Μεγάλο αίνιγμα της ανθρωπότητας: Ο Χάρτης του Πίρι Ρέις


Ο χάρτης του Πίρι Ρέις ανακαλύφθηκε τυχαία το 1929 σε ένα μουσείο της Τουρκίας και από τότε δεν έχει βρεθεί μια λογική εξήγηση για τις απεικονίσεις του.

Σε διαστάσεις περίπου 60×86 εκατοστά, ο Τούρκος ναύαρχος Πίρι Ρέις είχε ζωγραφίσει το 1513 τον χάρτη του κόσμου και είχε συμπεριλάβει την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη δυτική Αφρική, τον κεντρικό και νότιο Ατλαντικό, την Καραϊβική, το ανατολικό μισό της νότιας Αμερικής και ένα μέρος της Ανταρκτικής, απαλλαγμένης όμως από τα στρώματα πάγου.Οι χώρες εκείνες που λείπουν, δεν λείπουν στην πραγματικότητα γιατί στα αυθεντικά χειρόγραφα του, ο Πίρι Ρέις μας διαβεβαιώνει ότι είχε σχεδιάσει και την βόρεια Αμερική αλλά και υπόλοιπο ανατολικό μισό του κόσμου, κομμάτια του χάρτη που πιθανόν καταστράφηκαν με την πάροδο του χρόνου. Στο ίδιο κείμενο, ο Ρέις μας πληροφορεί ότι για την σχεδίαση του χάρτη του χρησιμοποίησε όλους τους γνωστούς χάρτες της εποχής του, συνδυάζοντας τους.

Αν ακόμα δεν έχετε προβληματιστεί, απλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο συγκεκριμένος χάρτης είναι τόσο ακριβής στις λεπτομέρειες που δεν γίνεται παρά να προκαλέσει δέος: πως γίνεται τον 16ο αιώνα ένας ναύαρχος να σχεδιάσει πιστά ολόκληρη τη Γη χωρίς την δυνατότητα εναέριας παρατήρησης; Πως γίνεται να μπόρεσε να χωρίσει τις ηπείρους και τις ακτές στις αληθινές τους αποστάσεις χωρίς την γνώση της μεθόδου της αζιμουθιακής προβολής ή της σφαιρικής τριγωνομετρίας που απαιτούνται για τη χαρτογράφηση; Και πως σχεδίασε την Ανταρκτική χωρίς εκείνη να έχει ανακαλυφθεί επίσημα τη δεδομένη χρονολογία;


Πηγη aneksigito
loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :

  1. Ιστορικα εχει ερμηνευθει το γεγονος αυτό ότι ο καπουδάν πασάς δηλ αρχηγός του οθωμανικού στόλου πίρι ρέις (στά τουρκικά ρεις είναι ο ναύαρχος) ο οποίος ητο ελληνικής καταγωγής (πύρρος) ειχε συμβουλευθει χαρτες που ειχαν καταρτισει χιωτες ναυτικοι. Προκειται για τους ιδιους χαρτες που χρησιμοποιησε και ο χριστοφορος κολομβος για να "ανακαλυψει" την αμερικη. Για καποιον που ενδιαφερεται μια επισκεψη στο αρχαιολογικο μουσειο του Μπουενος Αιρες θα βοηθουσε στην κατανοηση. Υπαρχουν αντικειμενα ελληνικης τεχνοτροπιας χρονολογηθεντα με την μεθοδο του ανθρακα απο την γεωμετρικη περιοδο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή