Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιστρατεύσει την Εθνοφυλακή στην αντιμετώπισή της.παράνομης μετανάστευσης

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες κατά τη συζήτηση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, όπου ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος έκανε δηλώσεις για το νομοσχέδιο της Εθνοφυλακής και διατυπώθηκαν επίσημες προτάσεις ώστε να αξιοποιηθούν επί μισθώ οι εθνοφύλακες και διάφοροι μηχανισμοί γύρω από αυτούς για την «αντιμετώπιση των αυξανόμενων ροών» των αλλοδαπών που εισρέουν στην χώρα.

Χθες με λακωνική ανακοίνωση το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοινώνει ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής ορίζεται συντονιστής «των διάφορων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας».

«Για τον καλύτερο συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, ειδικός συντονιστής ορίζεται ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η πρώτη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ενσωματώσει την αντιμετώπιση των ροών των αλλοδαπών παράνομων μεταναστών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τώρα οι αρμοδιότητες αυτές μεταφέρονται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο ΥΠΕΘΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως από την πρώτη της ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο ο Α.Στεφανής είχε στείλει ένα ιδιαίτερο μήνυμα στους Εθνοφύλακες και τους Εφέδρους.

Συγκεκριμένα, στην ευχαριστήρια δήλωσή του στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, αμέσως μετά τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του, δήλωσε: «Δεύτερον, ευχαριστώ τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό κερδίζεται καθημερινά από τη σκληρή δουλειά των στελεχών, από τη σκληρή δουλειά των οπλιτών, των ναυτών, των σμηνιτών, από τη σκληρή δουλειά των Εθνοφυλάκων και των Εφέδρων, στους οποίους δίνω ένα ιδιαίτερο μήνυμα, και τέλος, από τη σκληρή δουλειά του πολιτικού μας προσωπικού».

Το σχέδιο αναβάθμισης της Εθνοφυλακής έχει αναλάβει ο ίδιος ο υφυπουργός Στεφανής, ενώ τον Σεπτέμβριο, λίγες ημέρες πριν τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού, ο κ. Στεφανής είχε παρακολουθήσει Τακτική Άσκηση (ΤΑΜΣ) με τη συμμετοχή στελεχών και Εθνοφυλάκων των Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη Ρόδο. Αντίστοιχες ασκήσεις όπου συμμετείχαν μονάδες της Εθνοφυλακής είχε παρακολουθήσει και στο παρελθόν ως αρχηγός του ΓΕΣ.

Ο υπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε στη Βουλή την κατάθεση σχεδίου νόμου που θα αφορά την Εθνοφυλακή και τους εφέδρους, ενώ δεν διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για συγκρότησης μονάδων Εθνοφυλακής σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα μάλιστα όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός, τα μέλη των Ταγμάτων θα λαμβάνουν την ανάλογη εκπαίδευση.

Στη συζήτηση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής ο βουλευτής της Ν.Δ. και επίτιμος αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αναστάσης Δημοσχάκης, ζήτησε από τον υπουργό «να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της εθνοφυλακής με αντιμίσθιο κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου».

Φυσικά η πρόταση αυτή δεν έγινε τυχαία.

Πώς η Εθνοφυλακή θα εμπλέκεται σε όλο αυτό; Θα φυλάει τα hotspot; Οι Εθνοφύλακες είναι εργαζόμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν «χρεωμένα» όπλα και πυρομαχικά στα σπίτια τους για να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τουρκική επίθεση.

Πως θα εμπλακούν πολίτες εθνοφύλακες; Εκτός κι αν δίνουν χρήματα της ΕΕ στην Εθνοφυλακή, ώστε τουλάχιστον οι άνεργοι Εθνοφύλακες να διατίθενται σε αποστολές, προφανώς εντοπισμού ή υποδοχής παράνομων αλλοδαπών μεταναστών.

Τα ερωτήματα είναι  πολλά.

loading...