέων, εξηγούν οι ίδιες πηγές, “αποδέχτηκε ο κ. Μηταράκης και από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός”, ενώ το αποτέλεσμα των αναλυτικών συζητήσεων “στις οποίες τέθηκε και το θέμα της διοίκησης της δομής, ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να εκδοθεί τον περασμένο Μάιο το σχετικό ΦΕΚ” για χωροθέτηση και άδεια κατασκευής για την επέκταση της δομής.

Επίσης, το υπουργείο διευκρινίζει ότι “στο διάστημα που ακολούθησε ο κ. Μηταράκης και οι συνεργάτες του διατήρησαν συστηματική επικοινωνία τόσο με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό όσο και με τον δήμαρχο Λαμιέων, κ. Καραϊσκό, χωρίς να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις που εκφράζουν σήμερα δημοσίως” και εκτιμούν ότι “ίσως επηρεάστηκαν από την πρόσφατη επικαιρότητα”. “Προφανώς το υπουργείο επιθυμεί το συστηματικό διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σπανός για Μηταράκη: “Όσα είπε δεν έχουν ίχνος βάσης και αλήθειας…”

Απαντώντας σε ερώτηση των τοπικών Μ.Μ.Ε. αναφορικά με τα όσα διέρρευσαν από το περιβάλλον του υπουργού Μετανάστευσης ότι η τοπική αυτοδιοίκηση γνώριζε και όχι απλά γνώριζε είχε προτείνει το σχέδιο επέκτασης του camp Θερμοπυλών, ο Φάνης Σπανός διέψευσε τονίζοντας χαρακτηριστικά: “… οπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει δεν έχει ίχνος βάσης και αλήθειας.”.

“Δεν γίνεται στην περιφέρεια η οποία είναι πρώτη σε φιλοξενία προσφύγων στην ενδοχώρα να μιλούμε για επέκταση δομών, νέες δομές και για αύξηση του αριθμού των προσφύγων και αυτό να μην συζητείται για τη υπόλοιπη επικράτεια. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τις ιστορικές Θερμοπύλες. Έχουμε σταθεί αρωγοί και με το παραπάνω στο ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα…” συμπλήρωσε ο Φάνης Σπανός.

Δείτε το βίντεο

Καραΐσκος για Μηταράκη: «Πήγε να αιφνιδιάσει και απέτυχε»
Για ασυνέπεια κατηγορεί τον υπουργό Νότη Μηταράκη ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο οποίος έδωσε εντολή να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ με όλα τα ένδικα μέσα για να μην προχωρήσουν τα σχέδια του ΔΟΜ και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις Θερμοπύλες.
«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς, να παρακολουθήσουμε την ασυνέπεια του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, όταν στη θέση του διαλόγου, εισάγει την αυθαιρεσία και το δογματισμό. Όταν κρυφά από την τοπική αυτοδιοίκηση παίρνει αποφάσεις, παίρνει εγκρίσεις και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα για εγκατάσταση νέου Κέντρου στις Θερμοπύλες, δίπλα στο υπάρχον. Δίπλα στους 600, που ήδη υπάρχουν, θέλει να τοποθετήσει, σε νέες εγκαταστάσεις, εντός αρχαιολογικού χώρου και πλάι σε Ιαματικές πηγές, άλλους 1500 τουλάχιστον.
Είναι γνωστό σε όλους, ότι ως τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε δώσει εξετάσει, πέντε χρόνια τώρα, εκπληρώνοντας το εθνικό μας χρέος, χωρίς να χρειαστούμε τις παραινέσεις κανενός, για να κάνουμε τα αυτονόητα. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε, να συμβάλουμε όσο μπορούμε, σαφώς όμως δεν είμαστε εδώ, για να βλέπουμε να υλοποιούνται αυθαιρεσίες .Είναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε, όσο μπορούμε, τις συνταγματικές επιταγές και τη νομιμότητα, όταν αυτή παραβιάζεται βάναυσα. Είμαστε εδώ να προστατεύσουμε την ιστορία του χώρου και πολύ περισσότερο να προστατεύσουμε το κυριότερο τοπόσημο μιας ολόκληρης περιοχής, όπως είναι οι Θερμοπύλες. Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τρίτους και δημοσιεύματα, αφού προσπαθούσαν, μήνες τώρα, πάση θυσία, να τα κρατήσουν μυστικά. Προσπαθούσαν να αιφνιδιάσουν, αλλά απέτυχαν. Δυστυχώς για τον κ. Μηταράκη, πολύ γρήγορα θα φανεί τι έκανε και τι θέλει να πετύχει. Συνεπείς στο εθνικό μας χρέος, τον καλούμε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και να ανακαλύψει το διάλογο, με σύνεση και σοβαρότητα και προ πάντων συνέπεια» δήλωσε.
Με πληροφορίες από Lamiareport.gr και Lamianow.gr
loading...