Πόσο θα αντέξουν ακόμα οι κτηνοτρόφοι ;

του Δ. Μιχαηλίδη – 

Την βροχερή Κυριακή, 6/11/2022, παρέα με την «ΕΥΑ», έβλεπα στην τηλεόραση σε κανάλι εθνικής εμβέλειας, την κτηνοτρόφο της περιαστικής κτηνοτροφίας κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι, Αττικής) να απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, που πιθανόν είναι και ερωτήματα των συμπολιτών μας.


”η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι, Αττικής) να απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, που πιθανόν είναι και ερωτήματα των συμπολιτών μας”

Η δημοσιογράφος κα Σοφία Ορφανού, μέσα από το παλαιό πρώην «βουστάσιο Κοντογιάννη» (google maps, Αχαρναί) έθεσε το θέμα:

«Λευκός χρυσός το γάλα. Εκτίναξη της τιμής λόγω ενέργειας και … ζωοτροφών», για να πάρει την απάντηση ότι: «μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι δίνουν το γάλα τους, βάσει συμφωνίας από πέρυσι, στην ίδια τιμή που το έδιναν και τον Νοε 2021, εδώ και ένα χρόνο. Το γάλα του Σεπ 2022, που πρέπει να πληρωθούν αυτές τις ημέρες, θα το πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι με τις ίδιες τιμές, χωρίς καμιά διαφοροποίηση λόγω κόστους ενέργειας ή/& λόγω κόστους ζωοτροφών».

Οι αυξήσεις στις τιμές τυριών στα super market, που μερικές φορές φθάνουν σε αυξήσεις σχεδόν μέχρι διπλασιασμού (από 6€/κιλό & 8€/κιλό σε 13€/κιλό) δεν έχουν αιτιολογική βάση την αύξηση στην τιμή του γάλακτος, αλλά σε άλλους λόγους, που δεν φαίνονται να καλύπτονται από την αύξηση στα μεταφορικά, ή στην αύξηση στο ρεύμα των ψυγείων … Κάτι άλλο συμβαίνει, και πάντως δεν έχει αυτό σχέση με την τιμή του γάλακτος στον παραγωγό. Το γάλα είναι «λευκός θησαυρός» αλλά πάντως, και κακώς, δεν είναι «λευκός χρυσός» …

Ο φίλος Κωνσταντίνος από την Αυστραλία, μόλις είδε το ρεπορτάζ, παλαιός κτηνοτρόφος από την Δράμα, μας ενημέρωσε ότι το τυρί ΦΕΤΑ που αγόραζαν στην Αυστραλία τον Ιαν 2022 20$/κιλό σήμερα (Νοέ 2022) πουλιέται 27$/κιλό, που παρά τα τεράστια μεταφορικά, την θεωρούν μεγάλη αύξηση.

Υπερβολική είναι και η αύξηση στην τιμή του τυριού φέτα, και άλλων τυριών, μόνο από την αύξηση στα μεταφορικά και στο ρεύμα, και χωρίς να έχει αυξηθεί ακόμα και στο ελάχιστο η τιμή στο γάλα που εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι. Οι όποιες πιθανές αυξήσεις οφειλόμενες στην τιμή του γάλακτος θα φθάσουν στον καταναλωτή της φέτας μετά τον Φεβ 2023, διότι το τυρί φέτα πρέπει να υποστεί πάνω από τρίμηνη ωρίμανση …. Σε ότι συμβαίνει σήμερα, από τον Φεβ 2022 και έως τον Φεβ 2023, δεν συμβάλλουν οι κτηνοτρόφοι.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, τόνισε ότι όλες τις αυξήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα και στις ζωοτροφές τις «απορρόφησαν» οι κτηνοτρόφοι, ελπίζοντας σε κάποια καλύτερη τιμή με τις συμφωνίες για την νέα γαλακτοκομική περίοδο που ξεκινά τον Νοε 2022, μέχρι τον Οκτ 2023.

Μάλιστα ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι, όπως όλοι οι αγρότες, είναι συνδεδεμένοι με τη γη, με την πατρίδα, και δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουν σε αναζήτηση ζωής σε άλλες χώρες, όπως οι αστοί, αλλά «βάζουν πλάτη» και αγωνίζονται εδώ. Για τους αγρότες το επάγγελμά τους, πέραν από οικονομική δραστηριότητα, είναι βαθειά ριζωμένο ότι είναι τρόπος ζωής και συνεχής φροντίδα για το περιβάλλον.

Τυχόν εξαναγκασμός σε διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας κάποιου κτηνοτρόφου θα είναι καταστροφική για την οικονομία, διότι δεν είναι εύκολο να επανεκκινήσει μια αγροτική δραστηριότητα, ούτε είναι εύκολο να ασχοληθεί κάποιος με αυτόν τον τρόπο ζωής, που απαιτεί δέσμευση για 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς week end. Πέραν αυτών για να έχεις ξανά οικονομικό αποτέλεσμα σε μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια για να γίνει ένα νέο ζώο παραγωγικό.

Και σήμερα από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι ενώ το 2021 οδηγήθηκαν στα σφαγεία 250.000 πρόβατα και αρνιά, ΜΟΝΟ το Α’ εξάμηνο του 2022 σφάχθηκαν 280.000 … Δείχνει την τρομερά μεγάλη δυσκολία να κρατήσουν σε παραγωγική δραστηριότητα το ζωικό τους κεφάλαιο οι κτηνοτρόφοι και περιορίζονται μέχρι εκεί που μπορούν να επιβιώσουν, αν δεν έχουν χρέη.

Στον «χαμογελαστό χείμαρρο» της συνέντευξης της 6/11/2022, της κας Μάγδας Κοντογιάννη, μέσα στον στάβλο στο Μενίδι Αττικής, παρέα με τον 3 ημέρων Γιώργο (αρνάκι), ακούστηκαν επίσης:

– Πρέπει να προσαρμοσθούν οι απαιτήσεις αδειοδότησης των στάβλων στο ελληνικό περιβάλλον (κοινωνικό, φυσικό, οικονομικό, πολιτιστικό κλπ).

– Οι μαξιμαλιστικές προδιαγραφές αδειοδότησης έχουν καταστήσει το 90% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην Αττική χωρίς άδεια (και το 80% πανελληνίως) που τις καθιστά «ομήρους» των εμπόρων & βιομηχανιών και τους απαγορεύει να εκσυγχρονισθούν, ενώ δημιουργεί χώρο για κερδοσκοπία.

– Εάν είχαν άδειες οι κτηνοτρόφοι, θα μπορούσαν να αναπτύξουν οικοτεχνίες (Ν4235/2014) και να διαθέτουν στην τοπική αγορά τα προϊόντα τους (γαλακτοκομικά ή/& κρεατοσκευάσματα) προσφέροντας στους συμπολίτες προσιτές τιμές σε μια απευθείας συνεννόηση παραγωγών-καταναλωτών, στις Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες σε κάθε Δήμο.

– Πρέπει να καθορισθούν σταθερές χρήσεις γης, ως απαραίτητο προαπαιτούμενο υγιούς αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η οικοπεδοποίηση κάθε έκτασης του πλανήτη μας αποστερεί τις κοινωνίες από τους απαραίτητους χώρους για την παραγωγή τροφής για την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών (χωράφια καλλιεργειών και βοσκοτόπια κοπαδιών).

– Η υγιής, ισόρροπη, ζωντανή ύπαιθρος είναι απαραίτητη για την επιβίωση των μεγάλων τσιμεντουπόλεων, ακόμα και για λόγους «ενιαίας υγείας». Μάλιστα μέσα στις πόλεις πρέπει να υπάρχουν νησίδες πρασίνου (πάρκα) και νησίδες «city farm» με παραγωγικά ζώα.

Και ενώ η κα Μάγδα Κοντογιάννη με το πλατύ της χαμόγελο έδινε αφοπλιστικές απαντήσεις στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, σε όλους εμάς τους ακροατές – θεατές δημιουργήθηκε οι απορίες:

– Γιατί οι αγρότες δεν μπορούν να εκφρασθούν ενιαία σε πανελλήνιο όργανο που να εκπροσωπεί τον κοινωνικό φορέα όλων των αγροτών (γεωργών, κτηνοτροφών, αλιέων & δασοκόμων;

– Γιατί δεν αναγνωρίζεται η ανάγκη υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας με ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ;

– Γιατί δεν αδειοδοτούνται όλοι οι υπάρχοντες στάβλοι το 2012, με το δυναμικό που είχαν; (οι νέοι θα υπόκεινται σε αυτά που επέβαλαν οι γραφειοκράτες).

Πόσο θα αντέξουν ακόμα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι;

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη συμμετέχει κάθε Τετάρτη, στις 20.30, στις ανοικτές Συνεδριάσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, που ειδικά την Τετάρτη, 9 Νοε 2022, στις 20.30 έχει ως θέμα την διατροφή παραγωγικών ζώων, στο https://us02web.zoom.us/j/88913122315

Όλες οι 200 περίπου συζητήσεις είναι αναρτημένες στο facebook στο προφίλ του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

*Δημήτριος Μιχαηλίδης

ΑγροΝεα, AgroBus

loading...