Σε κρίση… αυγών οι ΗΠΑ – Άρχισε το λαθρεμπόριο με το Μεξικό, νεκρά εκατ. πτηνά

Η έλλειψη αυγών είναι τόσο σοβαρή που την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ ανέφερε ότι υπήρξε λαθρεμπόριο αυγών από το Μεξικό

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα Covid μετέτρεψαν εκατομμύρια Αμερικανούς σε “προληπτικούς” μέσα σε μια νύχτα.
Ο ξαφνικός πανικός για το χαρτί τουαλέτας, τα τρόφιμα, τα όπλα, τα πυρομαχικά και άλλα βασικά είδη επιβίωσης ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους να σκεφτούν την ετοιμότητα για μια κρίση.
Η επόμενη έλλειψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ είναι τα αυγά.
Η έλλειψη αυγών είναι τόσο σοβαρή που την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ ανέφερε ότι υπήρξε λαθρεμπόριο αυγών από το Μεξικό.

Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια ντουζίνα αυγά Α ποιότητας στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 4,25 δολάρια στα σούπερ μάρκετ.
Στο Μεξικό, μια 30άδα αυγών κοστίζει περίπου 3,40 δολάρια.
Οι τιμές των αυγών στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τον εθνικό μέσο όρο της τιμής της βενζίνης ανά γαλόνι στην αντλία.

Ως αποτέλεσμα της κρίσης των αυγών, οι τάσεις αναζήτησης στο διαδίκτυο στο Google δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αναζητούν πανικόβλητοι πού να βρουν αυγοπαραγωγές κότες για την αυλή τους.
Η τάση αναζήτησης “πού να αγοράσω κότες κοντά μου” έφτασε σε υψηλό σχεδόν πολλών δεκαετιών.

Οι αναζητήσεις “πού να αγοράσω κοτόπουλα κοντά μου” εκρήγνυνται σε όλες τις ΗΠΑ.

Επίσης, η αναζήτηση “πώς να εκτρέφεις κοτόπουλα” έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια δεκαετία.

Νεκρά 58 εκατομμύρια πτηνά σε λίγους μόνο μήνες

Οι τιμές των αυγών στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εν μέσω επιδημίας της γρίπης των πτηνών που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής.
Η γρίπη των πτηνών έχει εξαφανίσει 57,83 εκατομμύρια πτηνά από τις αρχές του 2022 έως τις 11 Ιανουαρίου 2023, καθιστώντας την το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Το προηγούμενο μαύρο ρεκόρ ήταν 50,5 εκατομμύρια πτηνά το 2015.
Τα μολυσμένα πουλιά είτε πεθαίνουν από την ασθένεια είτε θανατώνονται για να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας μεταξύ των εμπορικών σμήνων.

Σε επισιτιστική ανασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια, η επισιτιστική ανασφάλεια έχει ωθήσει πολλούς Αμερικανούς να δημιουργήσουν “μικρές φάρμες στην πίσω αυλή” – κάτι που έκαναν οι γονείς ή οι παππούδες τους πριν από μισό και πλέον αιώνα.
Το να ζει κανείς από τη γη ήταν το σύνηθες πριν από δεκαετίες, αλλά καθώς οι μητροπόλεις γιγαντώνονταν, οι άνθρωποι βασίζονταν περισσότερο σε μια εταιρεία (ή ακόμη και στην κυβέρνηση) για την παροχή τροφής.
Η αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση και τις εταιρείες είχε μετατρέψει πολλούς σε προπαρασκευαστές μετά την πανδημία, όταν κάποιες προμήθειες ήταν αδύνατο να βρεθούν.
Οι άνθρωποι δεν θέλουν να μείνουν με άδεια χέρια όταν προκύψει η επόμενη κρίση.
Αυτό έχει οδηγήσει σε μια νέα γενιά preppers και στην κανονικοποίηση της προετοιμασίας.

www.bankingnews.gr

loading...