Λαβρόφ: “Η Ουάσιγκτον έχει καθυποτάξει την Ευρώπη προκειμένου να κάνει πόλεμο στη Μόσχα”

 

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι ο Χίτλερ και ο Ναπολέων είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι προετοίμαζαν το έδαφος για τη σύγκρουση στην Ουκρανία στο πλαίσιο του υβριδικού, όπως τον χαρακτήρισε, πολέμου τους εναντίον της Μόσχας.

Στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του από τη Μόσχα ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε πολύ προτού η Ρωσία στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να εισβάλουν στη χώρα πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Επίσης ο Λαβρόφ συνέκρινε τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ με αυτές του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει καθυποτάξει την Ευρώπη προκειμένου να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Μόσχας.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι ο Χίτλερ και ο Ναπολέων είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική εναντίον της Ρωσίας.

“Οι ΗΠΑ, μέσω της Ουκρανίας, διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον της χώρας μας με τον ίδιο σκοπό: την τελική λύση του ρωσικού ζητήματος”, κατήγγειλε ο Λαβρόφ.

“Όπως ο Χίτλερ ήθελε την ‘τελική λύση’ του εβραϊκού ζητήματος, τώρα, αν διαβάσετε τους Δυτικούς πολιτικούς (…) λένε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα”, πρόσθεσε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει δει καμία σοβαρή πρόταση για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ιδέες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το θέμα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για τη σύγκρουση με τις δυτικές χώρες και “να απαντήσει σε τυχόν σοβαρές προτάσεις. Δεν έχουμε δει ακόμη καμία σοβαρή πρόταση”. Ωστόσο σημείωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να απαντούν στις ευρύτερες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.

Ο Λαβρόφ μάλιστα κάλεσε για μία ακόμη φορά το ΝΑΤΟ να απομακρύνει “τις στρατιωτικές του υποδομές” από την Ουκρανία και άλλες χώρες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να λάβει αντίστοιχα στρατιωτικά μέτρα στην περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη Συμμαχία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...