ΗΠΑ-Κίνα: Νέα ψυχροπολεμικά σύννεφα στο Κογκρέσο

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες με συντριπτική πλειοψηφία για τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής για την Κίνα, χρησιμοποιώντας μία από τις πρώτες ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα από τότε που οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν τον έλεγχό του, ώστε να δοθεί έμφαση στην επιθυμία των Βουλευτών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης διεθνούς επιρροής του Πεκίνου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με 365 θετικές ψήφους έναντι 65 για απόφαση που προβλέπει την οργάνωση μιας Ειδικής Επιτροπής για τον Στρατηγικό Ανταγωνισμό Μεταξύ των ΗΠΑ και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η επιτροπή θα διεξάγει έρευνα για το παραπάνω ζήτημα και θα προχωρήσει στην έκδοση συστάσεων για την υλοποίηση πολιτικής αντιμετώπισής του.

Το σύνολο των 65 αρνητικών ψήφων προήλθε από τους Δημοκρατικούς, μερικοί από τους οποίους δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η παραπάνω επιτροπή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων θα ακολουθεί στενή κομματική γραμμή.

Ωστόσο 146 Δημοκρατικοί βουλευτές ψήφισαν θετικά.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Μακγκόβερν που συμπροεδρεύει στην Ειδική Επιτροπή του Κογκρέσου για την Κίνα με τη συμμετοχή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και γερουσιαστών που μελετάει τις πολιτικές της Κίνας εκδήλωσε τη διάθεσή του να ψηφίσει για τη σύσταση της ειδικής επιτροπής, παρά τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο να είναι αυστηρά κομματική, ακολουθώντας την πολιτική γραμμή των Ρεπουμπλικάνων.

“Είναι σίγουρο ότι δεν θέλουμε να εξελιχθεί σε ένα όργανο που θα διαιωνίζει το μίσος κατά της Ασίας”, δήλωσε ο Μακγκόβερν επικαλούμενος ρητορική του παρελθόντος, όπως αυτή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτήριζε την COVID-19 ως “τον ιό της Κίνας”.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι άφησε να εννοηθεί ότι η επιτροπή δεν θα είναι κομματικά προκατειλημμένη.

“Έχετε το λόγο και τη δέσμευσή μου. Αυτή δεν είναι μία κομματική επιτροπή. Θα είναι μία διακομματική επιτροπή”, δήλωσε ο Μακάρθι στη διάρκεια σχολίων του, ενώ παρότρυνε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να υποστηρίξει τη σχετική πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής.

Ο ίδιος είπε ότι η επιτροπή θα ασχοληθεί με ζητήματα όπως η επιστροφή των θέσεων εργασίας από την Κίνα στις ΗΠΑ, η διασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και η επιστροφή των αλυσίδων εφοδιασμού σε αμερικανικό έδαφος.

Επιπρόσθετα με τα ζητήματα αυτά υπάρχει μία τριβή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα σχετικά με το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα που έχει η Ουάσινγκτον με το Πεκίνο, την άσκηση κινεζικής πίεσης στην Ταϊβάν, αλλά και τη διαφάνεια της κινεζικής ηγεσίας σχετικά με τους χειρισμούς της για τη διαχείριση της COVID-19, καθώς η πανδημία εκδηλώθηκε πρώτα στην Κίνα.

Στη νέα επιτροπή θα προεδρεύει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ.

Ν.Χ.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...