Φλέματα στο λαιμό ; Ιδού η λύση ! (Συνταγή)

 

Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, το Μάιο ή τον Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά.

Περιέχει ως κύρια ουσία αιθέριο έλαιο, φασκομηλόλαδο, άχρωμο ή ερυθροκίτρινο, σαπωνίνες, πικρές ουσίες, τερπένια, ρητίνες, πικρά διτερπένια, ταννίνες, τριτερπένια, φλαβονοειδή και θουγιόνη (thujone, μια μονοτερπενική κετόνη).

Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.

Το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Η φασκομηλιά χρησιμοποιείται στη θεραπευτική με τη μορφή αφεψήματος εσωτερικά ως ανθιδρωτικό (ιδιαίτερα κατά του νυχτερινού ιδρώτα φυματικών και νευρασθενών).

Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας. Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου, είναι διουρητικό και εμμηναγωγό. Ακόμη είναι αιμοστατικό, και τοπικό αναισθητικό του δέρματος. Επίσης έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση. 

Στον αρχαίο κόσμο το χρησιμοποιούσαν για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, για να αυξήσουν τη γονιμότητα των γυναικών και για να διώχνουν τα κακά πνεύματα κτλ

Φασκόμηλο με μέλι, λεμόνι και ξύδι

Είναι τρομερά ενοχλητικό και είναι λες και έχουμε γρέζια (καρφίτσες) στο λαιμό μας. Μας προκαλεί βήχα και έντονο πονόλαιμο.

Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε…

Υλικά

1 ματσάκι φασκόμηλο

1 κουταλία του γλυκού μέλι

1 κουταλιά του γλυκού λεμόνι

1 κουταλιά του γλυκού ξύδι

Εκτέλεση

Βάζουμε το φασκόμηλο σε ένα μπρίκι με νερό που βράζει και περιμένουμε να βγάλει τα συστατικά του (σαν το τσάι).

Αφού βγάλουμε τα φύλλα του φασκόμηλου ρίχνουμε το υγρό σε μια κούπα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας.

Τα ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει 2-3 λεπτά ώστε να είναι απλά ζεστό για τον λαιμό μας.

Κάνουμε γαργάρες στο λαιμό μας όσο γίνεται πιο βαθιές χωρίς να το καταπίνουμε όμως και το φτύνουμε.

Από την πρώτη εφαρμογή θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα και θα δείτε τα φλέματα να βγαίνουν!!!

Καλό είναι να το κάνετε πρωί-μεσημέρι-βράδυ μέχρι να είστε τελείως καλά.

loading...